Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Κύπρος: "Πόλεμος" για την ιστορία...



Κλιμακώνει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, την αντιπαράθεσή του με το υπουργείο Παιδείας, απειλώντας να κηρύξει υπό διωγμό την παιδεία σε περίπτωση κατά την οποία το υπουργείο επιμείνει να αλλάξει την ιστορία.

Ο κ. Χρυσόστομος επικαλέστηκε ομιλία που είχε με το μέλος της ομάδας των επτά σοφών που ετοιμάζει την έκθεση για τις μεταρρυθμίσεις, Ανδρέα Καζαμία, ο οποίος - όπως υποστήριξε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου-, του μετέφερε ότι η τουρκική εισβολή θα ονομάζεται "ειρηνική επέμβαση της Τουρκίας".

Ο Ανδρέας Καζαμίας διέψευσε τα περί χαρακτηρισμού της τουρκικής εισβολής ως ειρηνικής επέμβασης, αλλά είπε ότι ο ιστορικός θα πρέπει να καταγράψει τα γεγονότα της εισβολής, να πει πως τα είδαν οι δύο πλευρές και ποιοι ευθύνονται.

Εξάλλου, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου αξίωσε τη συμμετοχή της Εκκλησίας στο Συμβούλιο Παιδείας (έστω και χωρίς ψήφο) και υπενθύμισε ότι τα περισσότερα σχολεία της Κύπρου κτίστηκαν είτε με δαπάνες της Εκκλησίας, είτε σε γη της Εκκλησίας.

Πάντως, μετά τη διαβεβαίωση του προέδρου της Δημοκρατίας ότι αποτελούν αποκύημα φαντασίας τα περί αφελληνισμού της παιδείας, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρο απηύθυνε πρόσκληση στον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Δημητρίου να ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο για τις προθέσεις του υπουργείου.