Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Η Αμερική γράφει ιστορία με θρίαμβο του Barack Obama!


Με πρωτοφανή συμμετοχή και παγκόσμιο ενδιαφέρον ανάλογο της εποχής Κένεντι η Αμερική εξέλεξε τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο στην ιστορία της.

Ο Μπαράκ Ομπάμα περνά την πύλη του Λευκού Οίκου με περισσότερους από 345 εκλέκτορες και έχοντας κατακτήσει Βιρτζίνια, Φλόριντα, Πενσιλβάνια και Οχάιο.

Οι «μπλε» και «κόκκινες» πολιτείες.




Στις 6:00 (ώρα Ελλάδος) το όνομα του 47χρονου γερουσιαστή του Ιλινόι γράφτηκε στην αμερικανική ιστορία. Τα ειδησεογραφικά δίκτυα στις ΗΠΑ μετέδωσαν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για να ακολουθήσουν οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί των Δημοκρατικών σε ολόκληρη την Αμερική.




Το μεγάλο πάρτι για την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα έχει στηθεί στο Χάιντ Παρκ του Σικάγο, όπου κυριολεκτικά απωθεώθηκε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος ανεβαίνοντας στη σκηνή για την πρώτη ομιλία μετά τη νίκη, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους.
«Γεια σου Σικάγο. Σε όποιον ακόμη αμφιβάλλει ότι όλα είναι δυνατά, που ακόμα αναρωτιέται εάν το όνειρο των πατέρων μας είναι αληθινό σήμερα, που αμφισβητεί τη δύναμη της δημοκρατίας, σήμερα είναι η απάντησή σας» ήταν τα πρώτα λόγια του Μπαράκ Ομπάμα.
Η αλλαγή ήλθε στην Αμερική, το όνειρο είναι ζωντανό, είπε ο 44ος πρόεδρός της και απηύθυνε κάλεσμα ενότητας. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι ο Τζον Μακέιν έδωσε σκληρή μάχη κατά την προεκλογική του εκστρατεία και θέλει να συνεργαστεί μαζί του.

