Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Συνάντηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου και πέντε άλλων νέων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με το διοικητή του ΟΑΕΔ


Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου και οι βουλευτές Αρκαδίας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης, Ημαθίας κ. Άγγελος Τόλκας, Ευβοίας κ. Συμεών Κεδίκογλου και Ηρακλείου κ. Φραγκίσκος Παρασύρης πραγματοποίησαν συνάντηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, την Τρίτη 16/03/10, με τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Κικίλια. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συζήτησαν, ενημερώθηκαν και κατέθεσαν προτάσεις στον κ. Κικίλια όσον αφορά τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους άνεργους και τους νέους, αλλά και ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του ΟΑΕΔ, ευρύτερα.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ............

ενημερώθηκαν για τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που αφορούν τους νέους και τις επιχειρήσεις. Επίσης, πληροφορήθηκαν για την δημιουργία προγράμματος επιδότησης από τον ΟΑΕΔ κοινοπραξιών – συμπράξεων νέων επαγγελματιών σε τομείς της πράσινης οικονομίας και ανάπτυξης. Επιπλέον, οι βουλευτές εισηγήθηκαν μέσα από τα προγράμματα επιδότησης νέων επιχειρήσεων να δοθεί βάρος σε νέες δεξιότητες και δραστηριότητες που μπορούν να είναι περισσότερο ανταγωνιστικές στον 21ο αιώνα.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τον κ. Κικίλια, ο ΟΑΕΔ υπό την νέα ηγεσία να αποτελέσει έναν πιο ενεργητικό και δραστήριο Οργανισμό, καθώς τα ιδιωτικά γραφεία υπενοικίασης και υπεργολαβίας εργασίας οργιάζουν, ενώ ο ΟΑΕΔ δείχνει αδυναμία να ακολουθήσει την αγορά εργασίας και να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Στα πλαίσια της ενίσχυσης αυτού του ρόλου, συζητήθηκε η ανάγκη αξιολόγησης και εκτίμησης των συγκεκριμένων ιδιαιτεροτήτων και χαρακτηριστικών κάθε περιοχής. Συγκεκριμένα, η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε «ότι η ανεργία έχει διαφορετικό πρόσωπο σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, όπως άλλωστε και το εργατικό δυναμικό διαφέρει σε προσανατολισμό. Τα μέτρα πρέπει να έρχονται σε απάντηση των συγκεκριμένων αναγκών και δεδομένων κάθε τόπου, καθώς δεν υπάρχει μια λύση για όλα». Συμπληρωματικά, οι βουλευτές αντάλλαξαν απόψεις με τον διοικητή του ΟΑΕΔ όσον αφορά την ανάγκη εισαγωγής του ΟΑΕΔ στην πηγή του εργατικού δυναμικού, τα πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και Ο.Α.Ε.Δ., καθώς όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από την κ. Γιαννακοπούλου «η ανεργία των νέων πτυχιούχων βρίσκεται σε επίπεδα που εμπνέουν σοβαρή ανησυχία».

Επί τάπητος, τέθηκε επιπλέον το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της ανάγκης να εξασφαλιστούν σε μεγάλο βαθμό οι σχετικές ταμειακές εισροές και η ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ για την εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων όσον αφορά τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Η κ. Γιαννακοπούλου ενημέρωσε συγκεκριμένα τον Διοικητή του Οργανισμού για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το Νομό Μεσσηνίας, όπως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τις ιδιαιτερότητές του νομού σε συνάρτηση με τον αγροτικό του πληθυσμό, την αξιοποίηση εργατικού δυναμικού στις τουριστικές υποδομές του τόπου και την ανάγκη προσαρμογής του Οργανισμού, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της Μεσσήνιας και του Μεσσήνιου ανέργου. Τέλος, η βουλευτής Μεσσηνίας ευχήθηκε στο νέο διοικητή να φέρει εις πέρας το έργο του Οργανισμού που, όπως τόνισε, δημιουργήθηκε για τις ανάγκες αποκλειστικά των ανέργων σε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, με σκοπό την απασχόληση.