Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Stage τέλος σε Δημόσιο - ΟΤΑ


Kαταργούνται οριστικά τα προγράμματα stage στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, ενώ δεν πρόκειται να ανανεωθεί καμία σύμβαση, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά το πέρας της σημερινής διυπουργικής σύσκεψης.


Στον ιδιωτικό τομέα είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα stage ως μαθητεία. Stage οποιασδήποτε διάρκειας που λήγουν δεν θα ανανεώνονται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε ο κ. Πάγκαλος, το πολιτικό πλαίσιο της κυβέρνησης για τα stage περιλαμβάνει τις εξής αποφάσεις:...............



- Στο εξής καταργούνται και απαγορεύονται τα Stage στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ.

- Στον ιδιωτικό τομέα είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα Stage ως μαθητεία, εφόσον ισχύουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις και χρηματοδοτούνται κυρίως από κοινοτικά κονδύλια.

Ερωτηθείς στο σημείο αυτό ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι η μια πλευρά των εγγυήσεων περιλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και πρόσληψη εργαζομένων με Stage, ενώ σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά είπε ότι θα ισχύσουν οι κανόνες κοινωνικής ασφάλισης, που ισχύουν για όλους, δηλαδή η τριμερής ασφάλιση με συμμετοχή εργοδοτών, κράτους και εργαζομένων.

- Τα Stage που συνήφθησαν μετά την αναγγελία της ημερομηνίας των εκλογών είναι παράνομα, έγιναν για προφανείς ψηφοθηρικούς σκοπούς και ως εκ τούτου δεν ισχύουν.

- Stage οποιασδήποτε διάρκειας που λήγουν δεν θα ανανεώνονται.

- Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού το οποίο θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πέραν αυτών θα προχωρήσει για την κάλυψη άμεσων και πραγματικών αναγκών στο δημόσιο, σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στους ΟΤΑ, όπως αυτές αντικειμενικά θα προσδιοριστούν, στην προκήρυξη θέσεων για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. Η διαδικασία της πρόσληψης θα πραγματοποιηθεί με την ευθύνη και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και θα διασφαλίζει αξιοκρατία και ισονομία για όλους τους Ελληνες.

«Το ΠΑΣΟΚ είχε επανειλημμένως διακηρύξει πριν από τις εκλογές, την απόλυτη και δικαιολογημένη αντίθεσή του με όλα τα συστήματα ευκαιριακής και ανασφάλιστης εργασίας, ιδιαίτερα όταν αυτά χρησιμοποιούνται στον δημόσιο τομέα, για την πολιτική ομηρία χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους, ούτως ώστε αυτοί να μετατραπούν, εκβιαζόμενοι, σε αναγκαστικούς υποστηρικτές της ΝΔ», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά τη σύσκεψη.


Ερωτηθείς ο κ. Πάγκαλος για τα θέματα που έχουν προκύψει με τη μοριοδότηση, είπε ότι είναι θέμα που θα ληφθεί υπόψη από το ΑΣΕΠ και όσους επεξεργαστούν αυτή τη λύση.

«Kάθε Ελληνας μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη»

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη των εργαζομένων στα Stage είπε ότι κάθε Ελληνας μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Εξετάσαμε, ειπε, όλα τα νομικά και συνταγματικά πλαίσια.

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Λοβέρδος για τον αριθμό των απασχολουμένων με Stage, είπε ότι μετά βεβαιότητας είναι 23.000, ενώ αγνοείται ο αριθμός των όσων προσελήφθησαν με αυτά, μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Στη σύσκεψη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, έλαβαν μέρος ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ παραβρέθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Δριμεία επίθεση στη ΝΔ

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πεταλωτής επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της ΝΔ: «Η φαυλότητα της προηγούμενης κυβέρνησης δημιούργησε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, ως κυβέρνηση, με γενναιότητα, όπως έχουμε υποχρέωση».

Μάλιστα εξαπέλυσε βολές και κατά όσων και σήμερα στη ΝΔ συνεχίζουν, όπως υποστήριξε, «το εμπόριο ελπίδας». «Κάποιοι άνθρωποι, αντί να ζητούν συγγνώμη και αντί να κρυφτούν, βγαίνουν σήμερα και μιλάνε ως υπερασπιστές αυτών των νέων ανθρώπων, τους οποίους είχαν καταστήσει ομήρους των πελατειακών τους συμφερόντων» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις συμβάσεις έργου ως μια μορφή εξαρτημένης εργασίας με διαφορετική νομοτυπική μορφή και συμπλήρωσε ότι θα επανεξεταστούν όλες οι συμβάσεις έργου, ώστε να μείνουν αυτές που καλύπτουν έκτακτες ανάγκες και τυποποιούνται και νομικά σε αυτό που ονομάζουμε σύμβαση έργου.

Πυρά ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση, που χειροκροτεί ο ΣΕΒ καταλαβαίνει την αρχή της ισότητας και της δικαιοσύνης ως κάτι ανάμεσα στην εξαθλίωση της ανεργίας και στο καθεστώς της γαλέρας», σχολίασε το ΚΚΕ

Κάλεσε δε τους εργαζόμενους «στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο ενωμένοι να δώσουν μάχη για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους».

ΛΑΟΣ: Δικός τους ο γκρεμός, δικό τους και το ρέμα

Επικρίσεις κατά των δύο μεγάλων κομμάτων για τα stage διατύπωσε σήμερα ο ΛΑΟΣ, κατηγορώντας τη ΝΔ πως «με τα STAGES υπήρξαν αδίστακτοι έμποροι ελπίδας» και το ΠΑΣΟΚ ότι «γίνονται δήμιοι των ελπίδων αυτών».

«Και οι δύο θα πρέπει να ντρέπονται. Η μονιμοποίηση σκοντάφτει στα τεράστια ελλείμματα, ο διωγμός θα δημιουργήσει παρενέργειες στην αγορά. Δικός τους ο γκρεμός, δικό τους και το ρέμα», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

ΣΥΝ: ΝΔ - ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησαν τα stage ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων

«Οι απασχολούμενοι σε προγράμματα stage πληρώνουν τα σπασμένα των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αφού και τα δύο κόμματα από το 1996 χρησιμοποίησαν τα stage ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων», υπογραμμίζει ο ΣΥΝ

Παράλληλα, προτείνει την κατάργηση των stage και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ σημειώνει πως «όσοι απασχολούνται με τρέχουσες συμβάσεις stage πρέπει να ασφαλιστούν και να παίρνουν τον κατώτερο μισθό».

Πρόταση του ΣΥΝ είναι επίσης «να προκηρυχθούν άμεσα διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία».

Ζητά δε τέλος «να καλυφθούν αναδρομικά από το δημόσιο ή τον ΟΑΕΔ οι ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη όσων εργάστηκαν με stage και να τους αναγνωριστεί η εργασιακή εμπειρία τους με ειδική μοριοδότηση ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους».

*με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