Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών για το Εργόσημο

O Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών κ. Γεώργιο Αλεξανδρόπουλο. Στη συνάντηση συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα του εργοσήμου, που...........................................
είναι ο νέος, υποχρεωτικός τρόπος αμοιβής των εργατών γης και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών τους. 

 Ο κ. Αλεξανδρόπουλος ανέφερε ότι οι αγρότες επιθυμούν τη χρήση του εργόσημου, προκειμένου να είναι νόμιμοι και να μην έχουν προβλήματα με τις Αρχές. Συναντούν όμως σοβαρά προβλήματα κατά τη διαδικασία έκδοσής του, αφού πολλοί από τους εποχικά απασχολούμενους εργάτες γης δεν διαθέτουν άδεια εργασίας για την έκδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, που απαιτείται για την έκδοση εργόσημου. 

 Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι η ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι οι ασφαλισμένοι και νόμιμα εργαζόμενοι εργάτες γης είναι λίγοι για να καλύψουν τις ανάγκες της ελαιοκομικής περιόδου .Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και σε όλους τους μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς, που θέλουν και πρέπει να εκδίδουν εργόσημο, για να μπορούν να δικαιολογούν τα έξοδα των καλλιεργειών τους, αφού από τη νέα χρονιά έρχονται αλλαγές στον τρόπο φορολόγησής τους. Ο κ. Αλευράς τόνισε ότι έχει ήδη αποστείλει σχετικό υπόμνημα στους αρμοδίους Υπουργούς σχετικά με το θέμα του εργοσήμου και ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της ελαιοσυγκομιδής , αλλά και των εργασιών που απαιτούνται κατά την άσκηση της παραγωγικής διαδικασίας από τους μεσσήνιους αγρότες κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Επεσήμανε δε ότι είναι αναγκαία η απλούστευση των διαδικασιών, αλλά και η ισχύς ενός μεταβατικού σταδίου εφαρμογής του μέτρου έκδοσης εργοσήμου, ώστε να υπάρξει ομαλή προσαρμογή των παραγωγών στα νέα δεδομένα. 

 Από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη


Διαβάστε Περισσότερα...

Ημερίδα με θέμα: «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ» το Σάββατο στα Φιλιατρά από τον Όμιλο Δράσεων και Πολιτισμού και το ΚΠΕ Καλαμάτας

Ο Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-ΚΠΕ Καλαμάτας διοργανώνει αυτό το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013 , Ημερίδα με θέμα: «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ» 

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ........................................... 

 Πρόγραμμα : 

 10:30πμ-13:30μμ Στο ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟ 
Θέμα: Βιωματικά εργαστήρια Ανακύκλωσης για παιδιά α)Ανακύκλωση χαρτιού (κάθε ηλικίας) β)Δημιουργία spot με κοινωνικό μήνυμα (>12ετών) γ)Παιχνίδι ρόλων-δραματοποίηση (κάθε ηλικίας) δ)Ανάλυση στατιστικών στοιχείων μελέτης πεδίου (>12ετών) ε)Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά (κάθε ηλικίας) 

 19:00μμ-21:00μμ - Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο Θέμα: 

1)Προβολή εργασιών των εργαστηρίων 
2)Ομιλία με θέμα την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ (ομιλητής: Παναγόπουλος Γιώργος-Υπεύθυνος ΚΠΕ) 
3)Ομιλία με θέμα την ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (ομιλητής: Δημόπουλος Άγγελος-Μέλος Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού)


Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 20/11/2013


Διαβάστε Περισσότερα...

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ελαιόλαδο “LIA”: «Ένα ακόμα μεσσηνιακό success story»

Οι ρίζες της ευδαιμονίας από την Τριφυλία 

Ο Κωνσταντίνος και η Χριστίνα Στριμπάκου φτιάχνουν ένα ακόμα μεσσηνιακό success story, επενδύοντας στην παραδοσιακή γεωργία 


Μόλις χθες, σε μία ακόμα συνέντευξή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, σημείωνε πως το διαβατήριο για την επιτυχία των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό είναι η ποιότητά τους. Μάλιστα, τόνιζε ότι......................................................
τώρα που η Ευρώπη και όλος ο κόσμος κάνουν στροφή προς την ποιοτική γεωργία, είναι πραγματική ευκαιρία για τα προϊόντα μας να πάρουν στην παγκόσμια αγορά τη θέση που τους ανήκει. 

Το προηγούμενο διάστημα, λοιπόν, σ’ ένα αφιέρωμα του περιοδικού «Κ» της «Καθημερινής», μάθαμε ότι μεταξύ των εταιρειών που μετέχουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης νέων επιχειρηματιών της ολλανδικής πρεσβείας, με τίτλο Orange Grove, είναι μία δική μας, από τη Μεσσηνία. Η καλύτερη αφορμή για να ψάξουμε το θέμα καλύτερα. To Ελαιόλαδο LIA’ είναι η πραγματοποίηση του παιδικού ονείρου των LIA’ Cultivators ή αλλιώς του Κωνσταντίνου και της Χριστίνας Στριμπάκου. Τα τελευταία χρόνια οι γονείς τους, αφού τους έμαθαν ότι η «γεωργία και η γη είναι συναρπαστική», τους παραχώρησαν τον οικογενειακό ελαιώνα κι έτσι ο Κωνσταντίνος και η Χριστίνα ξεκίνησαν να ειδικεύονται στις μεθόδους παραγωγής κι επεξεργασίας ελαιολάδου και να επιδιώκουν την premium ποιότητα του προϊόντος τους. 


