Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2008

«Χριστούγεννα στην Καλαμάτα!»


Με το μήνυμα «Ο Δήμος Καλαμάτας ανοίγει την αγκαλιά του σε μικρά και μεγάλα παιδιά και σας προσκαλεί στην Κεντρική Πλατεία - κι όχι μόνο - σε πολλές γιορτινές εκδηλώσεις για 30 ευτυχισμένες ημέρες. Να είσαστε όλοι εκεί!» ξεκινάει ο Δήμος Καλαμάτας ενόψει των Χριστουγέννων ένα πλήθος όμορφων εκδηλώσεων με πολύ θέατρο, μουσική, χορό και τραγούδια, που θα πραγματοποιηθούν από απόψε με το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δένδρου και θα τελειώσουν την Κυριακή 4 Ιανουαρίου.


Στο πρόγραμμα αυτό θα συμμετάσχουν η Δημοτική Φιλαρμονική, το ΔΗΠΕΘΕΚ, το Δημοτικό Ωδείο, η Δημοτική Σχολή Χορού, το Εικαστικό Εργαστήρι, ο Κοινωνικός Φορέας, η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το Μουσικό Γυμνάσιο, η Χορωδία «Ακρίτας», η Πειραματική Σκηνή, ο ΣΕΟ, το ΚΠΕ, ο Σύλλογος Γερμανόφωνων Γυναικών, τα Παιδικά Χωριά SOS, ο Μορφωτικός Σύλλογος, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η «Παναθηναϊκή» και «Lions», ο (ΜΚΟ) Σύλλογος Ποντίων και Μικρασιατών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Ανδρούσα», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυλόφου, ο Σύλλογος Δασοπυροσβεστών και ο Ορειβατικός Σύλλογος.


Για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, οι οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν κυρίως στην κεντρική πλατεία και το Πνευματικό Κέντρο, παραχώρησαν προχθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου αρκετοί από τους Συλλόγους που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και μίλησαν, με χαρούμενη διάθεση, γι’ αυτά που έχουν οργανώσει με πολύ μεράκι για τα Χριστούγεννα


Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Αθανάσιος Ηλιόπουλος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Την Παρασκευή στις 8 το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης μας ξεκινούν οι φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 4 Ιανουαρίου. Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η κεντρική πλατεία, γι’ αυτό προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα αισθητικό και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, που να ταιριάζει στο κλίμα των ημερών και να προκαλεί αισθήματα αγάπης και ανθρωπιάς. Στην πλατεία στολίσαμε το Χριστουγεννιάτικο δένδρο, το οποίο είναι κατά τρία μέτρα ψηλότερο από πέρυσι και είναι ψηλότερο κι από το δένδρο των Αθηνών που ήταν πέρυσι 14,5 μέτρα καθώς το δικό μας είναι 15. Το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων το ονομάσαμε “Χριστούγεννα στην Καλαμάτα” κι αυτό γιατί θελήσαμε να τονίσουμε ακόμα περισσότερο την πόλη μας, η οποία θέλουμε σε αυτήν την πιο λαμπρή γιορτή του χρόνου να μας ενώσει, να μαγέψει τα παιδιά και να θυμίσει στους μεγάλους τα δικά τους παιδικά Χριστούγεννα. Τέλος από την πλευρά του Δήμου να ευχηθώ καλή επιτυχία σε αυτές τις εκδηλώσεις και να πάνε όλα καλά».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής, ο οποίος ανέφερε: «Από τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις “Χριστούγεννα στην Καλαμάτα” η Δημοτική Φιλαρμονική δεν θα μπορούσε να είναι απούσα, η συμμετοχή της θα είναι σε πάρα πολλές εκδηλώσεις. Θέλω να σας πω με τη σειρά μας ότι, η Δημοτική Φιλαρμονική είναι πάντοτε και θα είναι πάντοτε στις εκδηλώσεις που γίνονται στον Δήμο μας. Εύχομαι σαν πρόεδρος της Φιλαρμονικής να πάνε όλα καλά».
Τον λόγο πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, Αλέκος Κολλιόπουλος, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο συμμετέχει με όλο του το δυναμικό και τους τεχνικούς και τους ηθοποιούς σε αυτήν τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κι εμείς με τη σειρά μας μία νότα θεατρική. Επίσης, τις εκδηλώσεις πλαισιώνει και η θεατρική ομάδα της Πειραματικής Σκηνής, με την οποία έχουμε άμεση συνεργασία».
Στη συνέχεια μίλησε ο διευθυντής Εικαστικών, κ. Λαμπρινίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο εικαστικός τομέας ετοιμάζει μία κεντρική εκδήλωση, η οποία λέγεται “…επί γης Ειρήνη” με έντονο κοινωνικό μήνυμα. Είναι μία έκθεση που είναι αφιερωμένη στα παιδιά του τρίτου κόσμου. Μία έκθεση που πρώτα θα ευαισθητοποιήσει τα ίδια τα παιδιά και μετά τους επισκέπτες και σε δεύτερη φάση θα δώσει τη δυνατότητα στους ευαισθητοποιημένους πια πολίτες μας να έχουν και μία κοινωνική δράση. Αυτό γίνεται και σε συνεργασία με την UNICEF σε ένα πρόγραμμα που λέγεται “Σχολεία υπεράσπισης παιδιών”. Επίσης θέλω να πω ότι ο εικαστικός τομέας ανέπτυξε αυτό το τεχνητό δένδρο στην πλατεία της Καλαμάτας με την πείρα και τη γνώση που είχαμε από την πρώτη κατασκευή που είχαμε πέρυσι».
Επίσης για το πρόγραμμα μίλησαν ο μαέστρος της Φιλαρμονικής, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γερμανόφωνων Γυναικών, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και του Ορειβατικού Συλλόγου.


