Το βράδυ (21:30) θα γίνει γνωστή η ομάδα, η οποία θα πάρει από την Ιταλία το «στέμμα» της πρωταθλήτριας κόσμου, καθώς Ολλανδία και Ισπανία θα «διασταυρώσουν τα ξίφη» τους στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο οποίος θα διεξαχθεί στο «Σόκερ Σίτι Στέιντιουμ» του Γιοχάνεσμπουργκ.
Όποιο από τα.................
δύο συγκροτήματα τα καταφέρει, θα κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία του το τρόπαιο, καθώς οι «οράνιε» έχουν φτάσει δύο φορές σε τελικό, το 1974 και το 1978, αλλά δεν στέφθηκαν πρωταθλητές κόσμου, ενώ η καλύτερη θέση που είχαν να επιδείξουν -μέχρι σήμερα- οι «φούριας ρόχας» ήταν η 4η στη διοργάνωση του 1950. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επειδή πρόκειται για έναν τελικό, οι πιθανότητες, όπως γίνεται κατανοητό, είναι μοιρασμένες ανάμεσα στις δύο αντιπάλους. Και αυτό γιατί αμφότερες οι ομάδες διαθέτουν παίκτες, οι οποίοι μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα προς τη μια ή την άλλη μεριά, ωστόσο, εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό στη διάρκεια των 90 ή των 120 λεπτών του αγώνα, όλα θα ξεκαθαρίσουν στη διαδικασία των πέναλτι.
Ο Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών, αναμένεται να παρατάξει την Ολλανδία με το σύνηθες 4-5-1, το οποίο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένο, καθώς οι «πορτοκαλί» μετρούν έξι νίκες στους ισάριθμους αγώνες που έχουν δώσει στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής. Εάν, μάλιστα, επικρατήσουν και στον τελικό, θα ισοφαρίσουν το ρεκόρ της Βραζιλίας, η οποία στέφθηκε το 1970 πρωταθλήτρια κόσμου, έχοντας πάρει τη νίκη σε όλους τους αγώνες που έδωσε, τόσο στα προκριματικά, όσο και στην τελική φάση. Στον αγωνιστικό τομέα, ο μέσος Νάιτζελ Ντε Γιόνγκ και ο αμυντικός Γκρέγκορι Φαν Ντερ Βιλ αναμένεται να επιστρέψουν στο αρχικό σχήμα, καθώς εξέτισαν την τιμωρία τους, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός ενδεκάδας οι Χαλίντ Μπουλαρούζ και Ντέμι ντε Τσέουβ.
Στο αντίπαλο «στρατόπεδο», ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, ο οποίος δεν μπορεί να υπολογίζει στον τραυματία Ραούλ Αλμπιόλ, ενδέχεται να αφήσει εκ νέου στον πάγκο τον Φερνάντο Τόρες και να επιλέξει τον Πέδρο για τη «γραμμή κρούσης», δίπλα στον φορμαρισμένο Νταβίντ Βίγια, σε ένα 4-4-2. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εφόσον η Ισπανία επικρατήσει στον τελικό, θα γίνει η πρώτη ομάδα που θα στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου, έχοντας χάσει το πρώτο παιχνίδι της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ενδιαφέρον, πάντως, θα έχει και η «μάχη» που θα δώσουν οι Γουέσλι Σνάιντερ και Νταβίντ Βίγια για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο Μουντιάλ.
Την αναμέτρηση θα διαιτητεύσει ο Άγγλος Χάουαρντ Γουέμπ.
Οι πιθανές συνθέσεις:
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ): Στεκέλενμπουργκ, Φαν Ντερ Βιλ, Χάιτινγκα, Ματάισεν, Φαν Μπρόνκχορστ, Κάιτ, Φαν Μπόμελ, Ντε Γιόνγκ, Ρόμπεν, Σνάιντερ, Φαν Πέρσι.
ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Ράμος, Πικέ, Πουγιόλ, Καπντεβίλα, Μπούσκετς, Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο, Ινιέστα, Πέδρο, Βίγια.
Τρίτη η Γερμανία
Την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής κατέκτησε η Γερμανία, που επικράτησε με 3-2 της Ουρουγουάης στο μικρό τελικό της διοργάνωσης, που διεξήχθη στο Πορτ Ελίζαμπεθ. Τα τέρματα των νικητών, που είχαν κερδίσει την Ουρουγουάη και στον μικρό τελικό του Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό (1-0), σημείωσαν οι Μίλερ (18΄), Γιάνσεν (56΄) και Κεντίρα (82΄) ενώ για την Ουρουγουάη σκόραραν οι Καβάνι (28΄) και Φορλάν (51΄).
