Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2009 - "«Σώστε ζωές. Κάντε νοσοκομεία ασφαλή στις έκτακτες καταστάσεις»"


Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και αφιερώνεται κάθε χρόνο σε κάποιο θέμα σχετικό με την υγεία. Το θέμα που εστιάζεται ο φετινός εορτασμός είναι η ασφάλεια των υγειονομικών εγκαταστάσεων και η ετοιμότητα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, οι οποίοι περιθάλπουν αυτούς που πλήττονται στις έκτακτες καταστάσεις, ενώ το σύνθημα είναι: «Σώστε ζωές. Κάντε νοσοκομεία ασφαλή στις έκτακτες καταστάσεις»......................

Οι υγειονομικές μονάδες και το προσωπικό τους αποτελούν κρίσιμες σανίδες σωτηρίας για τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού στις καταστροφές. Είναι ακρογωνιαίοι λίθοι για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στις κοινότητες μιας και αντιμετωπίζουν καθημερινές ανάγκες όπως οι ασφαλείς τοκετοί, οι εμβολιασμοί και η φροντίδα των χρονίων πασχόντων, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν και στις έκτακτες καταστάσεις. Συχνά, όμως, τα ήδη εύθραυστα συστήματα υγείας δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν να λειτουργούν μετά από μια καταστροφή, με άμεσες και μελλοντικές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αποτελεί μία από τις πιο ορατές ευκαιρίες του Π.Ο.Υ. να αυξήσει την ενημέρωση για τις προτεραιότητες της παγκόσμιας υγείας.
Φέτος ο Π.Ο.Υ. και οι διεθνείς εταίροι του θα υπογραμμίσουν τη σημασία της επένδυσης στις υγειονομικές υποδομές, οι οποίες μπορούν να αντέχουν σε κινδύνους και να εξυπηρετούν τους ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη.

Εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο θα δώσουν έμφαση στις επιτυχίες, θα υποστηρίξουν τον ασφαλή σχεδιασμό και κατασκευή των εγκαταστάσεων και θα δώσουν αφορμή για εκτεταμένη προετοιμασία για έκτακτες καταστάσεις – έτσι ώστε να σωθούν ζωές και να βελτιωθεί η παγκόσμια υγεία.


***Μακάρι τα μηνύματα του φετινού εορτασμού, όπως αυτά τα εκφράζει η Π.Ο.Υ., δηλαδή την ασφάλεια των υγειονομικών εγκαταστάσεων και την ετοιμότητα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, να τα λάβει το Υπουργείο Υγείας και να προχωρήσει, επιτέλους, σε αποφάσεις και έργα, και στη Μεσσηνία, για την βελτίωση των υποδομών της Υγείας...