Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Νέα έρευνα στη Μονή Βατοπεδίου



Έρευνα από μηδενική βάση για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, με παραγγελία προς τους εισαγγελείς Εφετών Ηλία Κολιούση και Ελένη Σωτηροπούλου.

Ο κ. Σανιδάς διέταξε την ανάκληση από το αρχείο παλαιότερης έρευνας (που αφορούσε παραχωρήσεις και ανταλλαγές εκτάσεων από το ελληνικό δημόσιο προς τη Μονή) και τη διεξαγωγή νέας έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί αν υπήρξαν παράνομες αγοραπωλησίες, αλλά και αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του δημοσίου.

Οι παραχωρήσεις αφορούν εκτάσεις στη λίμνη Βιστωνίδα (ή Μπορού) και την όχθη της, τις δυο νησίδες Αγίου Νικολάου και Παναγίας Παντανάσσης στη λίμνη Μπορού των νομών Ξάνθης και Ροδόπης και την ανταλλαγή εκτάσεων με τα Ολυμπιακά Ακίνητα.
Ειδικότερα, η παραγγελία Σανιδά αφορά πέντε μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και ανταλλάξιμης περιουσίας, οκτώ μέλη του Δ' Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τέσσερις ορκωτούς εκτιμητές, όπως και σε κάθε άλλο συμμέτοχο υπό οποιαδήποτε ιδιότητα και αν έχει.

Σύμφωνα με την παραγγελία, τα πρόσωπα για τα οποία ζητείται η έρευνα αναγνώρισαν κυριότητα εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, γνωμοδότησαν παραπλανώντας τους συναρμόδιους υπουργούς ότι μπορούσαν να ανταλλάξουν εκτάσεις του Δημοσίου με άλλες της Μονής και υπεκτίμησαν ακίνητα που παραχωρήθηκαν ή αντηλλάγησαν με τη Μονή, ενώ αντίθετα υπερεκτίμησαν ακίνητα που έλαβε η Μονή, με αποτέλεσμα η τελευταία να ωφελήθηκε λαμβάνοντας μεγαλυτέρων εκτάσεων ακίνητα.


ΠΑΣΟΚ.


Θετικό βήμα χαρακτήρισε την ενέργεια Σανιδά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ωστόσο ότι "δεν έχουν ακουστεί πολιτικές απαντήσεις από την κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως ο πρωθυπουργός επέλεξε να καλύψει όλους τους υπουργούς".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση αυτή, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αυτήν την στιγμή δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τις περαιτέρω κινήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.