Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Ο Σαρκοζί προειδοποιεί την Τεχεράνη...



Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε την Τετάρτη πως θα πρέπει "ν’ αυξηθούν οι κυρώσεις σ’ όλους τους τομείς" κατά του Ιράν εάν η χώρα αυτή συνεχίσει να επιδιώκει ν’ αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο κ. Σαρκοζί τόνισε μάλιστα, ότι η Τεχεράνη αν χρειαστεί θα πρέπει να βομβαρδιστεί. "Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί ν’ αποδεχθεί το Ιράν ν’ αποκτά πυρηνικά όπλα.

Από κοινού με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να βρεθούν στην κεφαλή της προσπάθειας με αποφασιστικότητα κι, ελλείψει απάντησης από το Ιράν, ν’ αυξήσουν τις κυρώσεις σ’όλους τους τομείς", τόνισε ο Σαρκοζί-προεδρεύων της ΕΕ στο τρέχον διάστημα-προς τους πρεσβευτές της Γαλλίας που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι.

Κατά τον γάλλο πρόεδρο, "κανείς δεν έχει να προτείνει κάποια καλύτερη στρατηγική κι εάν μέλλει ν’ αποτύχουμε, τότε όλοι γνωρίζουμε σαφώς την καταστροφική κατάληξη ενώπιον της οποίας θα βρεθούμε και την οποία το περασμένο έτος συνόψισα σε δύο φράσεις: είτε η ιρανική βόμβα, είτε ο βομβαρδισμός του Ιράν". "Ουδείς επιθυμεί να καταλήξουμε σ’ αυτήν την καταστροφή", πρόσθεσε ο ίδιος, εκφράζοντας την ευχή "να συνεχισθεί ο διάλογος με το Ιράν και να αντιληφθούν οι ηγέτες του τη βαρύτητα των εξελίξεων για τη χώρα τους". "Εναπόκειται στο Ιράν ν’ αποφασίσει. Εάν το Ιράν επιθυμεί ν’ αποκτήσει ειρηνική πυρηνική ενέργεια, τότε θα το βοηθήσουμε να το επιτύχει. Αλλά εάν το Ιράν επιθυμεί στρατιωτική πυρηνική ενέργεια, τότε η διεθνής κοινότητα θα πολεμήσει αυτή του την επιθυμία", κατέληξε ο Σαρκοζί.