Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Kύμα καύσωνα προ των πυλών...




Στους 42 βαθμούς ο υδράργυρος!!!


Σε καμίνι θα μετατραπεί η χώρα τις επόμενες ημέρες, καθώς ο καύσωνας μάς χτυπά την πόρτα, με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 41 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη και τους 42 την Τετάρτη.


Τη Δευτέρα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, και τη θερμοκρασία στους 39 βαθμούς.


Από την Τρίτη το θερμόμετρο θα αρχίσει να «σκαρφαλώνει», φθάνοντας τους 41 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Ελλάδα.


Αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 38-40 βαθμών Κελσίου, ενώ στα νησιά το θερμόμετρο θα δείξει 35-37 βαθμούς Κελσίου.


Την Τετάρτη ο υδράργυρος θα ανέβει ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τους 40-42 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο. Στην υπόλοιπη Ελλάδα το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 39 βαθμούς Κελσίου.


Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης στη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα και από την Πέμπτη σε ολόκληρη τη χώρα.


Για τις δύσκολες ημέρες του καύσωνα έχει τεθεί επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός, όπως και η ΔΕΗ, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, το σύστημα παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να φτάσει τα όριά του, λόγω της αυξημένης ζήτησης από την υπερχρήση των κλιματιστικών ιδίως τις ημέρες Τρίτη και Τετάρτη, όπου ο υδράργυρος θα πιάσει «κόκκινο».


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατανάλωση ρεύματος τη Δευτέρα θα φτάσει τα 10.000 MW, την Τρίτη τα 10.500 MW και την Τετάρτη τα 10.900 MW, φτάνοντας στα όρια αντοχής το σύστημα, η ισχύς του οποίου είναι λίγο πάνω από 11.000 MW. Πέρσι το καλοκαίρι το ρεκόρ κατανάλωσης ήταν 10.600 MW. Έτσι, είναι ορατό το ενδεχόμενο η ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος εκ περιτροπής για να αποφευχθεί ενδεχόμενο μπλακ άουτ.


Οι ειδικοί συνιστούν αποφυγή των μετακινήσεων τις δύσκολες ημέρες, κυρίως στους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά.



Πηγή: in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