Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Μεσσήνιοι έφηβοι και παιδιά εξαρτημένα από το Ιντερνετ


«Παρακολουθούμε ήδη 7 παιδιά από τη Μεσσηνία με συμπτώματα εξάρτησης από το Ιντερνετ κι έχουμε γύρω στις 80 κλήσεις από την περιοχή», λέει στην "Ε" ο ο Μεσσήνιος γιατρός Γιώργος Κορμάς, επιστημονικός συνεργάτης - ερευνητής της Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος την Παρασκευή και το Σάββατο θα μιλήσει στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη αντίστοιχα.
Ολοένα και πιο επικίνδυνη φαίνεται λοιπόν πως.....................

γίνεται η σχέση παιδιών κι εφήβων με το Διαδίκτυο, το οποίο δείχνει να αποτελεί, αν όχι το πρώτιστο, πάντως ένα από τα πιο σημαντικά ενδιαφέροντά τους. Επειδή όμως σήμερα τίποτα δεν είναι τόσο... αγγελικό όσο μοιάζει ίσως αρχικά, ο κ. Κορμάς έρχεται ακόμα μια φορά να μιλήσει στους γονείς για τη "Χρήση και κατάχρηση του Ιντερνετ".
Ο Γιώργος Κορμάς είναι ειδικός ακτινοδιαγνώστης, κάτοχος μεταπτυχιακού στην Παιδαγωγική της Επικοινωνίας από την Ακαδημία της Πάντοβας και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Χρήση και κατάχρηση του Διαδικτύου: Πρόγραμμα έρευνας σε σχολικό πληθυσμό Ελλήνων εφήβων». Είναι επιστημονικός συνεργάτης - ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φεράρας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πρόληψης και Αγωγής Υγείας, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος έρευνας - ενημέρωσης με θέμα «Ασφαλή χρήση και κατάχρηση του Διαδικτύου» και μέλος της εκπαιδευτικής επιτροπής της Ελληνικής Εφηβικής Εταιρείας. Επίσης, έχει γράψει το βιβλίο «Σύγχρονος ιατρικός και ψυχολογικός οδηγός για παιδιά και εφήβους».

- Εχετε έρθει πολλές φορές στην Καλαμάτα το τελευταίο διάστημα. Αυτό δείχνει αφενός ότι έχετε αναπτύξει μια ζεστή σχέση με τους γονείς εδώ, και αφετέρου ότι οι ίδιοι έχουν ανάγκη να σας ακούσουν...
«Ναι μεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη από τους γονείς, υπάρχει όμως και η εντοπιότητα, γιατί κατάγομαι από την Κυπαρισσία. Βέβαια, υπάρχει "θέμα" στο νομό, παρακολουθούμε ήδη 7 παιδιά με συμπτώματα εξάρτησης από τη Μεσσηνία κι έχουμε γύρω στις 80 κλήσεις από την περιοχή, που χρειάζονται συμβουλές. Επίσης, δίνουμε έμφαση στο νομό ώστε να παρακολουθήσουμε με έρευνες και καταγραφή των στοιχείων και να δούμε εντέλει κατά πόσο απέδωσε αυτή μας η προσπάθεια. Εχουμε επιλέξει τη Μεσσηνία από όλη την Ελλάδα για να επικεντρωθούμε στο συγκεκριμένο σημείο. Βασιζόμαστε σε ένα πολύ καλό δίκτυο, το οποίο στηρίζεται στο Γραφείο Γυναικών της Μητρόπολης και στο Γραφείο Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και στους διάφορους εθελοντικούς συλλόγους.
Ας μην ξεχνάμε πως το Διαδίκτυο θέλει συνεχή ενημέρωση και παρατήρηση, γιατί χαρακτηρίζεται από ραγδαία εξέλιξη. Γι' αυτό έρχομαι τόσο συχνά, για να ακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις».

- Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες που σας μεταφέρουν οι γονείς μέσα από τις ερωτήσεις τους;
«Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα που θέτουν. Το ένα έχει να κάνει με τη κατάχρηση του Διαδικτύου και το άλλο με το τι ακριβώς κάνουν τα παιδιά τους εκεί».

