Σήμερα, 8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γιορτάζει η γυναίκα! Κάθε μέρα, όμως είναι και πρέπει να είναι μέρα της γυναίκας!
Μια φορά το χρόνο, όμως τιμάται, με τρόπο ξεχωριστό, ιδιαίτερο!
Τιμούμε σήμερα την......................... Ελληνίδα Γυναίκα, τη Γυναίκα της Ευρώπης και του Κόσμου για την ποικιλόμορφη προσφορά της ως μάνα, αδελφή, κόρη, σύντροφο, σύζυγο, εργαζόμενη, επιστήμονα, αγρότισσα και νοικοκυρά!
Στη χώρα μας, η Ελληνίδα Γυναίκα ήταν παρούσα σε όλους τους Εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες και της αξίζει κάθε τιμή, απόλυτος σεβασμός, ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση ενώ παράλληλα δικαιούται κάθε ηθική και υλική ανταμοιβή για τη μεγαλειώδη προσφορά της προς την Πατρίδα μας και την κοινωνία μας.
Φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια από τότε που η Ελληνίδες κατάκτησαν και κατοχύρωσαν Συνταγματικά, μετά από σκληρούς αγώνες, το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
Βήματα προόδου ασφαλώς και έχουν γίνει. Η θέση της Ελληνίδας Γυναίκας έχει αναβαθμιστεί. Δεν είναι όμως αυτή που της αξίζει και δικαιωματικά της ανήκει.
Η σύγχρονη Γυναίκα καλείται καθημερινά να δίνει τη μάχη για διάκριση και ισότητα.
Η συμβολή της στην πρόοδο της κοινωνίας είναι αναμφίβολη. Μιας σύγχρονης κοινωνίας στην οποία οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί μεταξύ των φύλων δεν έχουν καμία θέση.
Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης αγώνων του Γυναικείου Κινήματος, ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφράσεις της ζωής.
Το Γυναικείο Κίνημα καταγράφεται από πολιτικούς και ιστορικούς αναλυτές ως το πλέον πετυχημένο, ανατρεπτικό, προοδευτικό κίνημα του 20ου αιώνα! Κατά κοινή ομολογία ο 21ος αιώνας χαράζει ως ο αιώνας της καταξίωσης και της ανάδειξης του κοινωνικού φύλου των γυναικών!
Της ανάδειξης που σημαίνει ισοτιμία, ισότητα, συμπληρωματικότητα, αλληλοσεβασμό, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και για τα δύο φύλα. Σημαίνει απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων των γυναικών για την ατομική τους ολοκλήρωση, σε όφελος της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών. Θέλουμε τη Γυναίκα Πρωταγωνίστρια! Με ίσες ευκαιρίες και ισότιμη συμμετοχή!
Ημερομηνίες – ορόσημο:
Στις 8 Μάρτη:
• Το 1857 οι ράφτρες και οι υφάντρες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας - από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια - και ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες όπως και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα ύστερα από βίαιη επίθεση της αστυνομίας.
• Το 1910 η Κλάρα Τσέτκιν, διεθνής αγωνιστική φυσιογνωμία του εργατικού και γυναικείου κινήματος, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου Συνεδρίου Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, πρότεινε να καθιερωθεί η 8 του Μάρτη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ". Για να εκφράσουμε "είπε" την αλληλεγγύη και την αγάπη για Ειρήνη που μας ενώνει και να διαδηλώσουμε τη συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας". Και ακόμα πρόσθεσε ότι, "την ημερομηνία αυτή πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμπεριλάβουν στις εκδηλώσεις τους και τη διοργάνωση μιας ημέρας των γυναικών, που σε πρώτη φάση θα διεκδικεί το δικαίωμα της ψήφου των γυναικών και η εκδήλωση αυτή θα πρέπει να πάρει διεθνή χαρακτήρα".
• Το 1977 ο ΟΗΕ στη Γενική του Συνέλευση καθιέρωσε την Ημέρα της Γυναίκας, ως Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
TRIFYLIANEWS
Η ξενιτιά σε ανεκδοτάρα: Χωρίς βρακί και χωρίς σουτιέν
Πριν από 1 ώρα