Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν τον πόλεμο στη Γεωργία, τονίζει ο Βλάντιμιρ Πούτιν



Σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος σε συνέντευξή του στο CNN τόνισε ότι οι ΗΠΑ οργάνωσαν παρασκηνιακά τη σύγκρουση στη Γεωργία για να αποκομίσει οφέλη ένας από τους δύο υποψηφίους για τις εκλογές.
Εν τω μεταξύ, η δοκιμή από τη Ρωσία ενός διηπειρωτικού βλήματος, η αυξημένη παρουσία πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και οι κινήσεις της Γεωργίας και της Λευκορωσίας σχετικά με την πρόσφατη κρίση κρατούν υψηλά το θερμόμετρο της έντασης.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη ότι οι ΗΠΑ ενθάρρυναν τη Γεωργία να επιτεθεί κατά της αυτόνομης περιοχής της Νοτίου Οσετίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι σκοπός ήταν να ωφεληθεί ένας υποψήφιος για την προεδρία στις ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για τον Τζον Μακέιν. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι Αμερικανοί πολίτες πολέμησαν στο πλευρό της Γεωργίας κατ’ εντολήν της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ.
Αν και ο Ρώσος πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, Ανατόλι Νογκοβίτσιν, ανέφερε την Πέμπτη ότι βρέθηκε ανάμεσα σε προσωπικά αντικείμενα που άφησαν Γεωργιανοί στρατιώτες το διαβατήριο Αμερικανού πολίτη (Τεξανού, μάλιστα) σε κατοικία στη Νότια Οσετία.
Η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή, συνέχισε ο Βλάντιμιρ Ποιύτιν, παρά να επέμβει στη Γεωργία για να αποτρέψει μία ανθρωπιστική τραγωδία και αφού είχαν δεχτεί επίθεση και είχαν σκοτωθεί πολλοί Ρώσοι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης. Δήλωσε ακόμη απογοητευμένος για το ότι οι ΗΠΑ δεν έκαναν αρκετά για να πιέσουν την Γεωργία για να σταματήσει την απόφαση της Γεωργίας.
Ο Λευκός Οίκος, με δηλώσεις της εκπροσώπου του Ντέινα Περίνο, έσπευσε να χαρακτηρίσει, τις καταγγελίες του Βλάντιμιρ Πούτιν «εντελώς ψευδείς» και πρόσθεσε ότι «είναι παράλογο το ότι όλα ενορχηστρώθηκαν εκ μέρους ενός υποψηφίου». Ακόμη, «γελοίες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Βλ.Πούτιν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

* Σε μία άλλη εξέλιξη, η Ρωσία θα απαγορεύσει την εισαγωγή κρέατος πουλερικών από 19 αμερικανικές εταιρείες και προειδοποιεί άλλες 29 εταιρείες. Επικαλείται λόγους δημόσιας υγείας –το κρέας περιείχε αντιβιοτικά και αρσενικό- και αναφέρει ότι δεν σχετίζεται με την τρέχουσα διεθνή κρίση.