Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Η πολιτική κρίση στο επίκεντρο των μηνυμάτων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας




Προβληματισμός στην 34η επέτειο


Η μεταπολιτευτική πορεία της χώρας και ο προβληματισμός για την πολιτική κρίση των ημερών βρίσκονται στο επίκεντρο των μηνυμάτων της πολιτικής ηγεσίας για την 34 επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Όχι» σε λογικές απαξίωσης και πρακτικές πόλωσης, λέει ο πρωθυπουργός.


Στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής επισημαίνει ότι η 24η Ιουλίου είναι ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής αλλά και ημέρα προβληματισμού.


Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός μιλά για «κρίσιμη καμπή για τον τόπο και την ελληνική κοινωνία» και σημειώνει: «Καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε στην πράξη τη βούλησή μας να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά. Να παραμερίσουμε οτιδήποτε δημιουργεί προσκόμματα στην κοινή μας πορεία. Να καταδικάσουμε κάθε επιχείρηση αναβίωσης πρακτικών οξύτητας, πόλωσης και διχασμού.


»Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, διαχειριστές της πολύτιμης παρακαταθήκης που μας κατέλιπαν οι αγωνιστές της Δημοκρατίας, γνωρίζουμε ότι οι ακρότητες, οι απόπειρες αμφισβήτησης των θεσμών και ισοπέδωσης των πάντων, οι λογικές της απαξίωσης και του μηδενισμού, μόνον κινδύνους επιφυλάσσουν.


»Η ιστορική μνήμη και διδαχή μας προτρέπουν να προκρίνουμε πάντα το συμφέρον του τόπου και των πολιτών. Να εργαζόμαστε, συνθέτοντας γόνιμες ιδέες και ρεαλιστικές προτάσεις, απ' όπου κι αν προέρχονται για τη συνεχή εμβάθυνση της δημοκρατίας, την περαιτέρω θωράκιση της διαφάνειας, την αδιάλειπτη ενίσχυση της ποιότητας του πολιτεύματος».


Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας επιβεβαιώνει «τη δέσμευσή μας για συνεχή βελτίωση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας, περαιτέρω εμπέδωση της διαφάνειας στο Δημόσιο Βίο, διαρκή ενδυνάμωση της εθνικής συνεννόησης, της εθνικής ενότητας, της εθνικής ομοψυχίας».


Παράλληλα, επισημαίνει ότι «κοινή υποχρέωση είναι η έμπρακτη συνδρομή στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κοινή υποχρέωση είναι η δημιουργία των όρων και των προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο».
Ο κ. Σιούφας καταλήγει: «Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής επετείου. Μήνυμα Δημοκρατίας. Μήνυμα συμπόρευσης για το εθνικό, το κοινωνικό και συλλογικό συμφέρον. Μήνυμα ενότητας γύρω από αρχές, αξίες και ιδανικά».


«Εμπαιγμό και πρόκληση» χαρακτηρίζει τον εορτασμό της επετείου για την πτώση της χούντας το ΚΚΕ όταν «στην Ελλάδα σήμερα συμβαίνουν ανάμεσα σε άλλα: Κηρύσσονται παράνομες εννέα απεργίες στις δέκα. Βασιλεύει η τρομοκρατία που ασκούν η εργοδοσία και το κράτος στους τόπους δουλειάς. Έχει καταργηθεί κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα και έχει αντικατασταθεί με τον όρο ευκαιρία. Θωρακίζονται συνεχώς οι κρατικοί μηχανισμοί ιδεολογικής και πολιτικής καταστολής. Οξύνεται ο αντικομμουνισμός.»


Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης αναφέρει ότι 34 χρόνια μετά, ο πολιτικός κόσμος έχει περιπέσει «σε τόσο μεγάλη ηθική κατάπτωση, που μοιραίως και δυστυχώς, αντανακλάται στη Δημοκρατία».


Ο κ. Καρατζαφέρης επισημαίνει: «Είναι χρέος όλων και ιδιαίτερα των νέων πολιτικών και των νέων κομμάτων, να αποδράσουν από το νοσηρό πολιτικό περιβάλλον και με συντονισμένες προσπάθειες, να απαλλάξουν την πολιτική ζωή από παρασιτικές πράξεις και να αναλάβουν την υψίστη τιμή της ανελίξεως της Δημοκρατίας».


Το μήνυμα του κ. Καρατζαφέρη καταλήγει: «Όχι ξανά άλλοθι, για ένα ενδεχόμενο νέο εξοβελισμό της Δημοκρατίας από ξένους και ενδεχομένως ημέτερους σφετεριστές, όχι ένστολους αυτή τη φορά».


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα παραθέσει το βράδυ της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο την καθιερωμένη δεξίωση με την ευκαιρία της 34ης επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας.



Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