Ο Γιοακίμ Λεβ άφησε στον πάγκο τους Λαμ, Κλόζε και Ποντόλσκι που απουσίασαν από τη χθεσινή προπόνηση της νασιονάλμανσαφτ λόγω ίωσης. Παρά τις απουσίες οι Γερμανοί ξεκίνησαν δυνατά τον αγώνα και πίεσαν τους Ουρουγουανούς για ένα γρήγορο τέρμα. Από την πλευρά της η ομάδα του Όσκαρ Ταμπάρες, με τους Λουγκάνο, Φουσίλε και Σουάρες να επιστρέφουν, μετά την απουσία τους από τον ημιτελικό με την Ολλανδία, αγωνίστηκε με τον χαρακτηριστικό τρόπο της στο φετινό Μουντιάλ. Έδωσε δηλαδή αρκετό χώρο στους Γερμανούς και προσπαθούσε να απειλήσει την εστία του Μπουτ στην κόντρα με αντεπιθέσεις, εκμεταλευόμενη την ταχύτητα των τριών επιθετικών της (Φορλάν, Σουάρες και Καβάνι). Η πρώτη πολύ καλή ευκαιρία ήρθε για τους Ευρωπαίους με την συμπλήρωση δέκα λεπτών αγώνα. Ο Οζίλ εκτέλεσε κόρνερ, ο Φρίντριχ έπιασε την κεφαλιά αλλά η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Μουσλέρα. Οκτώ λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 18΄ οι Γερμανοί πήραν κεφάλι στο σκορ, όταν μετά από μακρινό σουτ του Σβαϊνστάιγκερ, ο Μουσλέρα απέκρουσε προς στιγμήν, ο Μίλερ πήρε το «ριμπάουντ» και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των Ουρουγουανών για το 1-0. Μάλιστα αυτό ήταν το 5ο τέρμα του Μίλερ στη διοργάνωση, με το οποίο έφτασε τους Βίγια και Σνάιντερ στην κορυφή των σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η αντίδραση της Ουρουγουάης ήρθε σχετικά γρήγορα, αφού δέκα λεπτά αργότερα οι παίκτες του Ταμπάρες κατάφεραν να ισοφαρίσουν με το πρώτο τέρμα του Καβάνι στη διοργάνωση. Το γκολ μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα κλασικά ή συνηθισμένα τέρματα των Ουρουγουανών στη φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού ο Πέρεζ με τάκλιν στον Σβαϊνστάιγκερ κέρδισε την μπάλα στη μεσαία γραμμή, πάσαρε γρήγορα στον Σουάρες, αυτός με τη σειρά του προωθήθηκε και πάσαρε στον Καβάνι, που ολοκλήρωσε μια υποδειγματική αντεπίθεση στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Μπουτ για το 1-1. Μάλιστα πριν οι δύο ομάδες πάνε στα αποδυτήρια η Ουρουγουάη έχασε μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί. Ήταν το 42ο λεπτό, όταν ο Σουάρες δέχθηκε σπουδαία μπαλιά από τον Φορλάν, μπήκε από δεξιά στην περιοχή του Μπουτ, σούταρε δυνατά, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο έξω από το δεξί δοκάρι του Γερμανού γκολκίπερ.
Το παιχνίδι είχε πολύ καλό ρυθμό στο πρώτο ημίχρονο και με την ίδια διάθεση ξεκίνησαν οι δύο ομάδες και το δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο. Στο 48΄ μετά από γύρισμα του Καβάνι στον Σουάρες, ο δεύτερος πλάσαρε μπροστά από τον Μπουτ και από θέση πλάγια αριστερά, αλλά ο Γερμανός απέκρουσε εξαιρετικά και έστειλε την μπάλα να περάσει κόρνερ. Τρία λεπτά αργότερα (51΄) η πίεση της «Σελέστε» καρποφόρησε καθώς μετά από σέντρα του Αρεβάλο από τα δεξιά ο Φορλάν έπιασε απευθείας το σουτ, η μπάλα έσκασε κάτω, κάνοντας τα πράγματα ακόμη πιό δύσκολα για τον τερματοφύλακα των Γερμανών και κατέλληξε στο «παραθυράκι» του Μπουτ για το 2-1 υπέρ των λατινοαμερικάνων. Μάλιστα αυτό ήταν το 5ο τέρμα και για τον Φορλάν, που έπιασε τους Μίλερ, Βίγια και Σνάιντερ στην κορυφή των σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πέντε λεπτά αργότερα (56΄) ήταν η σειρά των Γερμανών να ισοφαρίσουν, όταν μετά από σέντρα του Μπόατενγκ από δεξιά, και κάκιστη έξοδο του Μουσλέρα, ο Γιάνσεν με το κεφάλι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-2. Στο 82ο λεπτό οι Γερμανοί ολοκλήρωσαν την δικιά τους ανατροπή, όταν μετά από κόρνερ του Οζίλ, οι αμυντικοί της Ουρουγουάης δεν κατάφεραν να διώξουν την μπάλα, η οποία έφτασε στον Κεντίρα ο οποίος με κεφαλιά σημείωσε το πρώτο προσωπικό του τέρμα στη διοργάνωση διαμορφώνοντας το 3-2 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα, αφού το φάουλ του Φορλάν στην τελευταία φάση του αγώνα κατέληξε στη συμβολή των δοκαριών του Μπουτ.
Διαιτητής: Μπενίτο Αρκούντια (Μεξικό)
Κίτρινες : Πέρες - Αόγκο, Κακάου
Οι συνθέσεις:
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Όσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Λουγκάνο, Γκοντίν, Φουσίλε, Μ. Περέιρα, Πέρες (77΄ Γκαργκάνο), Αρεβάλο, Καβάνι (88΄ Αμπρέου), Κάσερες, Σουάρες, Φορλάν.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιοακίμ Λεβ): Μπουτ, Γιάνσεν (81΄ Κρόος), Φρίντριχ, Μερτεζάκερ, Μπόατενγκ, Μίλερ, Αόγκο, Κεντίρα, Σβαϊνστάιγκερ, Κακάου (73΄ Κίεσλινγκ), Οζίλ (+90΄ Τασκί)
ΑΠΕ
Μεσσηνία: Σοβαρό τροχαίο στο Καλό Νερό – Σε κρίσιμη κατάσταση ένας οδηγός
Πριν από 6 δευτερόλεπτα