Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

Μεγάλη Παρασκευή με βροχή από Λυρίδες!


Ένα μοναδικό και φαντασμαγορικό θέαμα έχουμε την ευκαιρία να δούμε απόψε, στην κορύφωσή του, στον ουρανό! Θα βρέξει Λυρίδες!!!!!!!!!!!!!

Οι Λυρίδες...........................

είναι μία βροχή διαττόντων που οφείλεται στον κομήτη Thatcher (C/1861 G1). Ακτινοβόλο σημείο της βροχής, είναι ο αστερισμός της Λύρας, όπως υποδηλώνεται και από το όνομά της. Το μέγιστο της βροχής παρακολουθείται στις 22 Απριλίου κάθε χρόνου, ενώ Λυρίδες παρατηρούνται γενικά μεταξύ των 19 έως 25 Απριλίου. Ο ωριαίος ρυθμός είναι περίπου 10 μετέωρα την ώρα.

Οι Λυρίδες καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 687 πΧ από τους Κινέζους και αποτελούνται από μικροσκοπικά σωματίδια, με βάρος περίπου ενός γραμμαρίου, που αποτελούν τμήμα της ουράς ενός κομήτη, που πέρασε κοντά από τη γη το 1861 και τον ανακάλυψε ο αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης, εκτιμάται, θα ξαναπεράσει κοντά από τον πλανήτη μας το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια. Τα απομεινάρια από την ουρά του έχουν παραμείνει στο διάστημα μετά το τελευταίο πέρασμά του, τον 19ο αιώνα, και συνεχίζουν κάθε χρόνο να προκαλούν τη "βροχή" των Λυρίδων. Κατά καιρούς, αλλά όχι συχνά, δημιουργούνται θεαματικά αποτελέσματα, όπως το 1803 (με 500 μετέωρα την ώρα) και, πιο πρόσφατα, το 1982 (μέχρι 100 μετέωρα ανά ώρα). Ορισμένοι αστρονόμοι εκτιμούν ότι η επόμενη θεαματική βροχή Λυρίδων θα λάβει χώρα το 2040-41.

Από το βράδυ και καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας μπορούμε να απολαύσουμε τη βροχή των αστεριών!

Καιρού επιτρέποντος, βέβαια, όσοι δεν κοιμηθούν νωρίς, θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα υπέροχο θέαμα, καθώς θα είναι ορατό σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, άρα και στην Ελλάδα.

Η καλύτερη στιγμή για να δείτε τα «πεφταστέρια», πάντως, είναι αργά τη νύχτα, λίγο πριν το πρώτο φως της αυγής.

Όπως, μάλιστα, επισημαίνουν ειδικοί, η παρατήρηση γίνεται καλύτερα με γυμνά μάτια, παρά με κιάλια ή με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, γιατί τα τελευταία περιορίζουν το οπτικό πεδίο στον ουρανό.