Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Τo κλάμα ενισχύει τις σχέσεις μας...






Αν και για τον ιατρικό κόσμο, το κλάμα αποτελεί ένδειξη σωματικού πόνου ή άγχους, νέα μελέτη του τμήματος Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ έδειξε ότι τα δάκρυα μπορεί να έχουν συναισθηματικά οφέλη και μπορούν να ενισχύσουν τις διαπροσωπικές σχέσεις. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η επιστημονική ομάδα του δρος Ορέν Χασόν, που επισημαίνει ότι τα δάκρυα μπορούν να λειτουργήσουν και ως εξελικτικός μηχανισμός σύσφιγξης των ανθρώπινων σχέσεων.

«Το κλάμα αποτελεί..............

εξελικτικά προηγμένη συμπεριφορά. Τα δάκρυα δίνουν σήματα υποταγής, ανάγκης και κοινωνικής προσέγγισης μεταξύ ανθρώπων. Η ανάλυσή μας έδειξε ότι με την θόλωση της όρασης, τα δάκρυα μειώνουν τις άμυνες του ανθρώπου και μπορούν να λειτουργήσουν ως σημάδια υποταγής ή ως ομαδική επίδειξη αλληλεγγύης», λέει ο δρ Χασόν.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε τη χρήση του κλάματος σε διάφορες συναισθηματικές και κοινωνικές περιστάσεις. Τα δάκρυα μπορεί να έχουν στόχο τον οίκτο από μέρους του εχθρού ή την πρόκληση αισθήματος αλληλεγγύης από άλλα μέλη της ομάδας. Αν και το κλάμα ενισχύει τις φιλίες και τους ανθρώπινους δεσμούς, ο δρ Χασόν επισημαίνει την ύπαρξη αυστηρών «ταμπού». Σε ορισμένους πολιτισμούς, η εκδήλωση προσωπικών συναισθημάτων θεωρείται ένδειξη αδυναμίας, γεγονός που αποκλείει το δημόσιο κλάμα.

Συσφίγγει τις σχέσεις με την οικογένεια

Πολλές μελέτες σε διάφορα σημεία του κόσμου έχουν αποδείξει την αξία του κλάματος ως μέσου σύσφιγξης των σχέσεων με την οικογένειά μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τους συμμάχους μας. «Η αποτελεσματικότητα αυτής της συμπεριφοράς εξαρτάται πάντα από τους αποδέκτες των δακρύων. Το κλάμα, ανεξάρτητα από το εάν χύνετε ποταμούς δακρύων, δεν πρόκειται να σας βοηθήσει στον χώρο εργασίας σας, όπου τα συναισθήματα οφείλουν να μένουν κρυφά», λέει ο δρ Χασόν. «Είναι σημαντικό να απενοχοποιήσουμε το κλάμα στη συζυγική σχέση. Συχνά οι γυναίκες ντρέπονται να κλάψουν ή νιώθουν αδύναμες και ανόητες επειδή το κάνουν. Στην πραγματικότητα, το κλάμα δείχνει ότι κάποιος αισθάνεται άνετα στην εκδήλωση των συναισθημάτων του και αναζητεί συμπαράσταση και τρυφερότητα από τον σύντροφό του», καταλήγει ο δρ Χασόν.


kathimerini.gr