Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Λαίλαπα στη Μεσσηνία


Για ακόμα μια φορά δοκιμάστηκε ο Νομός μας από την επέλαση της μεγάλης κακοκαιρίας - ήδη από την περασμένη Πέμπτη το βράδυ με κορύφωση στις 3.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής - που συνοδευόταν από θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 9 με 10 μποφόρ και καταιγίδες. Το φως της επόμενης ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος των καταστρεπτικών συνεπειών της κακοκαιρίας και της σφοδρότητας των ανέμων.
Καταστρεπτικός απολογισμός: Ό,τι άφησε η θαλασσοταραχή την… αποτελείωσε η κακοκαιρία. Καταστράφηκε ολοσχερώς ο λιμενοβραχίονας της Κορώνης, σοβαρές ζημιές υπέστησαν σχεδόν όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας, βυθίστηκαν αρκετά αλιευτικά σκάφη, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα στην περιοχή της Φοινικούντας, ενώ ζημιές υπέστησαν και αγροτικές καλλιέργειες. Ο νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος, επισκέφθηκε προχθες τις περιοχές Πεταλιδίου, Αίπειας, Κορώνης, Φοινικούντας και Μεθώνης, συνοδευόμενος από τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών, Παναγιώτη Γιαννακέα και τον διευθυντή Προγραμματισμού, Δημήτρη Μουτζούρη. Είχε συνάντηση με τους δημάρχους Αίπειας Νικ. Αναστασόπουλο, Κορώνης Θοδωρή Σαλαντή και Μεθώνης Ηρακλή Μιχελή στη Φοινικούντα, όπου έγιναν πάρα πολύ μεγάλες ζημιές από τη θαλασσοταραχή. Η μεγαλύτερη ζημιά έγινε στον λιμενοβραχίονα της Κορώνης, ο οποίος ουσιαστικά καταστράφηκε ολοσχερώς.

Άμεση δημοπράτηση και χρηματοδοτική υποστήριξη
Ο νομάρχης δήλωσε ότι, θα υπάρξουν άμεσες ενέργειες και γρήγορη δημοπράτηση της αποκατάστασης της ζημιάς του λιμενοβραχίονα Κορώνης. Επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος προέτρεψε τον Δ. Δράκο για άμεση δημοπράτηση του έργου και τη χρηματοδοτική υποστήριξη για την ανακατασκευή του. Πέραν αυτών, όμως, όπως δήλωσε ο νομάρχης, υπάρχουν ζημιές στην παραλία του Αγ. Ανδρέα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία παραλιακών ξενοδοχείων κι επαγγελματικών δραστηριοτήτων τουριστικής φύσεως. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στην περιοχή της Λούτσας, όπου καταστράφηκε ο παραλιακός δρόμος. Μεγάλες ζημιές παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Φοινικούντας, όπου το νερό της θάλασσας μπήκε σε καταστήματα και οικίες.

Κλιμάκιο της Νομαρχίας για την εκτίμηση των ζημιών
Ήδη από χθες το πρωί ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών, που έγιναν από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εμπορίου και Πρόνοιας της Νομαρχίας για την εκτίμηση των ζημιών και την υποστήριξη των πληγέντων. Επίσης έγινε καταγραφή των ζημιών στα αλιευτικά σκάφη και σε εργαλεία αλιέων. Επιπλέον, διαμορφώθηκε πρόταση για την υποστήριξη της αλιείας στην περιοχή με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Προγραμματισμού της Νομαρχίας και των αλιέων, γιατί είναι επίφοβο πως η καταστροφή του Λιμανιού της Κορώνης θα επιφέρει διαφορετικά κοστολόγια και δυσκολία στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των κατοίκων. Τέλος, θα υπάρξει και πρόταση από τη ΝΑΜ με τη συνεργασία των Δήμων της περιοχής για τις ζημιές στον αγροτικό τομέα, προκειμένου να διαμορφωθεί διεκδικητικό πλαίσιο στον ΕΛΓΑ.

Παρέμβαση Νάκου, Καλαντζάκου και βουλευτών του Νομού
Ο Δ. Δράκος συνεργάστηκε επίσης με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Αθ. Νάκο, με την υφυπουργό Απασχόλησης, Σοφία Καλαντζάκου, με τους βουλευτές του Νομού, καθώς επίσης και με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Μαργαρίτη Μουζά, για να υπάρξει διαμόρφωση πρότασης αντιμετώπισης ενδεχόμενων επόμενων κακών καιρικών συνθηκών, που θα πλήξουν την περιοχή, η οποία έχει ήδη υποστεί βαρύτατες ζημιές.

Σύσκεψη στο Δημαρχείο της Κορώνης
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Κορώνης, μεταξύ των παραγόντων της ΝΑΜ, των Δήμων Κορώνης και Μεθώνης, για να δοθούν κατευθύνσεις για την ολοκλήρωση των προτάσεων που διαμορφώνονται και οι οποίες θα κατατεθούν στην Κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Εκείνο το οποίο κατηγορηματικά πρέπει να υπογραμμισθεί και το δήλωσε προς κάθε κατεύθυνση ο νομάρχης, είναι ότι, θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των υποδομών των περιοχών που επλήγησαν, καθώς επίσης θα υπάρξει και συγκεκριμένη πρόταση διεκδίκησης πλαισίου υπέρ των πληγέντων επαγγελματιών, νοικοκυριών, αλιέων και αγροτών.

Επί ποδός ο μηχανισμός του Δήμου Καλαμάτας
H σφοδρή ανεμοθύελλα το βράδυ της Πέμπτης δημιούργησε προβλήματα στην παραλιακή ζώνη με σοβαρότερα στον δρόμο της Μ. Μαντίνειας. Από τα ξημερώματα ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος βρισκόταν σε ετοιμότητα, κινητοποιήθηκε άμεσα και γρήγορα αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα.

Επεμβάσεις της Πυροσβεστικής για παροχή βοήθειας Από την διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού μας εξεδόθη αναλυτική κατάσταση με τις επεμβάσεις της Πυροσβεστικής όπου χρειάστηκε. Η ανακοίνωση αφορούσε στο 24ωρο που μας πέρασε και σε αυτήν καταγράφονται όλα τα περιστατικά, όπου παρενέβη η Πυροσβεστική. Ως επί το πλείστον πρόκειται για κλήσεις για κοπή δένδρων, που είχαν σπάσει ή ξεριζωθεί από τους θυελλώδεις ανέμους. Αναλυτικά στην Καλαμάτα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για κοπή δένδρων στην οδό Νέδοντος, αλλά και σε Φιλελλήνων και Κοραή. Επίσης στον Νερόμυλο του Πεταλιδίου, τον Άγιο Φλώρο, τα Αρφαρά, την Οιχαλία, την Καλλιθέα του Δήμου Πύλου και τη Γιάλοβα.


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Σάββατο 13 Δεκεμβρίου