Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Ο Ντα Βίντσι αντέγραψε κινεζικά παιχνίδια!


Περίεργες ομοιότητες με παλιά κινέζικα παιχνίδια βρήκε ένας ερασιτέχνης ιστορικό από τη Βρετανία στις μηχανές του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι προέρχονται από αυτά.

Ο Γκάβιν Μένζις στο νέο του βιβλίο, υποστηρίζει ότι το 1434 ένας κινέζικος στόλος έφερε στην Ιταλία χάρτες και εγκυκλοπαίδειες που ανέλυαν τεχνολογικά επιτεύγματα άγνωστα έως τότε στη Δύση, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για τα θαύματα της μηχανικής, όπως τις ιπτάμενες μηχανές, που σχεδίασε ο Λεονάρντο.
"Υποστηρίζω στο βιβλίο ότι αυτή ήταν η σπίθα που άναψε στην πραγματικότητα την Αναγέννηση και ότι ο Λεονάρντο και ο Γαλιλαίος βασίστηκαν σε ότι έφεραν οι Κινέζοι. Ουσιαστικά ο Λεονάρντο ξανασχεδίασε τα πάντα τρισδιάστατα, κάτι που ήταν μεγάλη πρόοδος", είπε.
Ο Μένζις ισχυρίζεται ότι τα σχέδια των υδραυλικών τροχών και άλλων μηχανών που περιέχονταν στις κινέζικες εγκυκλοπαίδειες έφτασαν στον Ντα Βίντσι αφού τα αντέγραψαν και τα τροποποίησαν νωρίτερα οι επίσης Ιταλοί, Τάκολα και Φραντσέσκο ντι Τζόρτζιο.
Για να στηρίξει όσα λέει δημοσιεύει σχέδια πολιορκητικών μηχανών, μύλων και αντλιών από ένα κινέζικο εγχειρίδιο γεωργίας, το Νουνγκ Σου του 1313 και από άλλα κινέζικα βιβλία πλάι σε παρόμοια σχέδια του Λεονάρντο, του Ντι Τζόρτζιο και του Τάκολα.



http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11512&subid=2&tag=9283&pubid=1356629