Παραδοχή ήττας με ενωτικό μήνυμα από Μακέιν



Ο Τζον Μακέιν εμφανίστηκε νωρίτερα ενώπιον ψηφοφόρων του στο Φοίνιξ της Αριζόνα για να παραδεχθεί την ήττα του. «Ο λαός μίλησε και μίλησε καθαρά» είπε ο 72χρονος γερουσιαστής της Αριζόνα, τονίζοντας πως οι εκλογές αυτές είναι ιστορικές και αναγνωρίζοντας την ειδική σημασία που έχουν για τους Αφροαμερικανούς και την περηφάνια που νοιώθουν.
Μίλησε με θερμά λόγια για τον Ομπάμα, σε ιδιαίτερα ενωτικό τόνο, καλώντας τους ψηφοφόρους που τον στήριξαν να προσφέρουν την καλή θέλησή τους στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. «Είναι φυσικό να νοιώθουμε απογοήτευση, αλλά από αύριο πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί, η αποτυχία είναι δική μου όχι δική σας» είπε σε ψηφοφόρους που αντιδρούσαν στο όνομα του Ομπάμα.
Ο Τζον Μακέιν, όπως και ο Τζορτζ Ο.Μπους επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με τον Μπαράκ Ομπάμα. «Πρόκειται να ξεκινήσετε ένα από τα σπουδαιότερα ταξίδια της ζωής σας. Συγχαρητήρια και απολαύστε το» είπε ο Μπους στον Ομπάμα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.
H γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ «ιστορική νίκη για τον αμερικανικό λαό».
«Ήταν μια μακρά και σκληρή εκστρατεία, αλλά το αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο. Μαζί, υπό την ηγεσία του προέδρου Ομπάμα, του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και ενός Δημοκρατικού Κογκρέσου, θα χαράξουμε μια καλύτερη πορεία για να οικοδομήσουμε μια νέα οικονομία και να αποκαταστήσουμε την ηγεσία μας στον κόσμο» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.
Ο ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα Τζέσε Τζάκσον δήλωσε ότι η νίκη του Ομπάμα αποτέλεσμα τον καρπό αγώνων δεκαετιών.
«Η νίκη του Ομπάμα σημαίνει ότι η Αμερική γίνεται καλύτερη. Ωριμάζουμε» επισήμανε και πρόσθεσε: «Γνώρισα πάρα πολλούς ανθρώπους λευκούς, μαύρους, Εβραίους που συμμετείχαν στον αγώνα και έπεσαν μάρτυρες. Εύχομαι όλοι εκείνοι που έκαναν την υπέρτατη θυσία να μπορούσαν να δουν τη δικαίωση του αγώνα τους».
«Ξέρω ότι ο πατέρας μου θα ήταν υπερήφανος για την Αμερική σήμερα», δήλωσε η κόρη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ λίγη ώρα μετά την αναγγελία της νίκης του Μπαράκ Ομπάμα. «Αυτό σημαίνει ότι το έργο για το οποίο θυσιάστηκαν ο πατέρας και η μητέρα μου δεν ήταν μάταιο... Συγκινήθηκα πολύ απόψε και έκλαψα ακούγοντας την αναγγελία της νίκης του», δήλωσε από την Ατλάντα η Μπερνίς Κινγκ.
«Η νίκη σας κατέδειξε ότι κανείς, σε κανένα σημείο του κόσμου, δεν πρέπει να διστάζει να ονειρευτεί ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και να τον κάνει καλύτερο» ανέφερε σε επιστολή του προς τον Μπαράκ Ομπάμα ο Νέλσον Μαντέλα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.
Τη νίκη του Ομπάμα χαιρέτισε και ο πρώην συνεργάτης του Τζορτζ Μπους, Κόλιν Πάουελ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος είχε ήδη εκφράσει την στήριξή του στον Ομπάμα, δήλωσε ότι η χτεσινή εκλογή είναι «ιστορική» και τόνισε ότι ο Ομπάμα θα γίνει πρόεδρος όλων των Αμερικάνων.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την αντιπροεδρία Τζον Μπάιντεν επανεξελέγη γερουσιαστής στην πολιτεία του Ντέλαγουερ -όπου εξελέγη για πρώτη φορά το 1972, σε ηλικία 29 ετών-, αλλά η έδρα του θα περάσει σε άλλον υποψήφιο, μετά την νίκη του Ομπάμα.
Βιρτζίνια, Οχάιο, Φλόριντα και Πενσιλβάνια
Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με θριαμβευτική νίκη στη Βιρτζίνια, η οποία ήταν «βαμμένη» στο ρεπουμπλικανικό κόκκινο από το 1964, και έχοντας κατακτήσει τις κρίσιμες πολιτείες της Πενσιλβάνια, του Οχάιο και της Φλόριντα που δίνουν συνολικά 68 εκλέκτορες.
Ο Ομπάμα είναι ο πρώτος δημοκρατικός υποψήφιος που κερδίζει τη Βιρτζίνια μετά τον Λίντον Τζόνσον το 1964. Για την ανάδειξη του νικητή των αμερικανικών εκλογών απαιτείται η συγκέντρωση 270 εκλεκτορικών ψήφων επί συνόλου 538. Τα 538 μέλη του εκλεκτορικού σώματος, και όχι η λαϊκή ψήφος, αναδεικνύουν πρόεδρο. Οι εκλεκτορικές ψήφοι είναι κατανεμημένες σε κάθε πολιτεία και την περιφέρεια της Κολούμπια.
Ο Ομπάμα είχε ήδη συγκεντρώσει 349 εκλεκτορικές ψήφους. Σε επίπεδο λαϊκής ψήφου, ο Μπαράκ Ομπάμα λαμβάνει ποσοστό της τάξεως του 52% έναντι 47% που συγκεντρώνει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος.
Επιπλέον, οι Δημοκρατικοί κερδίζουν τόσο τη Γερουσία, όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν 56 έδρες, έναντι 40 των Ρεπουμπλικάνων, ενώ το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί ακόμη για άλλες 4 έδρες στη Γερουσία.
Αντίστοιχα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί κερδίζουν 251 έδρες έναντι 173 των Ρεπουμπλικάνων, ενώ απομένει να κριθεί το αποτέλεσμα για ακόμη 11 έδρες.


