Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Αναδάσωση αύριο και στον Καϊάφα Ηλείας.



Έχουμε ήδη γράψει πως αύριο πραγματοποιείται μιά ακόμη αναδάσωση στον Ταΰγετο
Μια αναδάσωση που συνδιοργανώνουν οι Σύλλογοι της περιοχής, ο Σύνδεσμος της ευρύτερης περιοχής κ.α. και φυσικά καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά όλοι οι φίλοι του Ταΰγετου..

Αύριο όμως πραγματοποιείται αναδάσωση και στον Καϊάφα της Ηλείας.
Αναδάσωση που διοργανώνεται από την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.........

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) διοργανώνει εκδήλωση για την αναδάσωση του πευκοδάσους Καϊάφα, την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009, όπου θα συμμετάσχουν τοπικοί φορείς και ομάδες εθελοντών.

Συγκεκριμένα πρόκειται να φυτευθούν, σε πρώτη φάση, 4.000 δενδρύλλια κουκουναριάς , από τα 12.000 δενδρύλλια που θα καλύψουν συνολική έκταση 120 στρ., με στόχο την αποκατάσταση του φυσικού οικοσυστήματος, ακολουθώντας εγκεκριμένη από τις Δασικές Αρχές μελέτη αναδάσωσης.

Η συγκεκριμένη αναδάσωση αφορά σε μία αρχική επέμβαση αναδάσωσης σε ένα τμήμα της έκτασης, καθώς η όλη διαδικασία της αναδάσωσης θα αναπτυχθεί σε βάθος χρόνου.

Επισημαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των εργασιών του έργου υλοτομίας. Στο τμήμα έκτασης που βρίσκεται βορειοδυτικά, εκτάσεως 350 στρ., έχουν υλοτομηθεί όλοι οι καμένοι κορμοί, ενώ ο ξυλώδης όγκος που προέκυψε προς εκμετάλλευση έχει μεταφερθεί εκτός πεδίου. Τέλος, έχει πραγματοποιηθεί ο θρυμματισμός των κλαδιών που απέμειναν και έχει γίνει ο απαιτούμενος καθαρισμός στο μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης.

Η αναδάσωση θα συμβάλλει στη φυσική διαδικασία ανάπτυξης των νεαρών δενδρυλλίων κουκουναριάς αξιοποιώντας την περίοδο των βροχοπτώσεων.

Το έργο της αναδάσωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ολυμπίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΤΑ αναπτύσσει τη δημιουργία ενός σημαντικού πόλου ήπιας τουριστικής ανάπτυξης στον Καϊάφα, ένα πρότυπο κέντρο οικοτουρισμού και ευεξίας, φυσικής ανάτασης και αναψυχής, με έμφαση στο περιβάλλον, την αποκατάσταση του φυσικού οικοσυστήματος, τον πράσινο τουρισμό, τον οικοτουρισμό σε συνδυασμό με ήπιες δραστηριότητες ναυταθλητισμού. Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.

Η ΕΤΑ καλεί όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αναδάσωση του Καϊάφα, συμβάλλοντας ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής που επλήγη από τις καταστροφικές φωτιές το 2007.



kamena.blogspot.com/