Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

"Καλλικράτης" - Τολμηρές και ριζικές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση και την Περιφερειακή Διοίκηση...


Τολμηρές και ριζικές αλλαγές φέρνει στην Αυτοδιοίκηση και την Περιφερειακή διοίκηση ο "Καλλικράτης" που συζητείται μέχρι και αυτή την ώρα στο Υπουργικό Συμβούλιο!

Σύμφωνα με την πρόταση του Σχεδίου Νόμου, που θα δοθεί για διαβούλευση, οι Δήμοι στη χώρα θα είναι από 333 - 343, ενώ.................




Τη διαβεβαίωση πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατέψει τη χώρα από τον όποιο κίνδυνο, έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παράλληλα δε τόνισε πως και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποτρέψει τη μετάδοση της φωτιάς, που άναψε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα βάρος το οποίο δεν είναι βάρος της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης και ίσως της ανθρωπότητας.

Αναφορικά δε με το σχέδιο "Καλλικράτης", που απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για πραγματικό άλμα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας.

Ειδικότερα, ο αγώνας για να είναι η Ελλάδα στο εγγύς μέλλον μια διαφορετική χώρα είναι συνεχής, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την εισηγητική του ομιλία στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είμαστε αποφασισμένοι, τόνισε, η Ελλάδα να διορθώσει, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, μια πορεία δεκαετιών και κάλεσε όλους τους Έλληνες να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.

Χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή εθνικό και συλλογικό στοίχημα το οποίο αφορά όλους.

Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και μπορεί και θέλει να αλλάξει και αυτό θα το αποδείξουμε. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες δεν φυγομαχούμε και ότι στα δύσκολα έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι συζητήσεις γύρω από τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης τελειώνουν σε λίγο και πρέπει να δείξουμε ότι η βοήθεια που θα δοθεί στη χώρα θα πιάσει τόπο.

Περνάμε, όπως τόνισε, μια δύσκολη φάση στη ζωή μας για καθένα από εμάς χωριστά, αλλά και για την ίδια τη χώρα μας.

Χαρακτήρισε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προσωρινά, αλλά και δύσκολα και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τη χώρα από τον όποιο κίνδυνο. Και το ίδιο θα κάνει και ολόκληρη η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα από την πλευρά της αναλαμβάνει τη δική της ευθύνη στο ακέραιο.

Ωστόσο, όπως τόνισε, πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της να αποτρέψει τη μετάδοση της φωτιάς, που άναψε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρόκειται, όπως είπε, για ένα βάρος το οποίο δεν είναι βάρος της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης και ίσως της ανθρωπότητας.

Η Ελλάδα, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, αποδεικνύει καθημερινά τη βούλησή της να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές, όπως γίνεται με το σχέδιο "Καλλικράτης", το οποίο, όπως είπε, είναι μια νέα αρχιτεκτονική της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης.

Και χαρακτήρισε το σχέδιο ως πραγματικό άλμα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας.

Το σχέδιο, όπως είπε, θα συμβάλει στη δημοσιονομική ανάταξη, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων, καθώς θα υπάρξει μια ευρύτατη διαδικασία συγχώνευσης νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περισσότερες από 4.000.

Πέρα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας, πρόσθεσε, θα υπάρξει και μεγάλη μείωση της γραφειοκρατίας.

Παράλληλα, όπως τόνισε, θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία της αυτοδιοίκησης ώστε να ελέγχεται πού διατίθεται κάθε ευρώ.

Επίσης θα μεταφερθεί μεγάλη σειρά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, ενώ το κράτος θα περιοριστεί στις επιτελικές του ευθύνες, οι δε υπηρεσίες θα μεταφερθούν δίπλα στον πολίτη, εκεί δηλαδή που τις έχει ανάγκη.

Είναι, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ένα μεγάλο άλμα για ένα καλύτερο κράτος.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και μια καινοτομία την οποία χαρακτήρισε κρίσιμη, καθώς η θητεία των οργάνων της αυτοδιοίκησης επεκτείνεται με το σχέδιο "Καλλικράτης" από τα τέσσερα σε πέντε χρόνια με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να ταυτίζονται με τις ευρωεκλογές.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα εμπιστοσύνης προς την αυτοδιοίκηση.


Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης, αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται με τον Καλλικράτη, «για ένα καλό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη», γνωστοποίησε ότι:

- προωθείται εκτεταμένη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στους δήμους και τις περιφέρειες.

- δίνεται έμφαση στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των νέων ΟΤΑ

- γίνεται εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων, τίθενται αυστηροί περιορισμοί στις προσλήψεις και αυστηρά όρια στα κριτήρια δανεισμού.

Σχετικά με τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι μετά την ενοποίηση των δήμων «θα ακολουθήσει η μεταταξη του αντίστοιχου προσωπικού». «Όσοι υπάλληλοι θα μεταταχθούν, θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα», διαβεβαίωσε, ωστόσο είπε ότι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κενές θέσεις ή πλεονάζον δυναμικό, θα γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ακόμη ότι μελλοντικός στόχος είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών. Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, η θητεία των οργάνων της αυτοδιοίκησης επεκτείνεται από τα τέσσερα σε πέντε χρόνια με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να ταυτίζονται με τις ευρωεκλογές.

«Θέλουμε να φέρουμε το κράτος πιο κοντά στον πολίτη», τόνισε ο ΥΠΕΣ και έκανε λόγο για «υλοποίηση μιας από τις πιο βαθιές τομές, με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

«Στόχος του Καλλικράτη είναι να αποκτήσουμε ένα καλό κράτος, ένα κράτος – νοικοκύρη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «στη συγκυρία που διανύουμε το πρόγραμμα έχει αποκτήσει μια ακόμη διάσταση», καθώς είναι –όπως είπε- αναπόσπαστο κομμάτι του ΠΣΑ.

«Συνιστά αφετηρία για ένα καλό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Δίνουμε το χέρι στην αυτοδιοίκηση και θέλουμε να γράψουμε μια νέα σελίδα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ακόμα ότι με την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο εισέρχεται στην τελική φάση διαβούλευσης. «Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου», συμπλήρωσε.