Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΑμεΑ στις παραλίες - Πλήρης αδιαφορία των τοπικών Αρχών.


Στη Μεσσηνία, το καλοκαίρι, τόσο εμείς που κατοικούμε εδώ όσο και χιλιάδες επισκεπτών, έχουμε τη δυνατότητα, την ευκαιρία, να επισκεφθούμε τις χρυσαφένιες παραλίες μας και να κολυμπήσουμε στα καταγάλανα νερά, απολαμβάνοντας μοναδικές, ξεχωριστές στιγμές ευχαρίστησης και ξεγνοιασιάς!
Όλοι ή σχεδόν όλοι, άλλος καθημερινά, άλλος περισσότερες και άλλος λιγότερες φορές, επισκεπτόμαστε κάποια από τις παραλίες μας! Γράφω, ωστόσο, σχεδόν όλοι, επειδή..................

και αυτό το καλοκαίρι, στο νομό μας, δυστυχώς, υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να προσεγγίσουν, να φτάσουν στις περισσότερες παραλίες, παρ’ όλο που είναι ιδιαίτερα έντονη η ανάγκη ισότιμης συμμετοχής των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στη χαρά και την ψυχαγωγία που παρέχουν οι ακτές και οι παραλίες…
Για να εξασφαλιστεί μία λειτουργική, άνετη και φιλική παραλία για το σύνολο των επισκεπτών της αλλά και το περιβάλλον, υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις περί «Ειδικών ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε κοινόχρηστους χώρους» και το άρθρο 2 του νόμου «Περί αιγιαλού και παραλίας», όπου «αιγιαλός, παραλία, όχθη ή παρόχθια ζώνη, είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται».
Οι Δήμοι και οι Κοινότητες έχουν υποχρέωση και εκ του νόμου αλλά κυρίως ηθική, να εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα των ΑμεΑ… Παράλληλα, οφείλουν να μεριμνούν ώστε να υπάρχουν χώροι στάθμευσης αποκλειστικά για ΑμεΑ, με ειδική επιδαπέδια και επιστήλια σήμανση, WC και Αποδυτήρια, όπου τουλάχιστον ένα (1) να διαθέτει διαστάσεις που να εξασφαλίζεται η κίνηση αμαξιδίου εντός αυτού, τηλέφωνα σε κατάλληλη θέση και ύψος, διάδρομοι πρόσβασης που θα επιτρέπουν την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων κ.ά.
Ποια είναι, όμως, η κατάσταση, ποια είναι η θλιβερή πραγματικότητα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις παραλίες μας;
Δυστυχώς, στις περισσότερες παραλίες τίποτα, απολύτως, από τα παραπάνω δεν υπάρχει. Καμία, απολύτως, μέριμνα δεν έχει ληφθεί. Η έλλειψη υποδομών είναι παντελής και η αδιαφορία των τοπικών Αρχών πλήρης.
Αυτό, εκτός από το ότι προσβάλλει τους συνανθρώπους μας αφού τους στερεί το δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής στη χαρά και την ψυχαγωγία, δείχνει και το πώς αντιλαμβάνονται οι αυτοδιοικητικοί μας την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη… Κατά τα λοιπά, ο «Καλλικράτης» τούς μάρανε, τρομάρα τους!


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"