Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Στο 6% η επιστροφή ΦΠΑ των αγροτών ειδικού καθεστώτος. Υπεγράφη η απόφαση που ορίζει τη διαδικασία για το 2013

Υπεγράφη από τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνη, με ημερομηνία 2 Απριλίου, η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ 1066) σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Η φετινή επιστροφή ΦΠΑ τελικά θεσμοθετήθηκε – μετά από συμφωνία με την Τρόικα - στο 6% (πέρσι ήταν 11%). Η υποβολή των αιτήσεων επιστροφής μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά γίνεται στις................................. κατά τόπους Δ.Ο.Υ. και μπορεί να αρχίσει άμεσα. 
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο αγρότες, οι οποίοι ανέμεναν εδώ και εβδομάδες την απόφαση αυτή, η επιστροφή των ποσών συνήθως γίνεται ένα περίπου μήνα μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στις κατά τόπους ΔΟΥ. 
 Σύμφωνα με την απόφαση: 

1. Δικαιούχοι επιστροφής του ΦΠΑ που έχει επιβαρύνει τις εισροές τους είναι οι αγρότες οι οποίοι εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, κατά το χρόνο που πραγματοποιείται η παράδοση των αγροτικών προϊόντων τους, ή η παροχή των αγροτικών υπηρεσιών τους, ανεξάρτητα αν κατά το χρόνο που ζητείται η επιστροφή έχουν μεταταχθεί σε άλλο καθεστώς ή έχουν διακόψει τις εργασίες τους. 
 2. Βάση επί της οποίας υπολογίζεται η επιστροφή, με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, αποτελεί το σύνολο των ετήσιων ακαθαρίστων εσόδων που προέρχονται από παράδοση αγροτικών προϊόντων από δική τους αγροτική εκμετάλλευση ή παροχή αγροτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της αγροτικής τους εκμετάλλευσης, που πραγματοποιούν προς άλλο υποκείμενο στο φόρο, εκτός των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, καθώς και από απόσυρση αγροτικών προϊόντων. Ως παράδοση αγαθών θεωρείται και η αξία αγροτικών προϊόντων που διατίθενται, ως αμοιβή σε είδος, για τη λήψη υπηρεσιών από άλλους υποκείμενους στο φόρο, όπως εκθλιπτικά, θεριζοαλωνιστικά, συλλεκτικά κλπ. δικαιώματα. 
 3. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, ως υποκείμενοι στο φόρο θεωρούνται και το Δημόσιο, οι Περιφερειακές Διοικήσεις, Περιφερειακές Ενότητες οι Δήμοι, και τα νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου ακόμη και αν οι δραστηριότητές τους απαλλάσσονται από το ΦΠΑ, όπως τα νοσοκομεία, οι κλινικές κλπ. 
 4. Η επιστροφή που προβλέπεται από το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, στην περίπτωση πωλήσεων αγροτικών προϊόντων, τα οποία διατίθενται από δικό τους κατάστημα ή από λαϊκές αγορές ή εξάγονται ή παραδίδονται σε άλλο κράτος μέλος από αγρότες του ειδικού καθεστώτος, πραγματοποιείται με έκπτωση στην περιοδική δήλωση που υποβάλλεται για τις εν λόγω πράξεις υπό το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσας απόφασης. 