Παραθέτουμε αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα:

Δ ε κ έ μ β ρ ι ο ς

Παρασκευή 5
Στην Κεντρική Πλατεία στις 20.00 άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δένδρου.
Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Φιλαρμονική του Δήμου και την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου. Συναυλία με το «jazz Christmas trio». Συμμετέχει ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, τρομπέτα.

Κυριακή 7
Στην Κεντρική Πλατεία στις 18.00 «Τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη». Μελωδίες, δρώμενα, χοροί, κέρασμα από τον Σύλλογο Γερμανόφωνων Γυναικών και τη Χορωδία του Συλλόγου «Ακρίτας».

Πέμπτη 11 - Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού
Στην Κεντρική Πλατεία στις 11.00 «Κάλαντα από όλη την Ελλάδα» και «Αγέλαστη Πολιτεία» από τα Νηπιαγωγεία: 9ο, 21ο, Ειδικό.
Στην Κεντρική Πλατεία στις 17.00 «Μπαλονοκατασκευές» για τους μικρούς μας φίλους.
Στην Κεντρική Πλατεία στις 19.00 «Τα παιδιά της Καλαμάτας στολίζουν το Δέντρο της Ελπίδας» (Πεζόδρομος Μητροπέτροβα).

Παρασκευή 12
Στην Κεντρική Πλατεία στις 11.00 «Τραγουδάμε για την Ειρήνη» από το 3ο Νηπιαγωγείο.
Στην Κεντρική Πλατεία στις 19.00 «Χριστουγεννιάτικες και άλλες μελωδίες» από τη Φιλαρμονική του Δήμου.

Σάββατο 13 και Κυριακή 14
Στην Κεντρική Πλατεία «Χριστούγεννα με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού» στα σπιτάκια της Πλατείας: 10.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00.

Κυριακή 14
Στο Δημοτικό Θέατρο στις 11.00 «Ελάτε να γιορτάσετε μαζί μας». Εκδήλωση για τα παιδιά των μεταναστών από τον Κοινωνικό Φορέα του Δήμου και το ΔΗΠΕΘΕΚ.

