Σε αδιέξοδο έχει περιέλθει η διαδικασία εξομοίωσης της χερσαίας ζώνης του αλιευτικού καταφυγίου του Μαράθου, αφού δεν μπορεί να γίνει καθορισμός της ζώνης λιμένα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα λιμάνια Πεταλιδίου, Κιτριών, Αγίου Ανδρέα και Αγίου Νικολάου.
Για το λιμάνι του Μαράθου, προχθές το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστου Μαλαπάνη, με τη συμμετοχή του διευθυντή της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου Γεώργιου Βλάχου, του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Νίκου Τζάννε, στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και αυτοδιοικητικών της περιοχής Γαργαλιάνων.
Σύσκεψη......................
Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Τζάννες επισήμανε ότι το Λιμενικό Ταμείο έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις για να γίνει η εξομοίωση του λιμανιού, εκτός μίας από το υπουργείο Οικονομικών, που αφορά στον καθορισμό της ζώνης λιμένα. Σύμφωνα με τον κ. Τζάννε, γίνονται ενέργειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν παρουσιασθεί, συμπληρώνοντας, πάντως, ότι δεν είναι εύκολο.
Βασικό ζήτημα, κατά τον κ. Μαλαπάνη, είναι πώς θα νομιμοποιηθούν οι υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις στο Μάραθο, για να προχωρήσει η εξομοίωση της χερσαίας ζώνης λιμένος: «Είναι λυπηρό, αλλά από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, όλες οι διατάξεις με τις οποίες μπορούσε να γίνει νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων που έχουν εκτελεσθεί έχουν λήξει μετά από αλλεπάλληλές παρατάσεις, από τα τέλη του 2004. Δηλαδή, με το νόμο που εκδόθηκε για την εκτέλεση των λιμενικών έργων, δινόταν μια προθεσμία για τη νομιμοποίηση τυχόν υφισταμένων εγκαταστάσεων που είχαν κατασκευαστεί χωρίς να έχει ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία αδειοδότησης. Δόθηκαν και παρατάσεις και τέλος του 2004 έληξε η τελευταία. Άρα, σήμερα δεν υπάρχει διαδικασία με την οποία να μπορεί να προχωρήσει η νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων και, ως εκ τούτου, ο καθορισμός της ζώνης».
Νομιμοποίηση
Όπως ανέλυσε ο αντιπεριφερειάρχης, με αυτά τα δεδομένα, είτε πρέπει να θεωρηθεί νόμιμη η διαδικασία, είτε να δοθεί νέα παράταση στην παράταση που έληξε το 2004, είτε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που νομιμοποιεί όλες αυτές τις εγκαταστάσεις, εφόσον είχαν εκτελεστεί σύμφωνα με τον κανονισμό εκτέλεσης δημοσίων έργων.
Και συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε με κάποια από αυτές τις τρεις λύσεις, μήπως μπορέσουμε να πετύχουμε νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων».
Της Βίκυς Βετουλάκη - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"
Χρυσίζων σταφυλόκοκκος! Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το μικρόβιο και η
ανθεκτική μορφή του...
Πριν από 9 δευτερόλεπτα