Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Στήριξη στους πυρόπληκτους - Έργα ύψους 15.000.000,00 ευρώ ζητά η ΝΑΜ για εργασίες στις πληγείσες περιοχές...



Στην διεκδίκηση κονδυλίων για έργα υποδομών και ανάπτυξης, από την κεντρική εξουσία, στις πληγείσες, από τις πυρκαγιές του 2007, περιοχές αναφέρθηκε προχθες ο κ. Δράκος σημειώνοντας πως:........

«Ένα δεύτερο θέμα, που έχω να σας ανακοινώσω είναι ότι απέστειλα μια πρόταση, η οποία ακόμα έχει διεκδικητικό καθαρά χαρακτήρα, στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Νίκο Αγγελόπουλο. Ουσιαστικά αφορά τη διεκδίκηση έργων από το Ταμείο του κ. Μολυβιάτη. Η διεκδίκησή μας ανέρχεται σε έργα 13.000.000 ευρώ, που κατά βάση είναι έργα υποδομών κυρίως οδοποιίας, στις πυρόπληκτες περιοχές και έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Υπάρχει και μία πρόταση για έργα κτηνοτροφικού καθαρά χαρακτήρα 2.000.000 € , που θα βελτιώσει τις υποδομές στην κτηνοτροφία. Η πρότασή μας αυτή, ελπίζω ότι μπορεί να έχει έγκριση και θετική έκβαση, δοθέντος ότι οι πληροφορίες μας λένε ότι το Ταμείο θα έχει υπόλοιπο, αφού στην προσπάθειά του να καλύψει τα ζητήματα της στέγης των πυρόπληκτων έχει εξαντλήσει, θα έλεγε κανένας, τις αιτήσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί νόμιμα. Θα υπάρξουν χρήματα περαιτέρω προς διάθεση στις πυρόπληκτες περιοχές και νομίζω ότι έχουμε χρέος να ενισχύσουμε τις περιοχές αυτές με σταθερά βήματα, αφού οι αναδασώσεις έχουν γίνει, τα αντιπλημμυρικά έχουν αναληφθεί από άλλη δράση και η ενίσχυση των πληγέντων από συγκεκριμένα ταμεία είτε γεωργικής είτε προνοιακής κατεύθυνσης. Άρα λοιπόν είναι λογικό και εξαιρετικά σημαντικό, κατά την άποψή μας, να διεκδικήσουμε υποδομές από το ταμείο αυτό. Βεβαίως, θα υπάρξει και παράλληλη πρότασή μας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη για τα ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της γεωργίας από τα 500.000.000 ευρώ που έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση ότι θα δώσει στους αγρότες.

Εμείς υιοθετούμε τις θέσεις και της Ένωσης και της ΠΑΣΕΓΕΣ για την υποστήριξη της ελαιοκομίας. Θεωρούμε ότι με τα όσα, ως δέσμευση έχουν κατατεθεί για την υποστήριξη της ελαιοκομίας δεν καλύπτεται το ζήτημα και πρέπει να υπάρξει περαιτέρω γενναιότερη υποστήριξή της. Γι΄ αυτό θα δείτε και την εμπεριστατωμένη πρόταση την οποία θα κάνουμε και ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή.

Επίσης, προτείνουμε ότι για την ανασύσταση των ελαιώνων οι οποίοι κάηκαν από την πυρκαγιά αυτή, χρειάζεται οι παραγωγοί που θα πάρουν πρωτοβουλία ανασύστασης να πάρουν πέραν των υπεσχημένων, 15 τουλάχιστον ευρώ ανά νέο φυτό ελιάς το οποίο φυτεύεται, προκειμένου να κάνουν σωστή επιλογή φυτωρίου, να υπάρξει σωστή υποδομή και διαδικασίες φύτευσης, έτσι ώστε να έχουμε ταχεία αποκατάσταση των ελαιώνων οι οποίοι καταστράφηκαν, για οικονομικούς, κοινωνικούς αλλά και περιβαλλοντολογικούς λόγους Υπάρχουν δύο προτάσεις. Μία πρόταση προς το ΕΤΕΡΠΣ για την οικονομική ενίσχυση από το συγκεκριμένο ταμείο που ενισχύσει περιβαλλοντο-λογικές πρωτοβουλίες, χωροταξικές και πολεοδομικές για να υποστηρίξουμε τις προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους Ιθώμης για την Αρχαία Μεσσήνη και Αβίας για τις ανατολικές ακτές του Μεσσηνιακού κόλπου. Ήδη έχουμε εμείς δεσμευτεί με τους Δήμους αυτούς. Η ΝΑΜ θα κάνει το χρέος της. Οι Δήμοι ήδη έχουν δεσμεύσει από τα προγράμματά τους χρήματα, από τη φτώχεια τους να πω κι αυτοί, επομένως οφείλει να κάνει και η Πολιτεία το χρέος της και να συνδράμει σε αυτή μας την πρόταση και να μας δώσει τα χρήματα που ζητάμε από το ΕΤΕΡΠΣ».


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - kalnews.gr