Στις 2 το μεσημέρι κορυφώνεται η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με την ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής. Εν τω μεταξύ, ψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών ο εφαρμοστικός Νόμος που εξειδικεύει το πακέτο μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος μέχρι το 2015. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι..........................
ο έλεγχος της Βουλής θα είναι διαρκής και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας των συμβάσεων. Παράλληλα, απέκλεισε "το ενδεχόμενο χρεοκοπίας" ενώ κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι είναι «απών από την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας» και έχει έναν εντυπωσιακά συμβατικό λόγο, οικοδομημένο στην παραδοσιακή ξεπερασμένη αντίληψη ότι για όλα φταίει η κυβέρνηση. «Ο κ. Σαμαράς κρατά αποστάσεις ασφαλείας, σκέπτεται με βάση το κομματικό του συμφέρον, χωρίς να σκέφτεται την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος.
"Ψηφίζω το Μεσοπρόθεσμο με το μαχαίρι στο κρόταφο όχι με το πιστόλι", καθώς "δεν είμαι έτοιμη να αναλάβω την ευθύνη για την κατάρρευση της χώρας», δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Καταψηφίζουμε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συνολικά και συντεταγμένα, όπως οφείλει να κάνει κάθε σοβαρός πολιτικός οργανισμός, γιατί είναι ανεδαφικές οι εκτιμήσεις του, αντιφατικές οι προβλέψεις του και είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου κατηγορώντας τον ότι με την πολιτική του «κατάφερε και σοσιαλισμό και βαρβαρότητα».
Μιλώντας σε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε ότι η απόφαση για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας έχει ήδη ληφθεί. Πρόσθεσε δε ότι ο αγώνας "θα κριθεί στο γραφείο, στο εργοστάσιο, στον τόπο δουλειάς γενικότερα, στο χωράφι και στη γειτονιά με τα μικρομάγαζα".
Την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης επανέλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στην ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή επί του Μεσοπρόθεσμου. Επίσης, έκανε λόγο για νομοθετική υστέρηση, για έλλειμμα εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και έλλειμμα δικαστικής εξουσίας. Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας για τη θέση του αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου, αφού αυτός, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, δεν έχει ορκιστεί υπουργός.
«Άλλο η πολιτική διαφωνία κι άλλο να θέσουμε εκτός νόμου τον κ. Πάγκαλο» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος τονίζοντας επί της ουσίας του ερωτήματος ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όταν δεν έχει ορκιστεί υπουργός, θεωρείται υπουργός Επικρατείας.
«Εμείς λέμε, πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Αλλά είναι πιο επωφελές να προχωρήσουμε σε σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος, παρά να χρεωθούμε το δεύτερο Μνημόνιο που θα είναι ταφόπλακα για την οικονομία. Όσοι λένε πως δεν θέλουν ούτε την αναδιάρθρωση ούτε το μεσοπρόθεσμο κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αναλάβετε τις ευθύνες σας και δώστε τη μόνη διέξοδο ομαλότητας που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία» συμπλήρωσε.
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα ψηφίσουν στο μεσοπρόθεσμο κατά συνείδηση, σύμφωνα με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Από το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
"Η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα δεν έχει το θάρρος να εφαρμόσει μια πολιτική περιορισμού του κράτους και της παρέμβασής του στην οικονομία και αρνείται να συγκρουσθεί με τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ.
Η διάσωση της οικονομίας της χώρας επιβάλλει την επόμενη πενταετία να ακολουθηθεί μια συγκροτημένη πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, με έμφαση στον περιορισμό του κράτους, ύψους 29 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι βασική παράμετρος της διάσωσης της χώρας, είναι ο πολιτικός κόσμος να πει την αλήθεια και να δημιουργηθούν συνθήκες εθνικής συνεννόησης.
Μετά και τις σημερινές δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν για μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα με μείωση των φορολογικών συντελεστών, η Δημοκρατική Συμμαχία θεωρεί ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να υιοθετηθεί η βασική πρόταση του εναλλακτικού μεσοπρόθεσμου προγράμματός της, που κατέθεσε στην Ευρώπη και υιοθέτησε η ομάδα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, έτσι ώστε να αλλάξει η σχέση εσόδων και δαπανών, ρίχνοντας το βάρος στις δαπάνες κατά τα 2/3 και το 1/3 στα έσοδα.
Η Δημοκρατική Συμμαχία αντιλαμβανόμενη τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να μην αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα ψηφίσουν στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του μεσοπρόθεσμου κατά συνείδηση".
«Τα μέτρα που προωθούνται με το μεσοπρόθεσμο δεν αναστρέφουν την ύφεση. Η ύφεση θα βαθύνει. Ταυτόχρονα δεν διαμορφώνει συνθήκες στοιχειώδους εκκίνησης μια αναπτυξιακής, μιας παραγωγικής διαδικασίας» ανέφερε στην ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Φώτης Κουβέλης.
Την πρόθεσή του να καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του «Άρματος Πολιτών» Γιάννης Δημαράς.
Προϋπολογισμός: Πλεόνασμα «μαμούθ» 13,5 δισ. ευρώ - Στα 2 δισ. ευρώ η
υπέρβαση του στόχου
Πριν από 21 δευτερόλεπτα