Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Μέσα Μαΐου τα πρώτα καρπούζια στην Τριφυλία - Γιορτή στα Φιλιατρά!


Γύρω στις 15 με 20 Μαΐου αναμένεται η συγκομιδή του πρώιμου καρπουζιού στην Τριφυλία. Σύμφωνα με...............

το γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο, η καλλιέργεια εξελίσσεται χωρίς προβλήματα, ενώ η παραγωγή υπολογίζεται ότι θα φτάσει τους 45.000 τόνους.
«Τα καρπούζια ξεσκεπάστηκαν στο σύνολό τους, δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, κρύο ή υγρασίες, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για την πιο πρώιμη συγκομιδή των τελευταίων ετών» λέει ο κ. Παρασκευόπουλος, γεγονός που οφείλεται, όπως προσθέτει, στις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.
Ο κ. Παρασκευόπουλος εκτιμά ότι η παραγωγή θα είναι της τάξεως των 45.000 τόνων από καλλιεργούμενη έκταση περίπου 8.000 στρεμμάτων, αντίστοιχη πάνω – κάτω προηγούμενων ετών. Όσο για τα καρπούζια που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια, η συγκομιδή τους αναμένεται από τέλος Απρίλη.

Γιορτή Καρπουζιού
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται και φέτος από την αρμόδια Οργανωτική Επιτροπή η γνωστή Γιορτή Καρπουζιού, με συνδιοργανωτές τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, τους Δήμους Φιλιατρών, Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων και Αυλώνας, το Σύλλογο Γεωπόνων, τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών και άλλους φορείς.
Η πρώτη εκδήλωση αφορά ημερίδα που θα απευθύνεται στους αγρότες. Θα λάβει χώρα το Σάββατο 15 Μαΐου στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών, με ενδιαφέροντα θέματα, όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Βιβή Παντελάκη, εκπρόσωπος του Δήμου Φιλιατρών στη Γιορτή. Προσκεκλημένοι ομιλητές από το εξωτερικό θα αναφερθούν στην εμπορία του καρπουζιού σε Ιταλία και Ισπανία, αλλά και στη σημασία της συλλογής των πλαστικών από τα χωράφια.
Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Ιουνίου οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στον Αγρίλη, όπου θα δοθεί έμφαση στα αγροτικά προϊόντα, με παρουσίασή τους σε εκθεσιακά περίπτερα. «Θα προσπαθήσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα, ώστε ο κόσμος να τα γνωρίσει, γιατί, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, υπάρχουν άνθρωποι που διατηρούν θαυμάσιες οικοτεχνίες με πολύ καλά πράγματα, τα οποία δεν είναι γνωστά ούτε στο μέρος τους. Θα υπάρχουν επίσης λάδια και κρασιά, βραβευμένα, από την περιοχή μας» σημειώνει η κα Παντελάκη.
Το διήμερο θα έχει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη Νάντια Καραγιάννη και τον Γιάννη Καλογερόπουλο, εκδηλώσεις για παιδιά και συμμετοχή σεφ, που θα περιηγηθεί στα περίπτερα των Συλλόγων Γυναικών, δοκιμάζοντας πρωτότυπα εδέσματα από καρπούζι.

Της Μαρίας Νίκα - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"