Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

Κυπριακό: Στις 11 Σεπτεμβρίου οι "ουσιαστικές" συνομιλίες...



Ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η πρώτη συνάντηση που θα έχει στις 3 Σεπτεμβρίου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το Κυπριακό θα είναι περισσότερο "διαδικαστική", ενώ η πρώτη "παραγωγική" τους συνάντηση θα είναι η επόμενη, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Χριστόφιας μιλώντας κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο, ανέφερε ότι προετοιμάζεται εντατικά για τις συνομιλίες. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο, δήλωσε ότι "αυτή η μεγάλη χώρα θεωρεί την Κύπρο ως τον καλύτερο φίλο της στην Ευρώπη".
Στις επικείμενες συνομιλίες για λύση του Κυπριακού αναφέρθηκε κι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, λέγοντας ότι οι συνομιλίες θα αποτελέσουν δοκιμασία αντοχής, τόσο για την ελληνοκυπριακή όσο και για την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι οι συνομιλίες θα είναι "τεστ αντοχής" για το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έναντι της Αγκυρας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, που θα προέρχονται από το κατεστημένο της Τουρκίας και την αντιπολίτευση στα κατεχόμενα. Οι διαπραγματεύσεις, είπε, δεν θα είναι εύκολες, με την έννοια ότι "ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με αγκάθια, πάνω στον οποίο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα χρειασθεί να βαδίσουν με πολλή υπομονή και αντοχή και με προσήλωση στον τελικό στόχο που είναι η λύση του Κυπριακού".
Γι’ αυτό, είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, "δεν πρέπει με την πρώτη δυσκολία να υπαναχωρούμε ή να κάμουμε άλλες σκέψεις".