Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Κυπαρισσία: Η Παλιά Πόλη με το φακό και το χρωστήρα



Έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής στο Λαογραφικό Μουσείο της Κυπαρισσίας 5-20 Αυγούστου 2009.


Στο λαογραφικό μουσείο «Κωστής Παλαμάς» δίπλα στο κάστρο θα φιλοξενηθεί η έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής που οργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας».
Η έκθεση περιλαμβάνει..............


αποκλειστικά εικόνες, στιγμές και απόψεις της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, έτσι όπως, σε ανύποπτο χρόνο, οι καλλιτέχνες (ζωγράφοι και ερασιτέχνες φωτογράφοι) εμπνεύστηκαν από την ομορφιά και τη μοναδικότητά της και την αποτύπωσαν είτε με το πινέλο τους είτε μέσα από το φακό μιας φωτογραφικής μηχανής, αναλογικής παλιότερα, ψηφιακής πλέον. Θα εκτεθούν περίπου 120 φωτογραφίες από τους ερασιτέχνες φωτογράφους: Νίκο Ιμιρζιάδη (με φωτογραφίες από το 1972 μέχρι σήμερα), Αγγελική Παπαδοπούλου, Μυρτώ Ιμιρζιάδη και το Χρήστο Ζουλιάτη.

Οι πίνακες ζωγραφικής και οι γκραβούρες που θα εκτεθούν είναι περίπου 30 και είναι φιλοτεχνημένοι από ζωγράφους, Κυπαρίσσιους κυρίως, πολλών γενιών. Η ζωγραφική για την Κυπαρισσία καλύπτει σχεδόν έναν αιώνα, αφού συμμετέχουν οι δύο μεγάλες κυρίες Μαραγκοπούλου και Δαφνομήλη, που δεν είναι πιά ανάμεσά μας μέχρι και καλλιτέχνες της νεώτερης γενιάς που είναι ακόμα σήμερα στην ηλικία των 20-30 ετών. Αυτό το γεγονός δείχνει πόσο διαχρονική είναι η έμπνευση που προκαλεί η Παλιά Πόλη και η έμπνευση και η δημιουργία τέτοιων έργων δηλώνει και την αξία που της αποδίδουν οι καλλιτέχνες.

Οι ζωγράφοι που συμμετέχουν αναφέρονται στη συνέχεια με ένα περιληπτικό βιογραφικό:

Δαφνομήλη Μαρία. Γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1915 και πέθανε στην Αθήνα το 2003. Μαθήτεψε κοντά στον Κ.Ηλιάδη. Στο έργο της, κυρίως τοπία και προσωπογραφίες, καλλιεργεί έναν έντονο εξπρεσιονιστικό υπαιθρισμό. Εκανε 5 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και 2 πανελλήνιες. Κέρδισε 2 διεθνείς διακρίσεις και ήταν μέλος του Κ.Ε.Ε. και σε καλλιτεχνικές Ευρωπαϊκές οργανώσεις.(Λεξικό των Ελλήνων ζωγράφων, Στ.Λυδάκης, εκδόσεις ΜΕΛΙΣΣΑ).

Μαραγκοπούλου Κούλα. Γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1911 και πέθανε στην Αθήνα το 1997. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών και μαθήτευσε κοντά στον μεγάλο ζωγράφο Γιώργο Μπουζιάνη. Όπως έγραψε η κριτικός Ελένη Βακαλό: "Η Μαραγκοπούλου τοποθετείται σαν μια από τις κυριότερες εκπροσώπους του εξπρεσιονισμού της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς". Έργα της υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Με την τέχνη της έχουν ασχοληθεί ο Δ.Ε. Ευαγγελίδης, ο Μαρίνος Καλλιγάς, ο Αλέξανδρος Ξύδης, ο Άγγελος Προκοπίου και άλλοι.

Μαρτίνου Ελεάννα. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και είναι ζωγράφος. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ΑΣΚΤ Αθήνας(2007-2009) στο πρόγραμμα εικαστικές τέχνες. Η συγκεκριμένη σειρά έργων είναι εμπνευσμένη από την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας από όπου κατάγεται και αποτελείται από όψεις της. Πληροφορίες για το έργο της βρίσκονται στο http://eleanna-martinou.blogspot.com

Παρίσσου Πέρσα. Η Πέρσα ζωγραφίζει όσο θυμάται τον εαυτό της. Αδέσμευτη από φόρμες και -ισμούς περνά με άνεση από τη μια τεχνοτροπία στην άλλη, με γνώμονα το πάθος της για την τέχνη. Σήμερα με τριάντα ομαδικές και δέκα ατομικές εκθέσεις παρακολουθεί καλές τέχνες στο University of Bolton της Αγγλίας.

Παυλόπουλος Γιάννης. Συνταξιούχος δάσκαλος. Γέννημα και θρέμμα της Παλιάς Πόλης Κυπαρισσίας. Τις βασικές γνώσεις ζωγραφικής πήρε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία από τον Αυστριακό καθηγητή Φαλτάϊτς. Στη συνέχεια ακολούθησε σπουδές ζωφραφικής στο Ινστιτούτο «Κλίμενς». Επεδόθη στην τοπιογραφία. Εχει φιλοτεχνήσει πολλά τοπία της Κυπαρισσίας.

Τζιώρτζη Ελένη. «Από την Κυπαρισσία και το κάστρο της έχω τις ωραιότερες εικόνες πάντα φυλαγμένες στη μνήμη μου. Ισως να έχουν και την ευθύνη που στράφηκα στη ζωγραφική. Προσπαθώ να την προσεγγίζω πάντα με ειλικρίνεια και σεβασμό».
Χρονοπούλου Κατερίνα. Καθηγήτρια Αγγλικών. Ερασιτέχνης ζωγράφος. Λάτρης της τέχνης, που κατά την Κατερίνα είναι το αλάτι της καθημερινότητάς μας.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 5 έως τις 20 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο τις ώρες 11.00-13.00 και 19.00-22.00.

Αντί εγκαινίων το Πρόγραμμα και οι καλλιτέχνες καλούν τους φίλους της Παλιάς Πόλης στις 6 Αυγούστου, ημέρα Πέμπτη, το απόγευμα 19.30-21.30 για να γνωρισθούν, να μοιρασθούν την έμπνευσή τους και να συζητήσουν για τη Παλιά Πόλη.