 Αίτηση επιστροφής, απαραίτητα δικαιολογητικά και διαδικασία υποβολής της 

1. Η επιστροφή του Φ.Π.Α. των εισροών στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος πραγματοποιείται με την υποβολή Αίτησης Επιστροφής από τον δικαιούχο, σύμφωνα με το έντυπο που έχει καθιερωθεί με την ΑΥΟ Π.953/88 (έντυπο 010Α – ΦΠΑ έκδοση 2007), με την επισήμανση ότι στον Πίνακα Γ΄ «αναλυτική κατάσταση δικαιολογητικών» τα ακαθάριστα έσοδα θα συμπληρώνονται μόνο στη στήλη (6) του εντύπου αυτού, δεδομένου ότι δεν υφίσταται διαφοροποίηση ως προς το συντελεστή επιστροφής. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται από την 1η Μαρτίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους για τα ακαθάριστα έσοδα που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. 
 2. Η αίτηση επιστροφής Φ.Π.Α., για την οποία χρησιμοποιείται το έντυπο Φ6 – έκδοση 2007, 010Α - ΦΠΑ, υποβάλλεται: α) είτε απευθείας από τον αγρότη στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός του, ή στη Δ.Ο.Υ. που διαθέτει τμήμα ελέγχου, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ασκεί μία από τις αγροτικές του εκμεταλλεύσεις. β) είτε μέσω συνεταιριστικής οργάνωσης στη Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η συνεταιριστική οργάνωση. Σε περίπτωση που η επιστροφή πραγματοποιείται κατόπιν ελέγχου, σύμφωνα με την παράγραφο 3.β του άρθρου 5 και η Δ.Ο.Υ. υποβολής δεν διαθέτει τμήμα ελέγχου, η αίτηση διαβιβάζεται στη Δ.Ο.Υ. με τμήμα ελέγχου. 
 3. Με την αίτηση επιστροφής συνυποβάλλονται τα πρωτότυπα των νόμιμων φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.), ή του πρώην Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων (Π.Δ. 186/1992, από τα οποία προκύπτουν τα ακαθάριστα έσοδα από την παράδοση των αγροτικών προϊόντων και την παροχή των αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Αν τα πρωτότυπα των στοιχείων έχουν υποβληθεί από τον αγρότη, για οποιοδήποτε λόγο, σε άλλη υπηρεσία και δεν επιστρέφονται σ' αυτόν, αρκεί η υποβολή των αντιγράφων τους στα οποία θα βεβαιώνεται από την υπηρεσία αυτή ότι το πρωτότυπο έχει κατατεθεί και παραμένει σ' αυτή. Τα δικαιολογητικά αυτά είναι ιδίως: τιμολόγια αγοράς ή πώλησης αγροτικών προϊόντων, εκκαθαρίσεις για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων μέσω παραγγελιοδόχου, τιμολόγια ή αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ή αποδείξεις επαγγελματικών δαπανών προκειμένου για την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις παροχής υπηρεσιών στην περίπτωση λήψης υπηρεσιών από αγρότες, η αμοιβή των οποίων καταβάλλεται σε είδος (εκθλιπτικά, θεριζοαλωνιστικά, συλλεκτικά, κλπ. δικαιώματα), εντάλματα πληρωμής ή άλλα νόμιμα στοιχεία που εκδίδονται για την καταβολή αποζημίωσης στον αγρότη στην περίπτωση απόσυρσης των αγροτικών προϊόντων. 
4. Εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1, μπορεί να υποβληθεί συμπληρωματική ή τροποποιητική αίτηση επιστροφής. Συμπληρωματική είναι η αίτηση επιστροφής η οποία περιλαμβάνει νέα φορολογικά παραστατικά, τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί στην αρχική αίτηση, ενώ τροποποιητική είναι αυτή με την οποία ζητείται η διόρθωση των αιτούμενων προς επιστροφή ποσών Φ.Π.Α. Στην περίπτωση που με την τροποποιητική αίτηση προκύπτει ποσό επιστροφής μικρότερο αυτού που είχε αρχικά επιστραφεί, η διαφορά καταβάλλεται στο δημόσιο με υποβολή έκτακτης περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. με υποχρέωση καταβολής του πρόσθετου φόρου που ορίζεται για την εκπρόθεσμη δήλωση από το χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η επιστροφή. 
 5. Αιτήσεις επιστροφής γίνονται δεκτές μόνο εάν το αιτούμενο προς επιστροφή ποσό ανέρχεται σε 20 ευρώ τουλάχιστον.

Agrotypos.gr