Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Ποτισμένη με δηλητήριο DDT η Μεταμόρφωση...



Μεγάλες ποσότητες του τοξικού φυτοφαρμάκου -εντομοκτόνου DDT

(διχλωροδιφαινυλοτριχλωροαιθανίο) βρίσκονται θαμμένες εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου στην περιοχή της Μεταμόρφωσης του Δήμου Νέστορος.

Κι αυτό, χωρίς κανείς μέχρι σήμερα αρμόδιος να ενδιαφέρεται για το θέμα. Στην καταγγελία προχώρησε ο κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος, αγρότης και πρώην πρόεδρος της Κοινότητας, στο περιθώριο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Χώρα, με θέμα τη δημιουργία διαδημοτικού φορέα διαχείρισης υδάτων. Την πρόταση κατέθεσε η Ομάδα Παραγωγών «Νηλέας» σε συνάντηση που είχε με τον Αγροτικό Σύλλογο Χώρας.Όπως επισήμανε ο κ. Νικολόπουλος στο «Θ», το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί «κοινό μυστικό» για την περιοχή: «Είναι γνωστό, όχι μόνο σ’ εμένα, ότι το 1971-1972 θάφτηκαν στη θέση ‘Νταβιά’, ένα χιλιόμετρο πιο κάτω απ’ το γεφύρι της Μεταμόρφωσης, δίπλα απ’ την όχθη του ποταμού, ο οποίος εκβάλλει στου Ρωμανού, μεγάλες ποσότητες (8-9 στρατιωτικά φορτηγά) από το φυτοφάρμακο DDT, το οποίο προερχόταν από πέντε νομούς της Πελοποννήσου».Επιπλέον, ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε ότι πολύ κοντά στην περιοχή που θάφτηκαν οι ποσότητες βρίσκεται γεώτρηση, από την οποία υδρεύεται το Μυρσινοχώρι.


Ποιο είναι το DDT


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το DDT αποτελεί μία από τις κύριες κατηγορίες οργανοχλωριωμένων φυτοφαρμάκων που απαγορεύθηκαν από τη δεκαετία του 1970. Η κατηγορία αυτή των φυτοφαρμάκων έχει απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ουσιών όπως το endosulfan, το οποίο επίσης έχει συνδεθεί με καρκινογένεση) καθώς αποδείχθηκε ότι αποτελούν χημικά με μεγάλη αντοχή και αργή αποικοδόμηση στο περιβάλλον.Μόλις εισέλθουν στον οργανισμό τα οργανοχλωριωμένα φυτοφάρμακα συσσωρεύονται στο λιπώδη ιστό, όπου και μπορούν να παραμείνουν επί έτη. Κυκλοφορούν, επίσης, στον ορό του αίματος, ενώ έχουν την ικανότητα να περνούν μέσω του πλακούντα (εξαιτίας της τροφοδοσίας του με αίμα) από την έγκυο στο έμβρυο.Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, υπολείμματα τέτοιων φυτοφαρμάκων έχουν εντοπιστεί σε αμνιακό υγρό, σε πλακούντα, σε έμβρυα, καθώς και σε ομφαλοπλακουντιακό αίμα. Παράλληλα και το μητρικό γάλα μπορεί να «φιλοξενεί» τέτοιου είδους ουσίες- και στη χώρα μας έχουν ανευρεθεί υπολείμματα DDT σε μητρικό γάλα. Τα οργανοχλωριωμένα φυτοφάρμακα συνδέονται με βλάβες στο ήπαρ, στο ενδοκρινικό σύστημα (συμπεριλαμβανομένων βλαβών στον θυρεοειδή αδένα), με διαταραχές στο ανοσοποιητικό και στο νευρικό σύστημα, αλλά και με βλάβες στα οστά, τους νεφρούς και το αίμα.