Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Στο κόκκινο η έλλειψη νερού!



Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος, τα αποθέματα ύδατος έχουν μειωθεί δραματικά και εάν η ανομβρία συνεχίσει και το προσεχές φθινόπωρο, τότε ίσως βιώσουμε καταστάσεις πιο δύσκολες κι από εκείνες του 1989, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι το φωτεινό καλοκαίρι, μέσα σε τρεις μήνες, μειώθηκαν θεαματικά τα συνολικά αποθέματα νερού.

Στις 24 Μαΐου, τα αποθέματα ήταν περίπου 724 εκ. κυβικά μέτρα, στις 24 Ιουνίου ήταν στα 668, έναν μήνα αργότερα μειώθηκαν στα 605, για να φθάσουμε στις 24 Αυγούστου, να διαθέτουμε 542 εκ. κυβικά μέτρα.

Η Αθήνα που αντιπροσωπεύει μόλις το 4% της συνολικής κατανάλωσης, υδρεύεται από την Υλίκη και τον Μόρνο, η εικόνα των οποίων δύο αυτών λιμνών είναι απογοητευτική.

Ως εκ τούτου, απαιτείται άμεσα οι καταναλωτές να αλλάξουν νοοτροπία και πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα.

Σύμφωνα με έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού γίνεται για τις καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ετησίως καταναλώνεται το 85% του νερού στην άρδευση των καλλιεργειών, το 12% στην ύδρευση και το υπόλοιπο 3% στην βιομηχανία.

Πάντως, τρόποι εξοικονόμησης νερού υπάρχουν, αρκεί οι αγρότες να τους ακολουθούν πιστά. Με τα σημερινά δεδομένα, κίνδυνο λειψυδρίας στο άμεσο μέλλον αντιμετωπίζουν, η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία και η Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

Στην Θεσσαλία τον Ιούλιο τα υδατικά αποθέματα, είχαν ελαττωθεί επικίνδυνα και στην λίμνη Πλαστήρα μόλις έφθαναν τα 90 εκ. κυβικά μέτρα, ενώ στην λίμνη Σμοκόβου τα 40 εκ.. Ήδη, σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρούουν από τώρα τον κώδωνα του κινδύνου.