Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Στόλος 1.000 ετών ανακαλύφθηκε στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης!



Μεγάλη ανακάλυψη για την υποβρύχια αρχαιολογία έκρυβε το λεγόμενο «Λιμάνι του Θεοδοσίου» στο Γενί Καπί (Βλάγκα) της Κωνσταντινούπολης. Στον πυθμένα του λιμανιού βρέθηκαν 32 βυζαντινά πλοία που χρονολογούνται από το 1000 μ.Χ.
Για την ακρίβεια, όπως αναφέρουν Τα Νέα, τα πλοία ανακαλύφθηκαν βυθισμένα στην υγρή άμμο της ακτής του Γενί Καπί. Τα 20 από αυτά είναι εμπορικά με όλο το ξύλινο σκαρί τους, κάποια και με τα εμπορεύματά τους.
Η ανακάλυψη, όμως, έχει και δεύτερο σκέλος καθώς από τα ευρήματα στον πυθμένα του λιμανιού φανερώνεται πως «η Κωνσταντινούπολη έχει συνεχή ιστορία κατοίκησης 8.000 ετών», όπως λέει μιλώντας στην εφημερίδα ο Τούρκος αρχαιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Κεμάλ Πουλάκ για τις αποδείξεις που ήρθαν στο φως μόλις πριν από μερικές ημέρες.
Βρέθηκαν απλά κυκλικά και τετράγωνα οικήματα, φτιαγμένα από κλαδιά και λάσπη που κτίσθηκαν προτού ανέβει η στάθμη των υδάτων και σχηματισθεί το λιμάνι, το οποίο είναι γνωστό με το όνομα «Ελευθέριον», από το όνομα ενός ευγενούς που έκανε χορηγίες για την κατασκευή την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Η επιβεβαίωση της συνεχούς κατοίκησης ήρθε και με την ανακάλυψη ενός νεκροταφείου πριν από τρεις εβδομάδες, με λείψανα δύο μικρών παιδιών, μιας γυναίκας κι ενός άνδρα του 6300-6000 π.Χ. Ο Κεμάλ Πουλάκ, γεννημένος στη Σμύρνη, υπηρετεί 27 χρόνια την υποβρύχια αρχαιολογία, περνά τον μισό χρόνο κάτω από το νερό και τον άλλο μισό στο Ινστιτούτο Ναυτικής Αρχαιολογίας του Τέξας. Έχει βρει 32 πλοία στο «Λιμάνι του Θεοδοσίου», αλλά ονειρεύεται ν΄ ανακαλύψει ξανά ένα χαμένο προϊστορικό αρχαίο ναυάγιο.