Απειλή τα υπερκαταστήματα και οι πολυεθνικές
Την ανάγκη για προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόνισε μέσω επιστολής με θέμα «Κλιμάκωση των απειλών εναντίον των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων - Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γιώργος Καραμπάτος, με ένα ευρύ φάσμα αποδεκτών μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, Τουριστικής Ανάπτυξης Αντώνης Σπηλιωτόπουλος, οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Νομού Μεσσηνίας, η πρόεδρος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γ. Ξανθάκη - Καραμάνου, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέας Κανάκης, ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Απειλούνται με «λουκέτο»
Το πρόβλημα εστιάζεται, όπως επισημαίνεται, στην αλόγιστη παρουσία, εντός των ορίων του Νομού, υπερμεγεθών - για τα δεδομένα της περιοχής - καταστημάτων, τα οποία από κοινού με άλλους παράγοντες τείνουν να οδηγήσουν με σταθερά βήματα όλες τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο «λουκέτο».
Χαρακτηριστικό είναι πως τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Καλαμάτας, καθώς και στα περίχωρά της, παρατηρείται μια ανεξέλεγκτη κούρσα κατασκευής και λειτουργίας όλο και περισσότερων εμπορικών καταστημάτων, τα οποία απειλούν και περιθωριοποιούν τις τοπικές και παραδοσιακές επιχειρήσεις. Επιπλέον, επισημαίνεται στο κείμενο της επιστολής μια πληθώρα προτάσεων προς μελέτη από τους αρμόδιους Φορείς.
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:
«Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τα νέα δεδομένα που επηρεάζουν τη λειτουργία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους εμπορικούς δρόμους της Καλαμάτας και των άλλων πόλεων της Μεσσηνίας, όπως είναι η αλόγιστη ανέγερση και λειτουργία νέων μεγάλων σούπερ μάρκετ - εμπορικών κέντρων που, σε συνδυασμό με το κυκλοφοριακό χάος, οδηγεί σε απαξίωση των καταστημάτων, τα οποία στεγάζονται σε μικρά ακίνητα. Είναι μια ακόμα απειλή η οποία, σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την παγκόσμια οικονομία και την αδυναμία - άρνηση των τραπεζών να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντάς τους την αναγκαία ρευστότητα, θα επιδεινώσει την ήδη βεβαρημένη δραστηριότητά τους.
Είναι πλέον φανερό ότι ολοένα και περισσότεροι μικροί έμποροι θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή να τις μεταφέρουν σε άλλες γειτονιές ή και σ’ άλλες πόλεις, προσδοκώντας μεταστροφή του δυσάρεστου κλίματος, αφού μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού στρέφεται προς τα εμπορικά κέντρα, που έχουν αναπτυχθεί, για να αποφύγει το κυκλοφοριακό χάος και τα τσουχτερά πρόστιμα της Δημοτικής Αστυνομίας για παράνομο παρκάρισμα. Με άλλα λόγια, το παραδοσιακό εμπόριο και οι ντόπιοι έμποροι διώκονται εμμέσως πλην σαφώς από τις Μεσσηνιακές πόλεις».
Αισθητή μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
«Ο οξύς ανταγωνισμός πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΥΕ, όπου ο τζίρος των πολυκαταστημάτων παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 357%, ενώ αντίθετα ο τζίρος των μικρών επιχειρήσεων στην καλύτερη των περιπτώσεων παραμένει στάσιμος, γεγονός που αντικατοπτρίζει το γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, λόγω της ευρύτερης οικονομικής δυσπραγίας.
Υπό τις συνθήκες αυτές προβλέπεται ότι, στο άμεσο μέλλον θα έχουμε εκκένωση καταστημάτων σε μέχρι πρότινος πολυσύχναστους δρόμους και στα Ιστορικά Κέντρα των πόλεων (Καλαμάτας - Κυπαρισσίας) και αλλαγή χρήσης από αμιγώς εμπορική σε ψυχαγωγική με ταχύτατους ρυθμούς».