Δευτέρα 15
Στην Κεντρική Πλατεία στις 19.00 «Περιβαλλοντικά Χριστούγεννα» από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Τρίτη 16
Στην Κεντρική Πλατεία «Χριστούγεννα με τα Παιδικά Χωριά SOS» στα σπιτάκια της Πλατείας: 10.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00
Στην Κεντρική Πλατεία στις 19.00 «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Κ. Ντίκενς από το ΔΗΠΕΘΕΚ και τη Φιλαρμονική.
Πέμπτη 18
Στην Κεντρική Πλατεία στις 18.30 «Παίζοντας με τα παραμύθια και με τις κούκλες» από την Πειραματική Σκηνή

Παρασκευή 19
Στην Κεντρική Πλατεία στις 11.00 «Γιορτινές πινελιές και καλούδια» από την Ανδρούσα και τον Πολύλοφο.
Στην Κεντρική Πλατεία στις 17.00 «Μηνύματα αγάπης» με τις ΜΚΟ «Παναθηναϊκή» και «Lions».
Στην Κεντρική Πλατεία στις 19.00 «Μουσικές του κόσμου» από το Μουσικό Σχολείο.
Στις 18.00 στο Αλεξανδράκειο Γηροκομείο Καλαμάτας «Να ζήστε χρόνους εκατό και να τους απεράστε !» Ευχές και Κάλαντα από το Δημοτικό Ωδείο και το ΔΗΠΕΘΕΚ.
Σάββατο 20
Στην Κεντρική Πλατεία «Μηνύματα αγάπης» με τις ΜΚΟ «Παναθηναϊκή» και «Lions» στα σπιτάκια της Πλατείας: 10.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00.
Στην Κεντρική Πλατεία στις 12.00 «…και με το καλωσόρισμα, καλές σας εορτάδες!» από τον Σύλλογο «Αλησμόνητες Πατρίδες».

Δευτέρα 22
Στις 11.00 στο Α’ ΚΑΠΗ «Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα…» ευχές από τη Χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου. Στο Πνευματικό Κέντρο στις 20.00 Εγκαίνια έκθεσης «…επί γης Ειρήνη…» και happening από τους σπουδαστές του Εικαστικού Εργαστηρίου. Δρώμενο που θα καταλήξει στην Κεντρική ΠλατείαΤρίτη 23,
Στο Πνευματικό Κέντρο «Μου’ παν έλα να πάμε να δεις...» Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας - Δημοτική Σχολή Χορού: 19:00 και 21:00

Σάββατο 27
Στην Κεντρική Πλατεία «Χριστούγεννα με τα Παιδικά Χωριά SOS».
Στην Κεντρική Πλατεία στις 18.30 «Παίζοντας με τα παραμύθια και με τις κούκλες» από την Πειραματική Σκηνή.
Κυριακή 28
Στις 11.00 «...κι όλα του κόσμου τ' αγαθά να έχει το χωριό σας». Ευχές και κάλαντα στα Τοπικά Διαμερίσματα από τη Φιλαρμονική του Δήμου.

Δευτέρα 29
Στην Κεντρική Πλατεία στις 19.00 «Κάλαντα, χοροί και δρώμενα απ’ όλη την Ελλάδα» με τα παιδιά του Μορφωτικού Συλλόγου.Στο Πνευματικό Κέντρο στις 19:00 Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων στον Δήμο Καλαμάτας και τα Ν.Π.

Τρίτη 30
Στην Κεντρική Πλατεία στις 19.00 «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Κ. Ντίκενς από το ΔΗΠΕΘΕΚ και τη Φιλαρμονική του Δήμου.
Στην Κεντρική Πλατεία «Παρέα με τους προσκόπους μας» στα σπιτάκια της Πλατείας: 10.00 - 14.00 & 17.00 - 21.00.

Τετάρτη 31
Στις 8.00 «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά» από τη Φιλαρμονική του Δήμου στις Υπηρεσίες και στα Ιδρύματα.
Στη Κεντρική Πλατεία στις 23.30 «Περιμένοντας το 2009».

Ιανουάριος 2009
Στη Κεντρική Πλατεία το Σάββατο 3 και Κυριακή 4 «Κοντά στη φύση» Εθελοντισμός και Προστασία Περιβάλλοντος από τον Σύλλογο Δασοπυροσβεστών και τον Ορειβατικό Σύλλογο στα σπιτάκια της Πλατείας: 10.00 - 14.00 & 17.00 - 21.00.*με πληροφορίες από την "Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"