Η αναμέτρηση βήμα προς βήμα


Η αγωνία της καταμέτρησης των ψήφων στην ιστορική εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ άρχισε στη 1:00 (ώρα Ελλάδος) από την Ιντιάνα και τη Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες), αμφότερες βαμμένες στο ρεπουμπλικανικό «κόκκινο» από το 1964. Οι δύο σημαντικές πολιτείες κινούνταν αρχικά προς τον Τζον Μακέιν, όμως η Βιρτζίνια πέρασε τελικά στον Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Τζον Μακέιν κατάφερε να κρατήσει την ρεπουμπλικανική Τζόρτζια.
Μαζί με την Ιντιάνα έκλεισε στη 1:00 ώρα Ελλάδος το Κεντάκι (οκτώ εκλέκτορες), προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, στο οποίο επικράτησε ο Τζον Μακέιν. Η πρώτη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα ήλθε στο Βερμόντ (τρεις εκλέκτορες). Κεντάκι και Βερμόντ είχαν ψηφίσει αντίστοιχα Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς το 2004.
Μετά τις πολιτείες της Ιντιάνα, της Τζόρτζια και της Βιρτζίνια το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην Πενσιλβάνια, τη Φλόριντα και το Οχάιο που έκρινε τις προεδρικές εκλογές του 2004 και ουδείς Ρεπουμπλικανός έχει εκλεγεί στην προεδρία χωρίς αυτό. Η Πενσιλβάνια και Οχάιο ψήφισαν Ομπάμα και «κλείδωσαν» τη νίκη του.
Στην Πενσιλβάνια αναμένεται την ίδια ώρα θρίαμβος. Η Πενσιλβάνια δίνει 21 εκλέκτορες και έχει ψηφίσει Δημοκρατικούς στις τελευταίες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Ομπάμα κέρδισε και την έτερη κρίσιμη πολιτεία του Οχάιο, η οποία δίνει 20 εκλέκτορες, και έχει υποστηρίξει τον νικητή των προεδρικών εκλογών σε όλες τις ψηφοφορίες μετά το 1964.
Στην πολιτεία-κλειδί της Φλόριντα (27 εκλέκτορες) το δημοσκοπικό προβάδισμα του Ομπάμα ήταν πολύ μικρό, αγγίζοντας το 1,8%. Η εικόνα ήταν αρχικά αμφίρροπη, όμως η κρίσιμη πολιτεία ψήφισε τελικά τον Δημοκρατικό υποψήφιο.
Οι κάλπες στη Φλόριντα και το Οχάιο έκλεισαν στις 3:00 μαζί με Πενσιλβάνια, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ (πολιτεία όπου εκλέγεται ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν), περιφέρεια της Κολούμπια, Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Μίσιγκαν, Νιου Τζέρσι, Πενσιλβάνια, Τενεσί, Αλαμπάμα, Ιλινόι, Μισισίπι, Τενεσί.
Ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε την παραδοσιακά Δημοκρατική Νέα Υόρκη, η οποία ψηφίζει Δημοκρατικούς από το 1988 και σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο RealClearPolitics.com το προβάδισμά του φθάνει τις 30 ποσοστιαίες μονάδες.
Τον Δημοκρατικό υποψήφιο ψήφισαν Μινεσότα, Μίσιγκαν (17 εκλέκτορες), Ουϊσκόνσιν, Μινεσότα, Αλαμπάμα και Νέο Μεξικό. Οι προβλέψεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης δίνουν στον Ομπάμα την επίσης παραδοσιακά δημοκρατική πολιτεία του Νιου Τζέρσι (15 εκλέκτορες), το Μέιν και το Νιου Χαμσάιρ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα κερδίζει επίσης την πολιτεία του Ιλινόι, όπου εκλέγεται γερουσιαστής. Η νίκη στη συγκεκριμένη πολιτεία ήταν αναμενόμενη, αλλά του χαρίζει άλλους 21 εκλέκτορες. Νικητής είναι ο Ομπάμα και στην Αϊόβα, την πολιτεία που του έδωσε την πρώτη του νίκη στις προκριματικές εκλογές για την κατάκτηση του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος, και η οποία αποτέλεσε πεδίο μάχης το 2004 που στήριξε τελικά τον Τζορτζ Ο.Μπους.
Βάσει των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο Τζον Μακέιν κερδίζει Αλαμπάμα, Αρκανσο, Κάνσας, Δυτική Βιτζίνια, Λουϊζιάνα και Νότια Καρολίνα. Επίσης διατηρεί τη ρεπουμπλικανική πολιτεία του Τέξας, την πολιτεία στην οποία ήταν κυβερνήτης ο απερχόμενος πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους, σύμφωνα με προβλέψεις του CBS.
Στις 4:00 (ώρα Ελλάδος) έκλεισαν οι κάλπες σε Κολοράντο, Βόρεια Ντακότα (κερδίζει ο Μακέιν) και Αριζόνα, την πολιτεία όπου εκλέγεται ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος και την οποία τελικά κάρδισε παρόλο που κινδύνευσε να τη χάσει.
Στις 5:00 σφράγισαν οι κάλπες σε Αϊόβα, Αϊντάχο, Μοντάνα, Γιούτα και Νεβάδα. Εκείνη την ώρα ο Ομπάμα είχε ήδη εξασφαλίσει 200 εκλεκτορικές ψήφους. Στις 6:00 έκλεισαν οι κάλπες σε Καλιφόρνια, Όρεγκον, Ουάσινγκτον και Χαβάη. Μόνο αυτές οι τέσσερις πολιτείες, τις οποίες κέρδισε ο Ομπάμα, δίνουν συνολικά 77 εκλέκτορες.
Τέλος, στις 7:00 έκλεισαν οι κάλπες στην Αλάσκα, την πολιτεία στην οποία διατελεί κυβερνήτης η υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Σάρα Πέιλιν.


Ιστορική προσέλευση


Τεράστιες ουρές ψηφοφόρων σχηματίστηκαν από την έναρξη της εκλογικής αναμέτρησης σε πολλές αμερικανικές πολιτείες. Συνολικά εκτιμάται ότι θα προσέλθουν στις κάλπες 130 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι και εάν ο αριθμός επιβεβαιωθεί, η συμμετοχή θα είναι η υψηλότερη στις ΗΠΑ από το 1960. Περίπου 29 εκατομμύρια ψηφηφόροι επέλεξαν την πρόωρη ψηφοφορία.



Newsroom ΔΟΛ