Υποβάθμιση των εμπορικών περιοχών της Καλαμάτας
Ο κ. Καραμπάτος στην επιστολή του επισημαίνει τον κίνδυνο υποβάθμισης και μαρασμού των περιοχών της Καλαμάτας, που άλλοτε έσφυζαν από εμπορική κίνηση. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το φαινόμενο αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ερημοποίηση και την υποβάθμιση κάποιων περιοχών, που αποτελούσαν την καρδιά του εμπορίου στην πόλη μας αλλά και της αγοραίας και μισθωτικής αξίας των ακινήτων, ενώ κάθε προσπάθεια των επιχειρηματιών να διατηρήσουν ζωντανή την περιοχή τους είναι καταδικασμένη, δεδομένου ότι το αίσθημα ανασφάλειας που τους κατέχει θα τους οδηγήσει στη συρρίκνωση ή τη διακοπή των δραστηριοτήτων τους».
Προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
«Για τη βελτίωση αυτού του ζοφερού περιβάλλοντος, όπου οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας ασφυκτιούν και φαίνονται εγκαταλελειμμένες στην τύχη τους, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου” και απευθύνει έκκληση σε κάθε αρμόδιο για τη μελέτη και την άμεση εφαρμογή των παρακάτω προτάσεων:
Να εφαρμοστεί άμεσα η εμπορική πολεοδομία που θα περιορίζει το φαινόμενο του υπερεπαγγελματισμού και θα επιβάλει την εφαρμογή κανόνων για τις εμπορικές χρήσεις και την εγκατάσταση επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Να υπαχθούν ρητά στη διαδικασία αδειοδότησης τα εμπορικά κέντρα, οι πολυχώροι, οι πολυεθνικές εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο τα μεμονωμένα μεγάλα καταστήματα λιανικής.
Να τηρηθεί αυστηρά το ωράριο λειτουργίας για τις εμπορικές επιχειρήσεις, τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να επιβληθεί η μετεγκατάσταση των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων εκτός πόλεων (όπως ισχύει στην Ευρώπη), για την κυκλοφοριακή ανακούφιση και την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων.
Να προβλεφθούν ποδηλατόδρομοι σ’ όλους τους κεντρικούς δρόμους των πόλεων της Μεσσηνίας.
Να εφαρμοστεί ελεγχόμενη και μικρής χρονικής διάρκειας στάθμευση των αυτοκινήτων Ι.Χ., ΤΑΞΙ και Δ.Χ. στους εμπορικούς δρόμους.
Να καταργηθεί το χαρτόσημο των επαγγελματικών μισθώσεων για μισθώματα μέχρι 1.500 ευρώ μηνιαίως.
Να μη γίνει καμία αύξηση των δημοτικών φόρων και τελών καθαριότητας, φωτισμού για επαγγελματικούς χώρους για τα επόμενα δύο χρόνια. Να επανιδρυθούν τα Συνοικιακά Συμβούλια. Να υπάρχει επαρκής δημοτικός φωτισμός στις απομακρυσμένες γειτονιές. Να υπάρχει μεγαλύτερη αστυνόμευση στους δρόμους με περιορισμένη κίνηση ιδιαίτερα τις ημέρες αργιών και τις νυκτερινές ώρες.
Να ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη στα τμήματα της Μεσσηνίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας δεν αφορούν μόνο τον Δήμο Καλαμάτας, αλλά και τους υπόλοιπους Δήμους της Μεσσηνίας, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα».
Κλείνοντας πρέπει να σημειώσουμε, δεδομένου ότι έπεται οικονομικός μαρασμός ως απόρροια της διεθνούς κρίσης, πως αν δε παρθούν σύντομα μέτρα από τις τοπικές Αρχές, το μέλλον των καταστηματαρχών που ανήκουν στην… πονεμένη κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάθε άλλο παρά ευοίωνο κρίνεται.
Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"