Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Φωτοβολταϊκά - Τεράστιο ενδιαφέρον από αγρότες


Τεράστιο χαρακτηρίζει το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τους αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης, με αφορμή και την προχθεσινή εκδήλωση στη Μεσσήνη, για σχετική ενημέρωση από στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ και..............

της συνεργαζόμενης εταιρείας LDK.
«Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, αλλά, δυστυχώς, ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε ούτε μία αίτηση, γιατί περιμένουμε εγκύκλιο που θα δίνει εξηγήσεις σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος» λέει ο κ. Κοζομπόλης.
Όσον αφορά στις περιοχές που μπορεί να είναι κορεσμένες, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών σημειώνει: «Δε γίνεται να πάρεις άδεια και να υπογράψεις σύμβαση, όταν μια περιοχή είναι κορεσμένη, αφού δε θα μπορεί να υπάρξει απορρόφηση από το δίκτυο της ΔΕΗ. Από εκεί ξεκινάμε».
Στο ερώτημα, εάν υπάρχει κίνδυνος ο αγροτικός κόσμος να εγκαταλείψει τις καλλιέργειές του και να στραφεί στα φωτοβολταϊκά, παρασυρμένος από το εύκολο κέρδος, ο κ. Κοζομπόλης απαντά: «Δε νομίζω ότι ένας παραγωγός που έχει 50 ή 100 στρέμματα, εάν αφιερώσει 2 στρέμματα για φωτοβολταϊκά, αφήνει την καλλιέργειά του. Ο νόμος προβλέπει μέχρι 100 κιλοβάτ μονάδα, που σημαίνει ότι απαιτούνται 1,5 με 2 στρέμματα, πράγμα που δε στερεί κάτι από τον πρωτογενή τομέα, ούτε πάμε να οδηγήσουμε κανέναν στο να πάψει να είναι αγρότης. Απλά, μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, θέλουμε να ενισχύσουμε το αγροτικό εισόδημα, το οποίο πλήττεται τα τελευταία χρόνια βάναυσα εις βάρος του παραγωγού».
Σχετικά με εκείνους που είναι διατεθειμένοι να πάρουν ακόμη και δάνειο από τράπεζα, για να κάνουν επένδυση με φωτοβολταϊκά: «Πρώτα θα πάρουν την άδεια και θα υπογράψουν σύμβαση με τη ΔΕΗ και μετά θα πάνε στην τράπεζα για χρηματοδότηση, ώστε να προχωρήσει η επένδυση. Αν δεν τους εγκριθεί η αίτηση και δεν υπάρξει σύμβαση με τη ΔΕΗ, δε θα πάνε να κατασκευάσουν τίποτα. Πρόκειται για εξασφαλισμένο εισόδημα για 20 χρόνια. Εμείς προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τον κόσμο, ώστε να μην κάνει αυθαίρετα κάποιος μία κατασκευή, χωρίς να έχει πρώτα σύμβαση με τη ΔΕΗ ότι για 20 χρόνια θα εισπράττει ένα ποσό».

Της Μαρίας Νίκα - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"