Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Σερβία: Δεν έχει φθάσει στο δικαστήριο η έφεση Κάρατζιτς κατά της έκδοσής του




Η έφεση στην απόφαση έκδοσης του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έφτασε μέχρι τις 16:00 το απόγευμα, που έληξε το ωράριο λειτουργίας του περιφερειακού δικαστηρίου του Βελιγραδίου.


Η εκπρόσωπος τύπου του δικαστηρίου αυτού Ίβανα Ράμιτς ανέφερε ότι «οι δικαστές αύριο θα εκτιμήσουν ποιο είναι το λογικό χρονικό διάστημα που θα περιμένουν να φτάσει, ταχυδρομικά, η έφεση» και εάν δεν φτάσει θα αποφασίσουν για την ημερομηνία έκδοσης.


Ο διευθυντής του γραφείου της κυβέρνησης που ασχολείται με την συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης Ντούσαν Ιγνιάτοβιτς εκτίμησε ότι «ο Κάρατζιτς δεν κατέθεσε καν έφεση αλλά εκμεταλλεύεται την ασάφεια του νόμου για τις ταχυδρομικές αποστολές των εφέσεων» ώστε να παρατείνει την παραμονή του στο Βελιγράδι.


Σήμερα τον Ράντοβαν Κάρατζιτς επισκέφθηκαν δικηγόροι οι οποίοι θα συμμετέχουν στην ομάδα των νομικών συμβούλων που θα τον βοηθάει αφού αποφάσισε ο ίδιος να αναλάβει την υπεράσπιση του.


Τα ΜΜΕ στη Σερβία μετέδωσαν ότι στην ομάδα βοηθών υπεράσπισης του Κάρατζιτς θα είναι και η κόρη του Σόνια.


Στο κέντρο του Βελιγραδίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ συγκέντρωση κατά της έκδοσης του Κάρατζιτς στη Χάγη που οργανώνει το υπερεθνικιστικό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα. Την συγκέντρωση υποστήριξε και το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα ενώ συμμετοχή δήλωσαν ακροδεξιές οργανώσεις.


Η αστυνομία λαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προστατεύοντας δημόσια κτίρια, πρεσβείες και τα κτίρια ξένων εταιριών.


Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί γύρω από το χώρο που θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση ενώ με διαταγή του υπουργού Εσωτερικών μία μονάδα των ΜΑΤ θα προστατεύει μόνο τους δημοσιογράφους και τους εικονολήπτες.



Πηγή: naftemporiki.gr - ΑΠΕ-ΜΠΕ



***Στη φωτό, ο Κάρατζιτς πριν μερικά χρόνια και τώρα!