Τρίτη 12 Μαΐου 2009

"Στόμιο" Φιλιατρών - Στόχος η δημιουργία περιαστικού άλσους!


Πράσινο» συμβόλαιο για την προστασία και αναβάθμιση του «Στομίου» Φιλιατρών και τη δημιουργία περιαστικού πάρκου, έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει ο Δήμος Φιλιατρών και ο Σύλλογος «Φίλοι του Μεσσηνιακού κόλπου», ενώ διαβεβαιώσεις ενεργού συμμετοχής έχουν δώσει οι Σύλλογοι «Όμιλος Φίλων Αγρίλη» και «Πυρσός».
Στόχοι του «πράσινου» συμβολαίου είναι: η ενοποίηση του ορεινού όγκου της Μάλης με το «Στόμιο» με τη δημιουργία μονοπατιού κατά μήκος του Φιλιατρινού ποταμού και τη διασύνδεση του περιαστικού πάρκου με τον παραθαλάσσιο ποδηλατόδρομο Στόμιο – Αγρίλη, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πράσινων διαδρόμων και διαδρομών, που θα συμβάλει στο να αναπτύξει όλη η περιοχή ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα, η ανάπλαση του χώρου κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου και η λειτουργία ενιαίου πάρκου, ώστε να πάψει το Φιλιατρινό ποτάμι να είναι σκουπιδότοπος και στόχος επίδοξων καταπατητών, η δημιουργία ποδηλατόδρομου που θα ενώνει το Στόμιο με τον Αγρίλη....................


Για το μεγαλύτερο τμήμα του ποδηλατόδρομου υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη με καθορισμό της αιγιαλίτιδας και παραλιακής ζώνης. Θα τοποθετηθεί αγωγός για την προστασία της περιοχής από τυχόν πυρκαγιά, θα δημιουργηθεί ένα απλό μονοπάτι νότια του ποταμού από το ύψος της γέφυρας μέχρι το «Στόμιο» και θα κατασκευαστούν ξύλινες γέφυρες, όπου χρειάζεται, θα γίνει επιλεκτική δενδροφύτευση, θα προστατευθούν όλα τα στοιχεία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής (που καταγράφονται στο ΦΕΚ 771/Β/5-12-1990), ενώ, τέλος θα παραχωρηθεί η συγκεκριμένη έκταση κατά χρήση, νομή και διαχείριση στο Δήμο Φιλιατρών, με το Δημόσιο να διατηρεί μόνο τη δασοτεχνική επιτήρηση.
Τα αποτελέσματα της επέμβασης που έχει γίνει στο χώρο, είναι εντυπωσιακά, όπως άλλωστε θα παρατηρήσετε και στις φωτογραφίες. Όμως, απαιτείται η συσπείρωση όλων, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Άγγελος Δημόπουλος, για την αξιοποίηση του χώρου. Ακολούθως, ο Δήμος Φιλιατρών θα συγκροτήσει ομάδα ειδικών, προκειμένου να καταθέσει μια ολοκληρωμένη μελέτη, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε η προσπάθεια να αγκαλιαστεί από όλους.

Μελέτη και εργασίες
Προς τούτο, οι «Φίλοι του Μεσσηνιακού κόλπου ανέθεσαν την εκπόνηση μελέτης σε δασολόγο, που εγκρίθηκε από το Δασαρχείο Κυπαρισσίας και κατάφερε την ένταξή του σε σχέδιο δράσης του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Η μελέτη, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό φυλλάδιο, έχει επίσης εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών, την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, θα γίνουν επεμβάσεις μικρής κλίμακας κατά μήκος της αγροτοδασικής έκτασης που οδηγεί στο «Στόμιο», πλήρως προσαρμοσμένες στο περιβάλλον. Προβλέπεται ο καθαρισμός της περιοχής από σκουπίδια και μπάζα, ο καθαρισμός του ποταμού, η απομάκρυνση των καλαμιών και των βάτων, η αφαίρεση των ξερών κλαδιών, καθώς και η αποκάλυψη των πλατάνων από τα αναρριχόμενα φυτά, η αποτύπωση μέρους της περιοχής και κατάθεση μελέτης στη Ν.Α. Μεσσηνίας για την προστασία της περιοχής από την υπερχείλιση των όμβριων υδάτων, η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και κάδων απορριμμάτων, η τοποθέτηση ξύλινου προστατευτικού φράκτη, η προβολή της πηγής, η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και απαγορευτικής πινακίδας για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών.

Παρεμβάσεις στην περιοχή
Ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο και ως εναλλακτικός χώρος για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες του Δήμου Φιλιατρών. «Με την παρέμβασή μας θα σταματήσει ο χώρος να λειτουργεί ως σκουπιδότοπος, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα αλλαγής εικόνων και παραστάσεων στα παιδιά με ειδικές ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ο Σύλλογος έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή από το 2007 με πολλές δράσεις και παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων: η παρουσίαση προγράμματος κομποστοποίησης στον Αγρίλη, με έγγραφο προς το Λιμεναρχείο Κυπαρισσίας για παρεμβάσεις σε αιγιαλό και παραλία στην περιοχή «Σανί», η παρουσίαση προγράμματος ανακύκλωσης στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών, η παρουσίαση κάδων κομποστοποίησης και ενεργών μικροοργανισμών στο Πνευματικό Κέντρο Γαργαλιάνων, η διάθεση ενημερωτικού υλικού σε όλη την Τριφυλία για την προστασία του περιβάλλοντος από την καύση των πλαστικών, καθώς και ο εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας του Στομίου από μέλη και φίλους του Συλλόγου.



Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"