Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Ελαιόλαδο - Αγορά χωρίς τιμές...



Αποκαρδιωτικά σε ορισμένες περιπτώσεις εξελίσσεται η πορεία των τιμών του ελαιολάδου, στη δυτική Μεσσηνία όπου η συγκομιδή έχει ξεκινήσει λόγω της πρωιμότητας της περιοχής.


Στους Γαργαλιάνους δεν υπάρχει τιμή από την Τρίτη 11 Νοεμβρίου, μας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ηλίας Βαρούτσος, επισημαίνοντας ότι θα βγει τιμή από βδομάδα. Ίσως αυτός να είναι ένας τρόπος αναστολής της κατρακύλας στις τιμές, αφού χρειάστηκαν ελάχιστες ημέρες ώστε το κορωνέικο να πέσει από τα 2,70 ευρώ το κιλό στα 2,50 ευρώ το κιλό και τώρα να μην υπάρχει τιμή. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε γειτονικές περιοχές.Σύμφωνα, πάντως, με πληροφόρηση από καλό γνώστη της αγοράς, η τελευταία καταγραφή τιμής κάνει λόγο για 2,50 ευρώ το κιλό παραδοτέο στην Ιταλία, πράγμα που σημαίνει στον παραγωγό τιμή μόλις 2,35 ευρώ το κιλό…


Ένοχος η ζέστη

Πέραν της γενικευμένης οικονομικής κρίσης που έχει κάνει την κατανάλωση παγκοσμίως να «κλωτσήσει», αιτία είναι οι αυξημένες οξύτητες σε λάδια της δυτικής Μεσσηνίας, με ένοχο την αφύσικα ζεστή περίοδο του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου. Ελπίζεται βάσιμα πως τις επόμενες ημέρες, με σχετική πτώση της θερμοκρασίας ώστε ο ελαιόκαρπος να μη «βράζει» πάνω στα δέντρα, οι οξύτητες θα επιστρέψουν στις γνωστά χαμηλά επίπεδα που χαρακτηρίζουν τη Μεσσηνία. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο «Θ» καλός γνώστης της αγοράς, Ιταλοί αγοραστές, μερακλήδες με το λάδι, θέλουν να αγοράσουν προϊόν 3 δεκάτων, φρουτώδες, αρωματικό και το λένε στους προμηθευτές τους, επισημαίνοντας: «Αυτό που βγαίνει τώρα τι να το κάνω!».


2,13 μέχρι 2,16 στην Ισπανία

Την ίδια ώρα, η Ισπανία έχει βγάλει ελάχιστες ποσότητες έξτρα παρθένου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τιμές μόνο για λίγες περιοχές. Σύμφωνα με την πληροφόρηση του «Θ», για την περιοχή της Χαέν υπήρχε τιμή την προηγούμενη εβδομάδα στα 2,19 ευρώ το κιλό. Στην περιοχή του Τολέδο η τιμή αυτή την εβδομάδα κυμαίνεται από 2,13 μέχρι 2,16 ευρώ το κιλό.


Με προκαταβολήπαίρνει λάδια η ΕΑΣ

Αξιοσημείωτη είναι, στην παρούσα συγκυρία, η πρωτοβουλία της Ένωσης για συγκέντρωση ελαιολάδου με προκαταβολή.Σχετικά, ο γενικός διευθυντής Δημήτρης Ραπτέας επισημαίνει τα εξής: «Επειδή πέραν από την ποσοτική διάσταση, θα αποδοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της ποιότητας του προϊόντος, οι αγορές με την μέθοδο της προκαταβολής θα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες που θα βασίζονται σε χημικές αναλύσεις κάθε διαπραγματευόμενης ποσότητας που θα διενεργείται από εκπαιδευμένα στελέχη μας.Α) Με προκαταβολή παραγωγού ευρώ 2,00/κιλό θα πληρώνονται τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα εσοδείας 2008-2009 με τα εξής βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με την απαιτούμενη οργανοληπτική αξιολόγηση:Οξύτητα <= 0,4Κ232: <= 1,70B) Με προκαταβολή παραγωγού ευρώ 1,70/κιλό θα πληρώνονται τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα εσοδείας 2008-2009 με τα εξής βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και με την απαιτούμενη οργανοληπτική αξιολόγηση: Εύρος οξύτητας: από 0.4 έως 0.8 (όριο εξαιρετικού παρθένου)Κ 232 <= 1,70Τα χρήματα στον παραγωγό θα πληρώνονται άμεσα ενώ η εκκαθάριση θα καταβληθεί στις 30/5/09 βάσει μέσης τιμής πώλησης κατόπιν αποφάσεως της ειδικής επιτροπής ελαιολάδου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων που θα προταθούν από τους συνεργαζόμενους συνεταιρισμούς».


Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