Όπως δήλωσαν, πρόσφατα, σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις τους, «η ελιά είναι ένα μαγικό δέντρο. Όσο περισσότερο τη φροντίζεις, τόσα περισσότερα σου δίνει. Επειδή έχουμε μάθει να αγαπάμε την ποιότητα και την πρόοδο, είναι η πιο γόνιμη περίοδος να ακολουθήσουμε το όνειρό μας», σημειώνει η Χριστίνα. Ο Κωνσταντίνος τα δέκα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εγρήγορση, ακολουθώντας αλλά και βελτιώνοντας τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής. 

Η Χριστίνα από το 2011 παρακολουθεί την πορεία δημιουργίας του μπουκαλιού και φροντίζει επιμελώς, ώστε να φτάσει στα χέρια σας μια τέλεια αισθητικά συσκευασία. Επίσης, εξειδικεύεται στη γευσιγνωσία ελαιολάδου και στα μελλοντικά της σχέδια είναι ο σχεδιασμός ενός εκπαιδευτικού – πολιτιστικού προγράμματος. Και οι δύο, άλλωστε, επενδύουν το χρόνο τους, εφόσον ακολουθούν το όνειρό τους, να παράγουν ένα φυσικό προϊόν premium ποιότητας και να το παρέχουν στον καταναλωτή με άμεσο τρόπο. Οι ελαιώνες τους βρίσκονται στην περιοχή της Τριφυλίας, κάτω από το Όρος Αιγάλεω και δροσίζονται από την αύρα της θάλασσας του Ιονίου. Ως αποτέλεσμα, η εξαιρετική ποιότητα του εδάφους αλληλεπιδρά με το μοναδικό μικροκλίμα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην καλλιέργεια της ελιάς σε ιδανικές συνθήκες. Η λογική με την οποία καλλιεργούν ο Κωνσταντίνος και η Χριστίνα μοιάζει περισσότερο με τον τρόπο που εφάρμοζαν οι παππούδες μας. «Ως γνωστόν, η καλλιέργεια της ελιάς απαιτεί χρόνο και κόπο. Το σημαντικό για μας είναι ότι εφαρμόζουμε την καλή παραδοσιακή γεωργία, αφού από τους κανόνες που μας παραδόθηκαν από τους γονείς και τους παππούδες μας επιλέγουμε να ακολουθούμε μόνο όσους είναι απόλυτα συμβατοί με τη σύγχρονη αξία του σεβασμού προς το περιβάλλον, έχοντας ως πρώτιστη επιδίωξή μας την premium ποιότητα του ελαιολάδου. Το δυνατό σημείο της μοναδικότητάς μας είναι η γη μας. Χώμα υγιές (μακριά από οποιαδήποτε μορφή μόλυνσης) και τέλειες κλιματολογικές συνθήκες. Το σπουδαίο στην καλλιέργεια είναι να έχεις υγιή καρπό. Η συγκομιδή γίνεται χειρωνακτικά, φροντίζοντας να μην ταλαιπωρούμε τα δέντρα, να μην τα τραυματίζουμε, γιατί αυτό προκαλεί προβλήματα στο δέντρο και, συνεπώς, στο λάδι. Προσέχουμε τον καρπό της ελιάς κατά τη συγκομιδή, τοποθετώντας τον σε καλά αεριζόμενους χώρους. Δε χρησιμοποιούμε πλαστικά σακιά και το σημαντικότερο όλων είναι ότι η ψυχρή έκθλιψη γίνεται την ίδια μέρα, με τη δέουσα προσοχή, ώστε να διατηρηθούν όλα τα θρεπτικά και οργανοληπτικά στοιχεία του ελαιολάδου. Τέλος, η τυποποίηση γίνεται σε πιστοποιημένο με ISO τυποποιητήριο, που είναι εναρμονισμένο με τα διεθνή πρότυπα και με εγκαταστάσεις που τηρούν όλες τις προδιαγραφές συστήματος διαχείρισης ποιότητας. Είναι προφανές ότι κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίζουμε άριστες συνθήκες παραγωγής, εμφιάλωσης και διατήρησης», τονίζουν. Το επόμενο βήμα στα σχέδια των LIA’ Cultivators είναι να δημιουργήσουν τις προδιαγραφές ώστε να προσκαλούν τους καταναλωτές τους να ταξιδέψουν στη Μεσσηνία και να γνωρίσουν από πού προέρχεται το λάδι που έχουν επιλέξει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. «Να ξεκινάμε με τα ποδήλατα από τις εγκαταστάσεις μας, να ποδηλατούμε προς τους ελαιώνες μας, να περπατάμε κάτω από τα δέντρα, να βλέπουμε την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, όλη τη διαδικασία παραγωγής λαδιού, να ζυμώνουμε ψωμί, να μαζεύουμε άγρια χόρτα από τη γη μας, και να καταλήγουμε κάνοντας μια γιορτή. Απλά και με πάθος. Αυτό είμαστε και αυτό προσφέρουμε», εξηγεί η Χριστίνα. 

 Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης 

 ΦΩΤΟ: Μαργαρίτα Νικιτάκη 

 Tharrosnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...