Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Στα λευκά και ο Ταΰγετος - Χαμηλές θερμοκρασίες και χιονόνερο στη Μεσσηνία















Ήδη από τη βραδιά των Χριστουγέννων χιόνια έχουν πέσει και στον Ταΰγετο, με τα μηχανήματα της Νομαρχίας να καθαρίζουν τους δρόμους.
Η διαδρομή προς το Τουριστικό Ταϋγέτου - για όσους θέλουν να επωφεληθούν των ημερών και να βρεθούν στο βουνό - απαιτεί αυξημένη προσοχή, λόγω του παγετού που σχηματίζεται σε ορισμένα σημεία του οδοστρώματος και κατ’ επέκταση της ολισθηρότητας του δρόμου. Να σημειωθεί επίσης ότι, χθες Κυριακή η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε στον Ταΰγετο ήταν 0 βαθμοί Κελσίου και η ελάχιστη -1,6 και το ποσοστό υγρασίας 97%. Στην πόλη της Καλαμάτας το θερμόμετρο έδειξε 10 βαθμούς Κελσίου με ελάχιστη κατά τη διάρκεια της νύχτας τους 6,6 βαθμούς. Να αναφέρουμε επίσης ότι, η κίνηση στο εθνικό κι επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι ιδιαίτερα αυξημένη, αφού από τις προηγούμενες ημέρες πολλοί είναι οι επισκέπτες, που ήρθαν στη Μεσσηνία για τις γιορτές. Η Τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα λόγω της αυξημένης κίνησης, αλλά και της ολισθηρότητας των δρόμων για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

Υποχρεωτικά αλυσίδες σε ορισμένα σημεία
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά στο εθνικό δίκτυο
Από νωρίς χθες το απόγευμα χιόνιζε και στην Πελοπόννησο, όπου ήδη ντύθηκαν στα λευκά η Αρκαδία και τα ορεινά σε Λακωνία, Κορινθία και Αργολίδα. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Στο εθνικό οδικό δίκτυο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Τρίπολη - Σπάρτη, μηχανήματα της Περιφέρειας, των Νομαρχιών και της κοινοπραξίας «Μωρέας» καθαρίζουν το οδόστρωμα και ρίχνουν αλάτι. Οι διερχόμενοι οδηγοί, πάντως, σύμφωνα με τις Αρχές, θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά αλυσίδες, γιατί ενδέχεται να τις χρησιμοποιήσουν σε τμήματα των δρόμων. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στους δρόμους Δολιανά - Καστρί - Άγιος Πέτρος και Πιάνα - Αλωνίσταινα - Βυτίνα, ενώ στον εθνικό δρόμο Τρίπολη - Αρχαία Ολυμπία οι οδηγοί θα βάλουν αλυσίδες στα οχήματα μετά τη Βυτίνα στην περιοχή του Καμπέα και στον δρόμο από Στυμφαλία προς Φενεό στην Κορινθία. Να σημειωθεί τέλος ότι, προς το παρόν δεν υπάρχουν χωριά αποκλεισμένα.

Ο καιρός την Πρωτοχρονιά
Τσουχτερό κρύο και «ήλιο με δόντια» προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για την πρώτη ημέρα του νέου έτους. Από σήμερα αναμένεται ύφεση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που επικρατούν στη χώρα. Ωστόσο, ανήμερα την Πρωτοχρονιά ο καιρός αναμένεται να είναι αίθριος, με εξαίρεση την ανατολική και νότια Ελλάδα, όπου θα εκδηλωθούν κατά τόπους νεφώσεις. Χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα σημειωθούν στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, με τον παγετό όμως να κάνει και πάλι την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