Η ρύπανση της ατμόσφαιρας έχει και μια θετική πλευρά, καθώς φαίνεται πως συμβάλλει στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής, βοηθώντας στην ικανότητα των φυτών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.
Η έρευνα του βρετανικού Κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας, με επικεφαλής τη δρ. Λίνα Μερκάντο, με τη συνεργασία επιστημόνων από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης και του βρετανικού πανεπιστημίου του Έξετερ, διαπίστωσε ότι......................
από τη δεκαετία του ΄60 τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης διεθνώς έχουν βελτιώσει την απορροφητική ικανότητα των φυτών κατά 25% περίπου. Σε όρους διοξειδίου του άνθρακα, αυτό σημαίνει ότι μια πρόσθετη ποσότητα 10% CO2 έχει πλέον αποθηκευτεί στο έδαφος του πλανήτη, μειώνοντας αντίστοιχα την επιβάρυνση της θερμοκρασίας της Γης.
Αν και συνήθως πιστεύεται ότι τα φυτά μεγαλώνουν καλύτερα σε ένα περιβάλλον γεμάτο ήλιο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Η έρευνα δείχνει ότι τα δάση και οι γεωργικές καλλιέργειες μπορούν κάλλιστα να αναπτυχθούν σε συνθήκες καταχνιάς, επειδή τα σύννεφα και τα σωματίδια διασκορπίζουν το ηλιακό φως έτσι που να φτάνει σε περισσότερα φύλλα. Αυτό διευκολύνει τη φωτοσύνθεση, τη διεργασία κατά την οποία τα φυτά μετατρέπουν σε τροφή το φως, το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα.
Η σχετική εργασία, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, τονίζει ότι το "σκοτείνιασμα" των ουρανών του πλανήτη, λόγω της ρύπανσης κατά τα τελευταία 50 χρόνια, έχει αυξήσει αισθητά την παραγωγικότητα φωτοσύνθεσης των φυτών - με ευνοϊκά για την κλιματική αλλαγή αποτελέσματα.
Η μελέτη αναδεικνύει τις αντιφάσεις και τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Οι διεθνείς προσπάθειες να καταπολεμηθεί η ρύπανση του αέρα, η αιθάλη και το νέφος, ώστε να βελτιωθεί η ανθρώπινη υγεία, μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες τελικά στις παράλληλες προσπάθειες να μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς, αν οι ουρανοί καθαρίσουν, τα φυτά πιθανότατα δεν θα απορροφούν πλέον τόσο μεγάλη ποσότητα από το κατ' εξοχήν "αέριο του θερμοκηπίου".
Σύμφωνα με τον Κνουτ Άλφσεν, διευθυντή ερευνών του νορβηγικού Κέντρου Διεθνών Περιβαλλοντικών Ερευνών, τα αερολύματα (μικροσκοπικά σωματίδια ή αεροζόλ) αντισταθμίζουν περίπου το 50% της υπερθέρμανσης από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Χωρίς αυτή τη ρύπανση από τα σωματίδια του αέρα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία υπολογίζεται ότι θα είχε αυξηθεί κατά 1 έως 1,1 βαθμούς Κελσίου από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης, έναντι 0,7 βαθμών.
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nature/journal/v458/n7241/abs/nature07949.html
ΠΑΣΕΓΕΣ.
Πού βρίσκεται στο σώμα μας το «Δόξα Πατρί»;
Πριν από 49 δευτερόλεπτα