Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Αντίσταση μέχρι... κεραίας! Σύσσωμοι οι κάτοικοι του "Κουταλά" εναντίον εταιρίας κινητής τηλεφωνίας...


Το Κουταλά είναι ένα πανέμορφο μικρό χωριό με… μεγάλα προβλήματα και κατοίκους αποφασισμένους να μην το βάλουν κάτω. Μόλις 5 χιλιόμετρα βόρεια της Καλαμάτας, ο οικισμός, που τα τελευταία χρόνια βλέπει όλο και περισσότερους ανθρώπους να επανέρχονται στις ρίζες τους δίνοντας ζωή στο χωριό, αγωνίζεται σύσσωμος κατά μιας πολυεθνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας!................


Ήδη από τον Αύγουστο του 2008 η Cosmote είχε αποφασίσει να τοποθετήσει κεραία κινητής τηλεφωνίας στον λόφο «Αγία Τριάδα», λίγα μέτρα από τα σπίτια του χωριού. Έκτοτε, οι κάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί, βρίσκουν αρμόδιους, ζητούν συμπαράσταση κι επιστρατεύουν όσα μέσα διαθέτουν για να μην εφαρμοστεί το σχέδιο της εταιρείας, προκειμένου να προστατέψουν την υγεία τους και να συμβάλουν στη βιωσιμότητα του χωριού τους. Έπειτα, μάλιστα, από σχετική προσφυγή τους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε στη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου 2009 να σταθεί δίπλα στους κατοίκους και να προτείνει άλλη θέση για την τοποθέτηση της κεραίας. Παράλληλα, χθες το βράδυ οι δραστήριοι κάτοικοι έθεσαν το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.



«Θα συνεχίζουμε να τους μπλοκάρουμε»

Ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κουταλά «Άγιος Νικήτας», κ. Βασίλειος Σπυρόπουλος, πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων», δήλωσε στην «ΕΠΙ».

«Η απόφαση της Cosmote να τοποθετήσει την κεραία λίγα μέτρα από τα σπίτια του χωριού θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων».

Σημειώνουμε πως ο οικισμός Κουταλά - που τη δεκαετία του 1980 απειλήθηκε με ερημοποίηση, έχοντας σε κάποια φάση μόνο τρεις κατοίκους - βρίσκεται πλέον σε πορεία ανάκαμψης, με τους κατοίκους του συνεχώς ν' αυξάνουν, νέες οικογένειες να προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες και τέσσερα μικρά παιδιά ανάμεσα στους καταγεγραμμένους δημότες του.

«Το χωριό μας έχει αρχίσει να ξαναζεί», μας είπε ο κ. Βασίλειος Σπυρόπουλος. «Αν η εταιρεία τοποθετήσει την κεραία στη θέση που σχεδιάζει, θα είναι η αρχή του τέλους για εμάς. Η ζωή μας θα υποβαθμιστεί και, μοιραία, το χωριό θα ερημώσει και πάλι».

Δεν είναι όμως μόνο οι σημαντικοί λόγοι υγείας, που ωθούν τους κατοίκους σε κινητοποιήσεις.

«Η Cosmote θέλει να βάλει την κεραία ακριβώς δίπλα στο ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος, ένα μνημείο που σώζεται από τον 18ο αιώνα. Επιπλέον, ο λόφος στον οποίο βρίσκεται η εκκλησία είναι το πιο όμορφο σημείο του χωριού, με υπέροχη θέα και φυσική ομορφιά. Η απόφαση της εταιρείας προσβάλει το καλαίσθητο του οικισμού και της πόλης της Καλαμάτας και περιβαλλοντικά».

«Αναρωτιέμαι», συνέχισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, «γιατί τα στελέχη της Cosmote αποφάσισαν να τοποθετήσουν την κεραία σε αυτό ακριβώς το σημείο, ενώ υπάρχουν γύρω περιοχές πιο κατάλληλες, μακριά από τον οικισμό, ώστε να μη βλαφθεί η υγεία μας;».

Δεν υποψιάζεται κάποιους λόγους «για τους οποίους κατέληξε η Cosmote σε αυτή την απόφαση;», τον ρωτήσαμε.

Παρών στη συζήτηση ήταν και ο κ. Αριστοτέλης Σπυρόπουλος, κάτοικος του οικισμού, που έσπευσε να απαντήσει: «Οι λόγοι είναι προφανώς οικονομικοί. Τους βολεύει ότι, το σημείο βρίσκεται κοντά στον δρόμο κι έτσι δεν θα χρειαστεί να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα, για να τοποθετήσουν την κεραία σε σημείο με πιο δύσκολη πρόσβαση». Αξιοσημείωτο είναι ότι, οι κάτοικοι με δικά τους έξοδα άνοιξαν τον γραφικό δρόμο που οδηγεί στον λόφο «Αγία Τριάδα», προκειμένου, όπως είπαν, «να απολαμβάνουν τη μοναδική θέα και να εκκλησιάζονται». «Πάντως, εμείς θα συνεχίσουμε να τους μπλοκάρουμε, όπως και όσο μπορούμε», πρόσθεσε ο κ. Αριστείδης Σπυρόπουλος.



«Να βρεθεί μια αμοιβαία συμφέρουσα λύση»

Τα αιτήματα των κατοίκων του Κουταλά δεν είναι παράλογα. Η πρόταση της Νομαρχίας Μεσσηνίας στην Cosmote, να τοποθετηθεί η κεραία σε περιοχή βορειοανατολικά του οικισμού και σε απόσταση ασφαλείας από αυτόν, τους βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε μια κατάσταση βλαπτική για την υγεία μας», μας είπε ο κ. Αριστοτέλης Σπυρόπουλος. Υπάρχει λύση, υπάρχει χώρος βορειοανατολικά του χωριού, που ούτε την υγεία, ούτε την αισθητική μας βλάπτει. Με κάθε τρόπο αυτό θα επιδιώξουμε».

«Ελπίζουμε και πιστεύουμε», συμφώνησαν και οι δυο κάτοικοι Κουταλά, «ότι, η Cosmote θα επανεξετάσει το θέμα και θα τοποθετήσει την κεραία αλλού, σ' ένα σημείο που θα είναι συμφέρον για όλους μας. Αν αυτό δεν συμβεί, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ακόμα πιο σθεναρά. Έχουμε άσους στο μανίκι μας», πρόσθεσαν με νόημα.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"