Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...





Συνέντευξη Τύπου για την πορεία της οικονομίας έδωσαν προχθές η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, καθώς επίσης ο εισηγητής και ο αναπληρωτής εισηγητής του αντίστοιχου ΚΤΕ, δηλαδή Οικονομίας και Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς και Στάθης Κουτμερίδης, αντίστοιχα.

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Κουσελάς, εισηγητής ΚΤΕ του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «Είναι εμφανές ότι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική που ξεκίνησε με την εγκληματική, θα έλεγα, ενέργεια της απογραφής, όχι μόνο δεν οδήγησε στην οικονομική εξυγίανση, στην οικονομική ανάπτυξη και στην πραγματική σύγκλιση, όπως προσωπικά είχε υποσχεθεί και δεσμευτεί ο κ. πρωθυπουργός, αλλά σε πελώρια οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα.

Ο προϋπολογισμός είναι κυριολεκτικά στον αέρα και, προχθές, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Αλογοσκούφης παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για το ποια θα είναι η πορεία του προϋπολογισμού κατά το επόμενο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα κατά το Σεπτέμβριο.

Όλα τα οικονομικά μεγέθη, από τα στοιχεία που παρατέθηκαν φαίνεται ότι επιδεινώνονται. Η Περιφέρεια η οποία περίμενε να δει καλύτερες μέρες μαραζώνει, ενώ ταυτόχρονα το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται σε αναντιστοιχία με την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος που βλέπουμε ιδιαίτερα στις βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, συντελείται μια άγρια αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου και θα έλεγα, σχηματικά, ότι η μεσαία τάξη συρρικνώνεται συνέχεια, ενώ μεγαλώνουν τα δύο άκρα, οι πολύ πλούσιοι δηλαδή από τη μια πλευρά και οι φτωχοί από την άλλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας έχουν ξεπεράσει το 1/4 του πληθυσμού και φαίνεται ότι πάμε, με την πολιτική που ασκείται, σε μια κοινωνία 2/3, όπου το 1/3 θα ζει κυριολεκτικά κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η κατάσταση αυτή θα γίνει πιο άσχημη κι αυτό είναι εμφανές, γιατί φαίνεται ότι η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία έχουν εισέλθει σε ένα κύκλο ύφεσης και κρίσης. Και εδώ βέβαια, η κυβέρνηση επιχειρεί όπως τονίστηκε να δικαιολογήσει τη δική της πολιτική. Έλεγε μέχρι σήμερα, ότι υπάρχει μια θωρακισμένη οικονομία, άλλαξε όμως την επιχειρηματολογία της, λέγοντας ότι η κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στο εσωτερικό της χώρας μας, έχει σχέση με την εισαγόμενη κρίση.

Όμως, είναι εμφανές ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια απόρροια και μια εξέλιξη της οικονομικής πολιτικής, η οποία ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα. Απλά, αυτό το οποίο θα γίνει είναι, ότι η οικονομική κρίση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο θα εντείνει τα φαινόμενα που ήδη τονίστηκαν.

Και απέναντι σ' αυτή την κατάσταση - και αυτό είναι το πιο άσχημο και το πιο ανησυχητικό - η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην έχει κανένα μα κανένα σχέδιο να αντιμετωπίσει αυτά τα αδιέξοδα. Ο κ. Αλογοσκούφης ούτε λίγο, ούτε πολύ αυτό που μας είπε είναι ότι και αποτύχαμε, και συνεχίζουμε. Δηλαδή, με την στάση του και την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής, ουσιαστικά αυτό ισχυρίστηκε.

Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι αυτή η κατάσταση, η οποία μεγαλώνει τα οικονομικά και τα κοινωνικά αδιέξοδα, αυτή η πολιτική θα πρέπει να ανατραπεί και πιστεύω ότι είναι χρέος όλων, είναι χρέος και δικό μας ως ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι χρέος και του κάθε πολίτη χωριστά, γιατί κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται ήσυχος μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, είναι χρέος και όλων των φορέων και των συνδικαλιστικών και των υπολοίπων, να αγωνιστούμε, ούτως ώστε στο επόμενο χρονικό διάστημα αυτή η πολιτική να ανατραπεί. Να ακολουθηθεί μια άλλη πολιτική…»