Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Βότκα από… γάλα έφτιαξε Βρετανός κτηνοτρόφος

Tο γάλα σε όλες του τις μορφές αποδεικνύεται ότι είναι ένα περιζήτητο εμπόρευμα. Και τώρα χάρη σ’ έναν Βρετανό γαλακτοπαραγωγό χρησιμοποιείται για την παραγωγή βότκας. Ο λόγος για τον............................................. Τζέισον Μπάρμπερ που κατάφερε μετά από πειραματισμούς τριών χρόνων να φτιάξει την πρώτη καθαρή βότκα στον κόσμο από γάλα. 

 Ο Μπάρμπερ έχει ένα αγρόκτημα στο Ντόρσετ της Μεγάλης Βρετανίας με 250 αγελάδες Holstein που βόσκουν ελεύθερες στα χορτάρια. 

 Ο γαλακτοπαραγωγός φτιάχνει τη βότκα του με την επωνυμία “Black Cow” («Μαύρη αγελάδα»), χωρίζοντας το γάλα σε τυρόπηγμα και ορό γάλακτος. Τα τυροπήγματα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τυριού και ο ορός γάλακτος χρησιμοποιείται για στη ζύμωση σε μπύρα. 
Μετά η μπύρα γάλακτος αποστάζεται και επεξεργάζεται με μια μυστική διαδικασία αναμίξεως του Μπάρμπερ για να προκύψει το οινοπνευματώδες ποτό, το οποίο στη συνέχεια φιλτράρεται τρεις φορές πριν εμφιαλωθεί. 
 Η έμπνευσή για το ειδικό μείγμα βότκας προέκυψε από την επιθυμία του Μπάρμπερ να διαφοροποιήσει την παραγωγή γάλακτος και να τη συνδυάσει με το προσωπικό του ενδιαφέρον για τη βότκα. 

Έχουν γίνει εκτενή ρεπορτάζ για την “Black Cow” σε πρόσφατα τεύχη της βρετανικής Vogue, του Monocle και του Wallpaper. Μάλιστα, αυτή η ιδιαίτερη βότκα με την απαλή - κρεμώδη γεύση έχει αποκτήσει διάσημους οπαδούς όπως ο ηθοποιός, Ντάνιελ Κρέγκ, το μοντέλο Ελίζαμπεθ Χάρλει και ο σεφ Χέστον Μπλούμενθαλ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail. 


 Συνήθως συνδυάζονται το κρασί με το τυρί, αλλά και η καθαρή βότκα από γάλα ταιριάζει με τσένταρ. Εξάλλου, ο εμπνευστής της, Τζέισον Μπάρμπερ, φτιάχνει τη “Black Cow” από ίδιο γάλα που φτιάχνει το τσένταρ του με την επωνυμία 1833, για το οποίο κέρδισε το Παγκόσμιο Βραβείο τυριού το 2012. 


 Agronews.gr