Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ PUTIN - TYMOSHENKO ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ!


Η μεταφορά του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, που είχε διακοπεί εδώ και δέκα ημέρες, θα επαναρχίσει "σύντομα" ανακοινώθηκε από το ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από την ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας με την ουκρανή ομολογό του, Γιούλια Τιμοσένκο.


"Οπως διαβεβαίωσε η ουκρανική πλευρά, η μεταφορά ρωσικού αερίου θα ξαναρχίσει πλήρως πολύ σύντομα", τόνισε ο κ. Πούτιν , όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ.


Η Μόσχα και το Κίεβο κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει ότι η Ρωσία θα πουλά στο μέλλον το ρωσικό αέριο στην Ουκρανία "σε μια τιμή χαμηλή" αλλά με 20% έκπτωση --σε σχέση με την ευρωπαική τιμή αγοράς--μόνο για το έτος 2009" και με την προϋπόθεση ότιη τιμή του αερίου θα παραμείνει στα επίπεδα του 2008.


Οι δύο πρωθυπουργοί ζήτησαν από τις εταιρείες Gazprom και Naftogaz να θέσουν σε ισχύ τα συμβόλαια με βάση τη νέα συμφωνία ώστε η μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη "να επαναρχίσει αμέσως μετά την υπογραφή τους" σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο του κ. Πούτιν.


"Οι συνομιλίες δεν ήταν εύκολες αλλά βρέθηκε μια κοινή οδός που μας επέτρεψε να καταλήξουμε σε συμφωνίες", δήλωσε από την πλευρά της η κ. Τιμοσένκο μετά από τη συνάντηση με τον ρώσο πρωθυπουργό και διαβεβαίωσε ότι "μόλις τα έγγραφα για την τιμή υπογραφούν η μεταφορά αερίου προς την Εύρώπη θα επαναρχίσει αμέσως" .