Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Ευθεία η βολή του ειδικού φρουρού, δείχνει η αυτοψία στο σημείο δολοφονίας του Αλέξη




Ότι ο ειδικός φρουρός πυροβόλησε ευθέως στο σημείο όπου βρισκόταν ο Αλέξης Γρηγορόπουλος και η παρέα του, και όχι στον αέρα όπως ο κατηγορούμενος υποστηρίζει, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την αυτοψία στο σημείο της δολοφονίας, στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια.
Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε, στις 21 Δεκεμβρίου, από τον 9ο τακτικό ανακριτή Φ.Βλάχο, παρουσία και των δικηγόρων της οικογένειας Γρηγορόπουλου και των κατηγορουμένων ειδικών φρουρών.
Οι πραγματογνώμονες εκτιμούν, επίσης, ότι η βολίδα που αφαίρεσε τη ζωή του 16χρονου μαθητή εποστρακίστηκε σε μία από τις τσιμεντένιες μπάλες που βρίσκονται στον πεζόδρομο.
Σύμφωνα με το Βήμα, ένα δεύτερο σημαντικό θέμα που προέκυψε από την αυτοψία είναι τα συμπεράσματα του ιατροδικαστή κ. Χρ. Λευκίδη, ο οποίος από την εξέταση του χώρου πιθανολόγησε για πρώτη φορά ότι ο μαθητής ήταν μάλλον σκυμμένος όταν τον πέτυχε η βολίδα που τον τραυμάτισε θανάσιμα.
Η εκτίμηση αυτή, που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της πλευράς των κατηγορουμένων, συνδυάζεται με τα συμπεράσματα της νεκροψίας-νεκροτομής που δείχνουν πορεία της βολίδας από «μπροστά, άνω και αριστερά προς τα πίσω, κάτω και δεξιά». Επιπλέον συνδυάζεται με το γεγονός ότι ο δρόμος παρουσιάζει μεγάλη κλίση, με τον ειδικό φρουρό να βρίσκεται πολύ ψηλότερα από τη θέση όπου ήταν το θύμα. Στον τόπο του εγκλήματος δεν βρέθηκαν οι άλλες δύο βολίδες ώστε να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί ο ισχυρισμός του ειδικού φρουρού ότι εκτός από τη θανάσιμη βολή έριξε με το όπλο του άλλες δύο φορές.
Οι ειδικοί, που μάζεψαν δείγματα από δέκα σημεία ώστε να συγκρίνουν τη μοριακή δομή τους με τα ίχνη ξένου υλικού που βρέθηκαν στη μοιραία βολίδα, αναμένεται να παραδώσουν τις εκθέσεις τους στον ανακριτή μετά τις γιορτές.




Newsroom ΔΟΛ - http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=970351&lngDtrID=244


Θυμίζουμε ότι, "για εξοστρακισμό κάνει λόγο η βαλλιστική έρευνα για το φόνο του 16χρονου Αλέξη"


Η αυτοψία και η βλητική έρευνα στον χώρο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος θα δείξουν τις ακριβείς συνθήκες της δολοφονίας του άτυχου μαθητή, μετά το αποτέλεσμα της βαλλιστικής έκθεσης που κάνει λόγο εξοστρακισμό, χωρίς όμως να γίνεται σαφές αν ο ειδικός φρουρός πυβόλησε εναντίον των παιδιών ή στον αέρα.
Όπως μετέδωσε το Mega, στο πόρισμα που παραδόθηκε στον ανακριτή αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η μορφολογία της παραμόρφωσης της βολίδας, η θέση της, το ανέπαφο της κορυφής της, η ύπαρξη πεπλατυσμένης επιφάνειας, είναι στοιχεία απολύτως συμβατά με την πρόσκρουση της βολίδας σε σκληρή ανένδοτη επιφάνεια με το πλαινό τμήμα της, και στην συνέχεια εποστρακισμού της, από την επιφάνεια αυτή».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο χημικός εργαστηριακός έλεγχος έδειξε ακόμη ότι η σφαίρα έφερε σωματίδια διοξειδίου του πυριτίου, ενός πολύ διαδεδομένου ορυκτού που περιέχεται σε πολλά οικοδομικά υλικά.
Ο ανακριτής κάλεσε την Πέμπτη στο γραφείο του τους εκπροσώπους της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης, που διενεργήθηκε από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας.
Σε δήλωσή της η εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής κα Σεργάκη ανέφερε ότι τόσο η ιατροδικαστική έκθεση όσο και η βαλλιστική έρευνα «χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης, οι οποίες -χωρίς τη βλητική εξέταση του χώρου όπως έχουν ζητήσει και οι τεχνικοί σύμβουλοι λόγω πιθανών αλλοιώσεων- δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα».
Η ίδια συμπλήρωσε ότι η άποψη της πολιτικής αγωγής ότι πρόκειται περί ανθρωποκτονίας από πρόθεση, δεν αλλάζει από τη στιγμή που σωρεία αυτοπτών μαρτύρων έχουν καταθέσει ότι ο αστυνομικός στόχευσε κατευθείαν προς το σημείο που βρισκόταν το θύμα και η παρέα του.
Ο ανακριτής έκανε δεκτά τα αιτήματα της πολιτικής αγωγής για τη διενέργεια βλητικής εξέτασης και αυτοψίας στο χώρο που έχασε τη ζωή του ο 16χρονος.
Από την πλευρά του, ο συνήγορος των ειδικών φρουρών Αλέξης Κούγιας υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα της βαλλιστικής δικαιώνει τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου ότι πυροβόλησε στον αέρα.




Newsroom ΔΟΛ - http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=969031