Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Yψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο, δέκα ημέρες πριν από τους Αγώνες


Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι Κινέζοι για τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της χώρας τους, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ειδικοί κάνουν λόγο για ανάγκη λήψης πιο αυστηρών μέτρων, καθώς τις τελευταίες μέρες παχιά αιθαλομίχλη έχει σκεπάσει τον κινεζικό ουρανό μειώνοντας κατά πολύ την ορατότητα.
Οι αριθμοί δείχνουν πως τα επίπεδα μόλυνσης στο Πεκίνο είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Όπως αποκάλυψε το BBC, τη Δευτέρα ένας ρύπος (ΡΜ10) στο Ολυμπιακό χωριό ήταν τρεις φορές υψηλότερος από το κανονικό επίπεδο.

Η Κίνα έχει ήδη λάβει μια σειρά μέτρων για να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένης και της απομάκρυνσης των μισών αυτοκινήτων από τους δρόμους. Επίσης, τα εργοστάσια που λειτουργούν στο Πεκίνο θα κλείσουν, στο πλαίσιο των μέτρων αυτών.

Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της China Daily, θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί περαιτέρω μέτρα καταπολέμησης της ρύπανσης, όπως να... «εξαφανιστούν» από τους δρόμους περισσότερα αυτοκίνητα, να σταματήσουν όλα τα εργοτάξια και να μπει προσωρινά «λουκέτο» σε περισσότερα εργοστάσια στο Πεκίνο.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πεκίνο Τσου Τονγκ. Τόνισε ότι το 90% των αυτοκινήτων θα έπρεπε να σταματήσουν να κυκλοφορούν στους δρόμους, κάτω από αυστηρούς ελέγχους.
Ο καθηγητής υποστήριξε ότι τα τρέχοντα μέτρα που έχει λάβει η Κίνα έχουν μειώσει τη μόλυνση αλλά δεν είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν την υψηλή ατμοσφαιρική ποιότητα σε καθημερινό επίπεδο.

Σύμφωνα πάντως με την Greenpeace σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με τις προσπάθειες της Κίνας να «καθαρίσει» το Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις χαρακτήρισε πολύ θετικές και τόνισε μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει τους καθιερωμένους περιβαλλοντικούς στόχους.

Δήλωσε, ωστόσο, ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να είχε υιοθετήσει καθαρά παραγωγικά μέτρα προκειμένου να επιταχύνει την βελτίωση της ποιότητας του αέρα.



Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