- Λέτε ότι οι γονείς δε γνωρίζουν;
«Τις περισσότερες φορές δεν έχουν ιδέα - και πώς θα μπορούσαν, από τη στιγμή που το παιδί έχει τον υπολογιστή στο δωμάτιό του... Σύμφωνα με στοιχεία, τα παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών συναντιούνται σε ποσοστό 10% σε εικονικούς τόπους, και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Δεχόμαστε πολλές καταγγελίες στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας, που αφορούν αποπλανήσεις και βιασμούς ύστερα από διαδικτυακή γνωριμία. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα».

- Αρα, μετά την εικονική γνωριμία έχουμε κι άτομα που περνούν στη γνωριμία πρόσωπο με πρόσωπο;
«Ναι, το 10% των παιδιών το κάνουν. Μπορεί να δώσουν ένα κανονικό ραντεβού και, παρόλο που θα βρεθούν σε ένα πολυσύχναστο σημείο, ο κίνδυνος υπάρχει αν σκεφτούμε ότι τα παιδοφιλικά κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα. Γίνονται απαγωγές και βέβαια πάρα πολλές αποπλανήσεις. Τα κορίτσια σε αυτές τις ηλικίες (15-16) συνάπτουν σχέσεις μέσω του Facebook - και αυτό επίσης είναι μια παράμετρος που πρέπει να ξέρουν οι γονείς».

- Ερχονται παιδιά να παρακολουθήσουν τις ομιλίες σας μαζί με τους γονείς;
«Εμείς μιλάμε στα σχολεία κατά κύριο λόγο, μέσα από τα προγράμματα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με έδρα το Νοσοκομείο "Αγλαΐα Κυριακού". Χειριζόμαστε επίσης τη γραμμή βοηθείας 80011-80015 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Safer Internet". Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, εκπροσωπούμε την Ελλάδα σε ένα δίκτυο 27 κρατών σε όλη την Ευρώπη. Εκτός των άλλων, συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Παιδείας και έχει συσταθεί μια επιτροπή ασφαλούς Διαδικτύου στην οποία συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου. Με αυτούς τους τρόπους προσπαθούμε να περάσουμε και μέσα από τα σχολεία το μήνυμά μας. Οσο για τη Μεσσηνία, έχω μιλήσει μέχρι στιγμής στο 6ο Γυμνάσιο και Λύκειο Καλαμάτας, σε όλα τα σχολεία της Μεσσήνης και στο Γυμνάσιο του Δωρίου».
ΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ...


Κλείνοντας, ο κ. Κορμάς σημειώνει ότι πρέπει και οι γονείς να γνωρίζουν βασικά πράγματα για το Διαδίκτυο. Εκεί βρίσκεται το κλειδί. Συνεχίζοντας να μιλά με ρεαλισμό, προσθέτει ότι τα παιδιά δυστυχώς από πολύ μικρές ηλικίες επισκέπτονται σελίδες πορνογραφικές και σχετικές με τζόγο - γεγονός που αδιαμφισβήτητα έχει πολύ άσχημες συνέπειες στη συναισθηματική εξέλιξή τους.
«Οι γονείς πρέπει να έχουν διαρκώς το νου τους. Να θέτουν όρια για τις ώρες που το παιδί θα είναι μπροστά στην οθόνη, να μην τα αφήνουν να παίρνουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μαζί τους παντού, να ελέγχουν τις σελίδες που επισκέπτονται και να χρησιμοποιούν φίλτρα για τις "επικίνδυνες" σελίδες», συμβουλεύει.

• Ο Γιώργος Κορμάς θα μιλήσει αύριο στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Μπουγά για τη «Χρήση και κατάχρηση του Ιντερνετ» και το Σάββατο στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσσήνης «Στρ. Αθ. Δασκαρόλης» για το «Παιδί και Ιντερνετ: οφέλη και κίνδυνοι».


Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη - eleftheriaonline.gr