Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

"ΠΟΠ Καλαμάτα". Έγκριση για επέκτασή του μέσα στο 2011


Χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2011 έθεσε για την επέκταση σε όλο το νομό της ζώνης «ΠΟΠ Καλαμάτα» στο ελαιόλαδο η εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Ελένη Χρόνη, σε ημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή στο ξενοδοχείο «Elite» η ΕΑΣ Μεσσηνίας. Αρκεί, όπως είπε, να μη γίνουν ενστάσεις από άλλες χώρες ή να μην υπάρξουν νέα εμπόδια, όπως το να ζητηθούν και.......................

άλλα συμπληρωματικά στοιχεία από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή.

Διάστημα 6 μηνών
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Τμήματος Βιολογικής Γεωργίας και Προϊόντων ΠΟΠ του υπουργείου, αφού σταλούν και οι τελευταίες διευκρινίσεις για την επέκταση του ΠΟΠ, που έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες, θα μεσολαβήσει ένα διάστημα ώσπου να βγει απόφαση.
«Από την ώρα που θα θεωρήσει ολοκληρωμένο το φάκελο της αίτησης η Κομισιόν, προβλέπεται ένα διάστημα 6 μηνών, στο οποίο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τυχόν ενστάσεων που θα υποβάλουν κάποιοι ενδιαφερόμενοι, είτε από χώρα της Ε.Ε. είτε από τρίτες χώρες. Ελπίζουμε στην περίπτωση της Καλαμάτας να μην έχουμε τέτοιες παρενέργειες. Αφού στείλουμε και τις τελευταίες διευκρινίσεις που μας έχουν ζητήσει, θα πρέπει να περιμένουμε και αυτό το διάστημα, μετά την ανακοίνωση στην εφημερίδα του ζητήματος τροποποίησης, ώστε να μπορέσει να επεκταθεί σε όλο το νομό» σημείωσε η κα Χρόνη, ενώ πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι δε θα υπάρξει αντίρρηση, αλλά θέλουμε να μην υπάρξουν δευτερογενείς ερωτήσεις, ερωτήματα και διευκρινίσεις που θα μας ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δε νομίζω ότι έχουμε καθυστερήσει από πλευράς υπηρεσιών, είμαστε σε άμεση συνεργασία και με την Ένωση (σ.σ.: ΕΑΣ Μεσσηνίας) και με το μελετητή (σ.σ.: που έχει αναλάβει την προώθηση), ενημερώνουμε και την Περιφέρεια για τα στάδια στα οποία βρίσκονται, και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τα ευχάριστα για έναρξη της διαδικασίας εξέτασης από την Κομισιόν, ώστε να πάρει τον τελικό δρόμο και μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε και την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να προλάβουμε τουλάχιστον την επόμενη καλλιεργητική περίοδο».

Το ελαιόλαδο μοχλός ανάπτυξης
Στην ημερίδα της ΕΑΣ Μεσσηνίας με θέμα «Το μεσσηνιακό ελαιόλαδο ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας» ο γεωπόνος, διευθυντής του εργοστασίου της Ένωσης Κώστας Λύρης παρουσίασε τα αποτελέσματα του Προγράμματος Εργασίας της ΟΕΦ ΕΑΣ Μεσσηνίας του Καν. (ΕΚ) 867/2008 (Στόχοι/Δείκτες).
Για τις «Επενδυτικές ευκαιρίες αναπτυξιακών προγραμμάτων της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013» μίλησε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, ενώ ο αναπληρωτής γεν. διευθυντής της εταιρείας Foodstandard Μιχάλης Μανούσος παρουσίασε το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Ιχνηλασιμότητας της ΕΑΣ Μεσσηνίας». Ακολούθησε η ομιλία της κας Χρόνη με θέμα «Καθεστώς ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ».
Στόχος της ημερίδας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης, ήταν η δημοσιοποίηση των δράσεων του προγράμματος που υλοποιεί η Ένωση, ενώ χαρακτήρισε τα αποτελέσματα εργαλεία για την εξωστρέφεια του μεσσηνιακού ελαιολάδου.
Σε χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μαλαπάνης έκανε λόγο για δημιουργία τοπικού φορέα διαχείρισης του «ΠΟΠ Καλαμάτα», ενώ προτάσεις γύρω από το θέμα του ελαιολάδου έκαναν επίσης οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Βουδούρης (χαιρετισμό έστειλε με επιστολή ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς), η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο γραμματέας Αγροτικού Τομέα της Ν.Δ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, η αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Δημήτρης Δράκος, ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς, παραγωγοί, ελαιοτριβείς κ.ά.
Την ημερίδα συντόνισαν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Foodstandard Στέλιος Δρυς και ο γεν. διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας Δημήτρης Ραπτέας, ο οποίος παρέλαβε εκ μέρους της Ένωσης και πιστοποίηση για την τυποποίηση κλιματικά ουδέτερου ελαιολάδου, από τον εκπρόσωπο της εταιρείας «Global Challenges» Γιώργο Καζαντζόπουλο. Την ημερίδα παρακολούθησε και η Ελένη Τζαβάρα, προϊσταμένη του Τμήματος Ελαίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Της Μαρίας Νίκα - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"