Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Πιο ευνοϊκές προοπτικές για λύση του Κυπριακού «βλέπει» ο ΟΗΕ...




Την άποψη ότι οι προοπτικές για λύση του Κυπριακού δεν υπήρξαν ποτέ τόσο ευνοϊκές όσο σήμερα, εξέφρασε ο νέος ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο και είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.


Ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές του και είπε ότι διαπίστωσε την ειλικρινή δέσμευση των ηγετών των δύο κοινοτήτων να εργαστούν προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού.


«Είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο ηγέτες είναι ειλικρινείς στη δέσμευσή τους να προχωρήσουν μαζί προς μία συνολική λύση και αυτή η δέσμευση, που είναι εμφανής μέσω των κοινών τους δηλώσεων ύστερα από τις πρόσφατες συναντήσεις τους, έχει καθορίσει τις παραμέτρους της λύσης και τους όρους του παιγνιδιού και έχει δώσει στη διαδικασία αρκετή ώθηση», πρόσθεσε. Επίσης, είπε ότι άκουσε τις απόψεις των δύο ηγετών για το πώς μπορούν τα Ηνωμένα Έθνη να προωθήσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι διαπίστωσε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών σε πολλές πτυχές του Κυπριακού, αλλά, σημείωσε, ότι υπάρχουν και ζητήματα, στα οποία οι θέσεις διαφέρουν. Σχετικά με το αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για τις απευθείας διαπραγματεύσεις, ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά τόνισε ότι η διαδικασία δεν πρέπει να συνεχίζεται χωρίς τέλος. Ο κ. Ντάουνερ ολοκλήρωσε τις επαφές του με συνάντηση με τους πρέσβεις των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Την Τετάρτη ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αναχωρεί από την Κύπρο και θα επιστρέψει για την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ στις 3 Σεπτεμβρίου.


Μετά την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα βρίσκεται στην Κύπρο, όποτε αυτό χρειάζεται.



Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