Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Την Παρασκευή σε απολογία ο Κάρατζιτς...



Ενώπιον του δικαστηρίου, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, θα οδηγηθεί αύριο, Παρασκευή, για δεύτερη φορά, ο πρώην ηγέτης της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς για να απολογηθεί, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.


Ο 63χρονος Κάρατζιτς συνελήφθη τον περασμένο μήνα στο Βελιγράδι, αφού καταζητείτο επί μία δεκαετία.


Εάν αρνηθεί να αντικρούσει τις κατηγορίες, όπως έκανε και την πρώτη φορά που βρέθηκε ενώπιον των δικαστών, το δικαστήριο θα θεωρήσει ότι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς δηλώνει αθώος.


Από την πρώτη στιγμή που συνελήφθη, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς έχει καταστήσει σαφές ότι ο ίδιος θα υπερασπιστεί τον εαυτό του και έχει ήδη ζητήσει την παρουσία στο δικαστήριο του πρώην μεσολαβητή των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μάντλιν Ολμπράιν.


Επιπλέον ο Κάρατζιτς έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συνολικής διαδικασίας εναντίον του.


Ο Κάρατζιτς αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων δύο κατηγορίες για γενοκτονία, αδικήματα που -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σαράγεβο και στη Σρεμπρένιτσα, όπου δολοφονήθηκαν, το 1995, 8.000 μουσουλμάνοι.


Στην πρώτη εμφάνισή του ενώπιον των δικαστών μετά τη μεταφορά του στη Χάγη, ο Κάρατζιτς υποστήριξε ότι με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ υπήρχε μυστική συμφωνία ότι δεν θα διωκόταν εάν εξαφανιζόταν από το προσκήνιο μετά τον πόλεμο.


Ο Κάρατζιτς υποστηρίζει ότι η δίκη είναι παράνομη κατόπιν της συμφωνίας με τον Χόλμπρουκ. Ωστόσο ο Αμερικανός διπλωμάτης, που εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε μυστική συμφωνία με τον Κάρατζιτς.