Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας 2009!


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας στον Αγρίλη Φιλιατρών.

"Τη δροσιά του να 'χουμε!"

Γευστικό ταξίδι στις αισθήσεις με γλυκίσματα από καρπούζι...

Διαβάστε για τις διήμερες εκδηλώσεις............
Δείτε τις φωτογραφίες..............











Επιτυχημένες κρίνονται οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου για τη λήξη της «Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας» στον Αγρίλη Φιλιατρών. Αρκετός κόσμος από την ευρύτερη περιοχή συμμετείχε, ιδιαίτερα, δε, αγρότες – καρπουζοπαραγωγοί με τις οικογένειές τους. Όπως ήταν φυσικό την «τιμητική» του είχε το ποιοτικό τοπικό προϊόν, το καρπούζι Τριφυλίας. Ξεχωριστό τόνο έδωσε η παρουσία Συλλόγων Γυναικών με γλυκίσματα από καρπούζι. Στα είκοσι πέντε περίπτερα που είχαν στηθεί συμμετείχαν τοπικές επιχειρήσεις με τα προϊόντα τους καθώς και εταιρίες με αγροτικά εφόδια κ.α.
Το απόγευμα του Σαββάτου παρουσιάστηκε Ψυχαγωγικό πρόγραμμα με τη «Θεατρική Ομάδα Κλόουν» του Βασίλη Φλώρου και παιχνίδια για τα παιδιά.
Η εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Βιβή Παντελάκη αναφέρθηκε στη γιορτή ευχαριστώντας όσους στήριξαν και συνέδραμαν στην προσπάθεια της διοργάνωσης και τόνισε πως η γιορτή είναι το μέσο ή το γεγονός για να διαφημιστεί το καρπούζι που αποτελεί την πιο δυναμική καλλιέργεια της περιοχής και σημείωσε πως το καρπούζι είναι νοστιμότατο και υγιεινό…
Ακολούθως απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ – Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, ο εκπρόσωπος της «Ανατροπής»- Νομαρχιακός Σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς, οι Δήμαρχοι Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας, Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γαργαλιάνων Κώστας Γεωργιόπουλος, το Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής – Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Πάνος Αθανασόπουλος.
Όλοι συνεχάρησαν την Οργανωτική Επιτροπή για τη Γιορτή και τους αγρότες για το ποιοτικό προιόν που παράγουν και σημείωσαν την αξία της συνεργασίας για την προβολή και προώθησή του στις αγορές του κόσμου. Ακόμη, αναφέρθηκαν στις υποδομές που απαιτούνται και την έμπρακτη στήριξη που πρέπει να δίνει η Πολιτεία στις προσπάθειες των αγροτών.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ομιλία του Γεώργιου Αλεξανδρόπουλου, Παραγωγού καρπουζιού - Εκπροσώπου του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών που με αιχμηρό τρόπο αναφέρθηκε στα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρπουζοπαραγωγοί και οι αγρότες γενικότερα.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα με τον Μπάμπη Τσέρτο και την ορχήστρα του…












Με ένα γευστικό ταξίδι στις αισθήσεις με λαχταριστά γλυκίσματα από καρπούζι που είχαν ετοιμάσει οι Σύλλογοι Γυναικών, έκλεισαν, το βράδυ της Κυριακής, οι εκδηλώσεις λήξης της «Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας 2009» στον Αγρίλη Φιλιατρών.
Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία μετά Αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Παναγίας της Αγριλιώτισσας προς τιμήν των καρπουζοπαραγωγών.
Το απόγευμα παρουσιάστηκε ψυχαγωγικό πρόγραμμα και δόθηκε παράσταση για τα παιδιά από τη «Θεατρική Ομάδα Κλόουν» του Βασίλη Φλώρου.
Τις εντυπώσεις, τα σχόλια θαυμασμού και τις καρδιές των επισκεπτών «κέρδισαν» οι Σύλλογοι Γυναικών, ο Σύλλογος Γυναικών Κυπαρισσίας «ΓΑΙΑ», η Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών, ο Εκπολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Πύργου Τριφυλίας «Η Αγία Παρασκευή» και ο νεοϊδρυθείς Αγροβιοτεχνικός Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Κυπαρισσίας «Νέδα», που συμμετείχαν και διαγωνίστηκαν στη γευσιγνωσία γλυκισμάτων από καρπούζι!
Οι δυναμικές και δραστήριες γυναίκες είχαν ετοιμάσει γευστικότατα γλυκά, ζελέ, χυμούς και άλλα πολλά καλούδια από καρπούζι που οι επισκέπτες τίμησαν δεόντως και απόλαυσαν με την ψυχή τους!
Τη γευσιγνωσία έκανε η γνωστή σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία μαζί με Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής πέρασαν από τα περίπτερα και δοκίμασαν τις «δημιουργίες» των γυναικών!
Εντυπωσιακό, επίσης, ήταν το περίπτερο με τις ζωγραφιές μαθητών με θέμα το καρπούζι!
Στις βραβεύσεις που ακολούθησαν, δόθηκαν έπαινοι, στην Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών για τους καρπουζοκεφτέδες, στο Σύλλογο Γυναικών Κυπαρισσίας «ΓΑΙΑ» για την πανακότα από καρπούζι, στον Εκπολιτιστικό – Μορφωτικό Σύλλογος Γυναικών Πύργου Τριφυλίας «Η Αγία Παρασκευή» για το γλυκό καρπούζι και στον Αγροβιοτεχνικό Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Κυπαρισσίας «Νέδα» για το καρπούζι τουρσί!!!
Από τις ζωγραφιές των μικρών παιδιών, βραβεύτηκαν κατά σειρά οι ζωγραφιές των, Χρύσας Γριβοκωστοπούλου – Αναστασίας Γριβοκωστοπούλου – Αθανασίας Μαλάμου – Ελένης Μαλάμου, Χριστίνας Γιαννακοπούλου και Ζωής Λεβεντάκη.
Για το μεγαλύτερο καρπούζι βραβεύτηκε ο καρπουζοπαραγωγός Στάθης Λεβεντογιάννης του οποίου το καρπούζι ζυγίστηκε από την Οργανωτική Επιτροπή και ξεπερνούσε τα 22 κιλά.
Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος, για πρώτη φορά, έγιναν και «καρπουζοδρομίες», όπου στο χώρο των εκδηλώσεων, έτρεξαν έχοντας στα χέρια από δύο καρπούζια, ένα στην κάθε μασχάλη…
Η βραδιά έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικό σχήμα του Γιάννη Καλογερόπουλου.
Και, με ευχές από την Οργανωτική Επιτροπή και τους καρπουζοπαραγωγούς ανανεώθηκε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά!



***με πληροφορίες από την Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"