Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Επικούριος Απόλλωνας - Άμεσα στο ΚΑΣ τα όριά του.


Τα διοικητικά όρια στα οποία ανήκει ο Επικούριος Απόλλωνας απασχόλησαν ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Αθήνα με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής του Επικούριου Απόλλωνος, των λοιπών αρχαιοτήτων και του ποταμού της Νέδας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα.
Η θέση που εκφράστηκε κατά την ημερίδα είναι ότι ο ναός ανήκει στα γεωγραφικά όρια του δ.δ. Σκληρού του Δήμου Είρας και, κατά συνέπεια, στα διοικητικά όρια του Νομού Μεσσηνίας. Μάλιστα..............

στην ομιλία του ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος είπε ότι ζητείται άμεσα η προώθηση του θέματος στο ΚΑΣ.

Άξονες ανάπτυξης
Η ημερίδα οργανώθηκε από το Δήμο Είρας, την ομοσπονδία των συλλόγων των χωριών της ορεινής Μεσσηνίας «Ο Επικούριος Απόλλων» και το Σύλλογο των Σκληραίων, με τη συμμετοχή του νομάρχη Μεσσηνίας και στελεχών της Νομαρχίας, όπως και της Αναπτυξιακής Εταιρείας.
Οι μετέχοντες ασχολήθηκαν με το θέμα του Επικούριου Απόλλωνα, όσον αφορά στις εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, ενώ οι ομιλητές εξέφρασαν την αγωνία αλλά και την αντίθεσή τους με το χειρισμό του θέματος από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του υπουργού κ. Γερουλάνου ειδικότερα.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Δράκος υπογράμμισε ότι βασικοί άξονες για την ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Είρας και της ευρύτερης περιφέρειας είναι:
•Η προώθηση της πρωτογενούς παραγωγής με βάση τη βιολογική κτηνοτροφία
•Η οργάνωση συνεταιρισμού παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων οικολογίας και οικοτεχνίας
•Η προώθηση των ζητημάτων του οικοτουρισμού και του αγροτουρισμού με την υποστήριξη μικρών μονάδων υποδοχής επισκεπτών
•Η διαμόρφωση αρχών επί συγκεκριμένων εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για την υποδοχή, στο συγκεκριμένο χώρο, κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων, κυρίως της Αττικής, ως τόπο δεύτερης και παραθεριστικής κατοικίας.
•Η διεκδίκηση κέντρου περιβαλλοντολογικών μελετών και εκπαίδευσης, με βάση την ιδιαιτερότητα του χώρου και τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρονται, από άποψη πανίδας και χλωρίδας, στην περιοχή της Νέδας.

Διοικητικά όρια
Σύμφωνα με το νομάρχη, για να υποστηριχτούν οι αναπτυξιακές δραστηριότητες, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες βελτίωσης των υποδομών. Έτσι, αναφέρθηκε στα οδικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή (7η επαρχιακή οδός, Κακαλέτρι – Μαρίνα, δρόμος στο κάστρο της Είρας, 2η είσοδος Αμπελιώνας, σύνδεση περιοχής Καρυών Μεγαλόπολης, μέσω δ.δ. Νέδας), ενώ δήλωσε ότι πρέπει σύντομα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, αλλά και ο προσδιορισμός των περιοχών αυτών ως παραδοσιακών οικισμών, με ειδικές προδιαγραφές.
Σε ό,τι αφορά τη διοικητική χωροθέτηση του ναού, εκφράστηκε η θέση ότι ανήκει στα γεωγραφικά όρια του δ.δ. Σκληρού του Δήμου Είρας. Μάλιστα, τονίστηκε ότι αποδεικνύεται από πλήθος ντοκουμέντων και εγγράφων, τα οποία είναι στη διάθεση οποιουδήποτε. Τα εν λόγω στοιχεία δεν επιδέχονται διαστρέβλωσης και αμφισβήτησης.
Σχετικά ο νομάρχης ανέφερε: «Το ΦΕΚ 837/Β/04-12-1986 έχει διαμορφωθεί πέραν πάσης εισηγητικής και δεοντολογικής διαδικασίας, περιέχει ανερμάτιστα ιστορικά, γεωγραφικά και διοικητικά στοιχεία που εκθέτουν συνολικά όλη την Πολιτεία. Για το λόγο αυτό, η απόφαση που ελήφθη με βάση την εισηγητική έκθεση της Διεύθυνσης Τοπογραφήσεων, Φωτομετρίας και Κτηματολογίου του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στις 4 Σεπτεμβρίου του 2009 και συμπληρώθηκε με το νέο ΦΕΚ, μετά από απόφαση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, είναι απολύτως σωστή».
«Μετά, όμως, τις εξελίξεις με το Νομικό Συμβούλιο και τις ανακοινώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, πρέπει το ταχύτερο δυνατό», συνέχισε ο κ. Δράκος, «να ολοκληρωθεί, με τις νόμιμες διαδικασίες και με απόλυτη διαφάνεια, όπως άλλωστε υποσχέθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γερουλάνος, η εκκρεμότητα που αφορά στα διοικητικά όρια στα οποία ανήκει ο ναός». Συμπλήρωσε, δε, ότι «διεκδικούμε την, εδώ και τώρα, προώθηση του θέματος στο ΚΑΣ, προκειμένου να εξεταστεί, με βάση τα επίσημα ντοκουμέντα, τις δικαστικές αποφάσεις, τις εισηγήσεις των νομίμων αρχών, η διοικητική υπαγωγή του ναού στα γεωγραφικά όρια του δ.δ. Σκληρού του Δήμου Είρας, του Νομού Μεσσηνίας. Δεν είναι δυνατόν, μέσα από τη διαδικασία συζήτησης στο ΚΑΣ, να υπάρξει άλλη απόφαση και πρόταση, διότι τα στοιχεία, οι συντεταγμένες, οι νόμοι και τα διοικητικά όρια είναι απολύτως φωτεινά και ξεκάθαρα».
Τέλος, την ημερίδα απασχόλησε και η βραδύτητα εξέλιξης των εργασιών στο ναό, για την οποία εκφράσθηκε η άποψη ότι οφείλεται σε ζητήματα χρηματοδότησης, διοικητικές δυσλειτουργίες και προβλήματα, που πρέπει τάχιστα να ρυθμιστούν.


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"